Α’ ΚΑΠΗ Νίκαιας: Αναβιώνει το έθιμο «Βάρβαρα»

Σουσάμι και κανέλα θα μοσχοβολήσει το Α’ΚΑΠΗ Νίκαιας (Ναζιανζού 4) την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Από τις 6 το πρωί τα μέλη του ΚΑΠΗ θα αναβιώσουν το Μικρασιάτικο έθιμο «Βάρβαρα».

Η επιλογή της ώρας δεν έγινε τυχαία αφού η παράδοση θέλει το γλυκό να παρασκευάζεται ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις  ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Καθιέρωσαν λοιπόν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν “βαρβάρα” ή “βάρβαρα”.

Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που ο σατανικός νους του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Διόσκουρου, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς δηλητηριάζοντας το ψωμί τους. Η κόρη του έμαθε το μυστικό του και ειδοποίησε τους Χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί. Εκείνοι άκουσαν τη συμβουλή της , κάθισαν σπίτι και έβρασαν σιτάρι και ξηρούς καρπούς.

Γι’αυτό το λόγο την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη “βάρβαρα”, βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικη μυρωδικά, όπως κανέλα.

Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο “βάρβαρα” και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στα “βάρβαρα” απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα το χάρισμα της δύναμης και της αύξησης των αγαθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ρεκόρ συμμετοχών το 3ο «Endomarch Piraeus Night Run/WALK»

Χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών συμμετείχαν χθες το βράδυ στον αγώνα δρόμου «Endomarch Piraeus Night Run/WALK»,  που πραγματοποιήθηκε για  τρίτη χρονιά στον Πειραιά. Στόχος του αγώνα ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση από την ΑμΚΕ AWARE,  στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος «Endomarch Worldwide». Το κίνημα  αυτό δραστηριοποιείται σε 63 πόλεις και[…]

Περισσότερα »

Γ. Σγουρός: Τα  ονόματα των τριών  υποψηφίων  Αντιπεριφερειαρχών 

Τα ονόματα τριών υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών με το συνδυασμό του, «Αττική – Γιάννης Σγουρός – Μόνο με έργο», ανακοίνωσε ο Γιάννης Σγουρός, οι οποίοι είναι  oι:  Νίκος  Καστανιάς  (Πειραιάς),  Κώστας  Καράμπελας  (Δυτικός  Τομέας  Αθηνών),  Δημήτρης  Κατσικάρης  (Νήσων).  Κατά  την  παρουσίαση  των  υποψηφίων  Αντιπεριφερειαρχών  ο  Γιάννης  Σγουρός  δήλωσε:  «Θέλω  να  ευχαριστήσω  το […]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *