Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

A.Δημοπούλου: Ο νέος νόμος δημιουργήθηκε λόγω των καθημερινών κακοποιήσεων

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ο λόγος που δημιουργήθηκε ο νέος (φιλοζωικός) νόμος είναι οι αλλεπάλληλες, καθημερινές, βάναυσες θανατώσεις και απάνθρωπες κακοποιήσεις ζώων. Και πιο πολύ αναφερόμαστε στα ζώα συντροφιάς», δήλωσε η ακτιβίστρια για τα ζώα και σύμβουλος για θέματα φιλοζωίας του δημάρχου Πατρών, Αλεξάνδρα Δημοπούλου στην εκπομπή Animal News στο «Κανάλι ΕΝΑ» και τη δημοσιογράφο Σταματίνα Σταματάκου.

Και προσέθεσε «αυτή τη φορά είχαμε όντως την πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα ανθρώπου που βασάνισε ζώο. Έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ο νόμος που υπήρχε από το 2020, ήταν το κατάλληλο εργαλείο. Στη συνέχεια, πρέπει να τονίσουμε – και είναι πολύ σημαντικό – κάποιοι πολίτες ευαισθητοποιημένοι κινήθηκαν και δεν αδιαφόρησαν. Το κατήγγειλαν». Η κ. Δημουπούλου μαζί με την δικηγόρο Έλενα Αρβανίτη κατάφεραν μετά από τις σωστές ενέργειες και τον νόμο του 2020 που καθιστά τον βασανισμό και την θανάτωση ζώου κακούργημα την πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα για θανάτωση γάτας.

Ακόμη, η κυρία Δημοπούλου τόνισε ότι «η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά κι έτσι φτάσαμε στην εφαρμογή του νόμου».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι απλά με την τιμωρητική σημασία. Λειτουργεί βεβαίως και κατασταλτικά, αλλά έχει κι έναν εκπαιδευτικό ρόλο σε κοινωνίες προβληματικές, αναφορικά με το θέμα των ζώων, όπως είναι η ελληνική κοινωνία».

«Έχει παρατηρηθεί ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν παραβατικότητα και βία σε ένα πεδίο της ζωής τους, όταν ερευνηθεί βρίσκουν την ίδια παραβατικότητα να αναπτύσσουν και σε άλλα πεδία της ζωής τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό» συμπλήρωσε, αναφέροντας και το παράδειγμα του δολοφόνου της γάτας που είχε επιβαρυμένο μητρώο.

Παράλληλα, η κυρία Δημοπούλου σημείωσε ότι «εφόσον έχουμε τον τρόπο για να υπερασπιστούμε το αδύναμο πλάσμα που έχει τυραννηθεί, που έχει αδικηθεί, θα πρέπει να είμαστε συγκροτημένοι και να παλέψουμε με αυτό τον τρόπο» αναφερόμενη σε περιστατικά αυτοδικίας.

«Πιστεύω ότι ο εξοργισμός είναι κάπως ανθρώπινος και φυσικός, αλλά ως εκεί. Θα πρέπει από εκεί και μετά να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Ούτε οι βρισιές που βλέπουμε βοηθούν σε κάτι ούτε το να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας και να γίνουμε και οι ίδιοι βίαιοι δεν προσφέρει κάτι. Αυτό που προσφέρει πραγματικά στα αδύναμα πλάσματα είναι να δράσουμε συλλογικά και συγκροτημένα. Έχουμε το εργαλείο – ευτυχώς – αυτή τη στιγμή, έχουμε το νόμο και μπορούμε σε συνεργασία με την αστυνομία και τους εισαγγελικούς λειτουργούς να πιέσουμε και να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει», εξήγησε η κ. Δημοπούλου μιλώντας στο Κανάλι Ένα.

Κατόπιν, τόνισε ότι «με τον καινούργιο νόμο είναι επίσης κακούργημα η εγκατάλειψη νεογέννητων.  Για ποιο λόγο; Γιατί τα νεογέννητα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πεθάνουν και μάλιστα θα πεθάνουν βασανιστικά αν δεν τα βρει κάποιος να τα σώσει. Δεν έχουν καμία ελπίδα επιβιώσουν. Συγχρόνως επειδή υπάρχει πάντοτε η ανησυχία, πρέπει να γίνεται η καλλιέργεια της συνείδησης των ανθρώπων ούτως ώστε να μην ψάχνουν άλλους τρόπους θανάτωσης, οι οποίοι δεν είναι εμφανείς».

Τέλος, η Αλεξάνδρα Δημοπούλου επισήμανε ότι «όλα τα ζώα, ανεξαιρέτως, έχουν εγγενή αξία και είναι υποχρέωση μας ο σεβασμός προς αυτά».

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , ,