724,8 εκ. ευρω στην αγορά από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Mεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία φέρνει η νεα απορρόφηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αφού θα καταβληθούν κοινοτικοί πόροι ύψους 724,8 εκατ. Ευρώ.

Αθροιστικά για το 2020, το ύψος των αιτημάτων πληρωμής ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, καθαρά έσοδα προς τα κρατικά ταμεία. Έως το τέλος του χρόνου, αναμένεται τα αιτήματα πληρωμής να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, που μαζί με την εθνική συμμετοχή – περίπου 20% – θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Η συνολική απορρόφηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ανέρχεται πλέον σε 50,56% (κοινοτική συνδρομή), με τις καταχωρισμένες δαπάνες να ανέρχονται σε 8,13 δισ. ευρώ. Ως προς την απορρόφηση σε όρους δημόσιας δαπάνης, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 48,01%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της Ελλάδας – ανάμεσα στις 28 της Ε.Ε. – από τη 12η θέση (Ιούλιος 2019) στην 8η θέση (Σεπτέμβριος 2020), με προοπτική περαιτέρω βελτίωσης μέχρι το τέλος του 2020.

Παράλληλα, επετεύχθη ο διπλασιασμός της απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, από το 27,27% τον Ιούλιο του 2019 στο 50,56% σήμερα (σε όρους κοινοτικής συνδρομής) και από 24,45% τον Ιούλιο του 2019 στο 48,01% σήμερα (σε όρους δημόσιας δαπάνης), καθώς οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και δηλώθηκαν τα πρώτα 6,5 έτη του ΕΣΠΑ, ύψους 4,96 δισ. ευρώ (Ιανουάριος 2014 έως Ιούλιος 2019), ισοδυναμούν με τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 14 μήνες (Ιούλιος 2019 έως Σεπτέμβριος 2020).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

«Όταν αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες ήταν αν θα καταφέρναμε να απορροφήσουμε όλα τα χρήματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Σε ένα χρόνο η πρόοδος της Ελλάδος ομολογείται από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχουμε ξεπεράσει κάθε ρεκόρ όλων των προηγούμενων εποχών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της ορθής πρακτικής απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μείνει η ελληνική οικονομία όρθια σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε:

«Αυτό το αίτημα πληρωμής, όπως και τα προηγούμενα που μαρτυρούν τη μεγάλη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αποδεικνύουν ότι εισέρχεται σημαντική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς των υπηρεσιών του Υπουργείου, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκου, αλλά και των Ειδικών Γραμματέων κας Δανδόλου και κ. Ζερβού».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, δήλωσε:

«Το νέο αυξημένο αίτημα πληρωμής προστίθεται στα προηγούμενα ως αποτέλεσμα των αυξημένων ρυθμών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων τους τελευταίους μήνες.

Είναι ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου αιτήματος πληρωμής, όπως άλλωστε και του προηγούμενου, αφορά δαπάνες του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, οι δράσεις του οποίου απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους σε μία περίοδο που δοκιμάζονται σκληρά και καταδεικνύοντας τη συμβολή του ΕΣΠΑ στη μάχη απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αντίστοιχα αιτήματα πληρωμής πρόκειται να ακολουθήσουν στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Εκρηκτική” ζήτηση – Προσφορές 18 δισ. για ομόλογο 3 δισ.!

Τα «κοντέρ» σπάει η έκδοση του ελληνικού ομολόγου που σηματοδοτεί την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές μετά από 4 χρόνια μνημονίου: Αν και οι μνήμες από το «κούρεμα» των ομολόγων είναι ακόμη νωπές, ζωηρό είναι το ενδιαφέρον τόσο από την Ευρώπη όσο και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Κρας[…]

Περισσότερα »

Στουρνάρας: Nα μείνουν ανέπαφα τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους όσα χρήματα περισσέψουν από τα 11 δισ. εκατ ευρώ, που υπάρχουν ως μαξιλάρι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Όσο για τον εάν θα διαδεχτεί τον Γ. Προβόπουλο στην Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε πως είναι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *