63 χρόνια Σεπτεμβριανά Κωνσταντινούπολη 1955

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση εικαστικής δημιουργίας που συνδιοργανώθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις» και τον Δήμο Αλίμου για την 63η επέτειο από τα «Σεπτεμβριανά» του 1955 στην Κωνσταντινούπολη.  Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή από τις 8 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης».  Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Πάνος Χαραλάμπους και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, με συντονιστή τον εκδότη και δημοσιογράφο Ανδρέα Ρομπόπουλο.

«Έχει περάσει ο καιρός που γίνονταν εκδηλώσεις μνήμης για να θυμόμαστε απλά τις σκοτεινές εκείνες μέρες και να γκρινιάζουμε για τα όσα έχουμε πάθει. Το σημαντικό είναι να γίνονται παράδειγμα προς αποφυγή και νομίζω οι εκδηλώσεις μνήμης αυτό πρέπει να κάνουν. Η συγκεκριμένη με την πρωτοτυπία που έχει σαν κεντρικό θέμα τον ρόλο της τέχνης στην διατήρηση της ιστορική μνήμη και την έκφραση μέσα από την τέχνη, νομίζω ότι δείχνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον για το πως πρέπει να σκεπτόμαστε και να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις βλέποντας πάντα μπροστά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρομπόπουλος.

«Οι καλλιτέχνες αναμοχλεύουν τις πιθανές δυνατότητες να ερμηνεύσει κανείς από το παρόν το παρελθόν, όχι να χαθεί μέσα στις στάχτες του παρελθόντος και της νοσταλγίας και της κακιάς τύχης», ανέφερε ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ.

«Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για τα Σεπτεμβριανά άνοιξε στην Τουρκία. Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα του Δημήτρη Καλούμενου δημοσιεύτηκαν, εκδόθηκαν βιβλία για αυτή την βαναυσότητα, για αυτό το άγος στην συνείδηση της σύγχρονης Τουρκίας. Και αυτό το παράθυρο μπορεί τώρα να μοιάζει κλειστό (μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016), αλλά προσωπικά διατηρώ την ελπίδα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Κάτι μπορεί να μείνει και η συζήτηση πάλι να ανοίξει», σημείωσε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν οι τρεις νικητές του Φοιτητικού Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με θέμα τα γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη.

Ως βραβείο ορίστηκε ένα τετραήμερο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Το 1ο βραβείο πήρε η Αγγελική Λόη με το έργο «The next day», το 2ο βραβείο πήρε ο Γιάννης Μακρίδης με το έργο «Ο Ξεριζωμός» και το 3ο βραβείο πήρε η Καλλιόπη Μίξη με το Έργο «Μνήμες».

«Το έργο είναι καθαρά βιωματικό δεν έχω ζήσει τα Σεπτεμβριανά και δεν έχω πάει στην Πόλη. Αλλά όταν είδα τις εικόνες ήρθαν στο μυαλό μου όλα αυτά που έχω ζήσει ως παιδάκι. Όταν καίγεται ένα μαγαζί που είναι το βιος του ανθρώπου, έτσι και για την οικογένεια μου ήταν καταστροφή. Οπότε έζησα αυτό το δράμα, αυτή τη φρίκη. Με τις εικόνες που είδα και με όσα διάβασα για τα Σεπτεμβριανά ήρθαν αυτές οι εικόνες στο μυαλό μου και έτσι έγινε αυτό το έργο», δήλωσε στο Κανάλι Ένα η νικήτρια του 1ου Βραβείου Αγγελική Λόη, η οποία εμπνεύστηκε το έργο της από την μνήμη του καμένου καταστήματος του πατέρα της.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, η καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Σοφία Ντενίση, ο εκδότης και δημοσιογράφος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο συλλέκτης έργων Τέχνης Δημήτρης Τσίτουρας, ο Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Γεώργιος Σταυρίδης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και η εικαστικός Κατερίνα Πουλιάση.

Επίσης, τιμήθηκαν οι ζωγράφοι Στ. Βατανίδης, Θεοδόσης Δαυλός και Χρήστος Παλλαντζάς των οποίων τα έργα κόσμησαν την έκθεση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aγώνας μεταξύ εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ και Βετεράνων Ολυμπιακού

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έδωσε το παρών στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες)  και των Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο κ. Μώραλης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της φιλικής αναμέτρησης. Ο αγώνας, ο οποίος διεξήχθη στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», είχε φιλανθρωπικό σκοπό[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *