Αδωνις Γεωργιάδης: Δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Την οικονομικη ενίσυχση ολων των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με θέμα: «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική». Παράλληλα στάθηκε στην πρόδο της Χωρας μας παρά το ασταθείς, σε παγκόσμιο επίπεδο, οικονομικές συνθήκες.

Τα σημαντικότερα σημειά από την ομιλία του κ. Γεωργιάδης είναι τα εξής:

– Δεν πρέπει να δούμε την Ελλάδα σαν πεδίο για απέραντη γκρίνια που ο ένας να στρέφεται κατά του άλλου, αυτό δεν θα μας βγάλει πουθενά.Μπορούμε όμως να την δούμε και ως πεδίο ευκαιρίας για συνέργειες ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει στα αλήθεια και ποιο πρόβλημα μπορεί να λυθεί και να πάμε παρακάτω.

– Μπορώ να σας πω ότι στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα έχουμε την πλήρη εκταμίευση δανείων ύψους 2 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε την εκταμίευση του επιπλέον ποσού ώστε να καλύψουμε πρόσθετα δάνεια ύψους 1 δις ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν έγκριση για το ΤΕΠΙΧ αλλά φτάνοντας στην τράπεζα τους είπαν ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα.

Αυτό θα λυθεί και θα πάρουν δάνεια όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς άλλωστε το ΤΕΠΙΧ εξ ορισμού απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια έως 500.000 ευρώ. Άρα, δεν θα μείνει καμία επιχείρηση από όσες έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν που δεν θα πάρει τελικά χρήματα.

Να πω ότι με τα έως σήμερα εγκεκριμένα δάνεια, από το ΤΕΠΙΧ έχουν δανειοδοτηθεί 13.500 επιχειρήσεις και με το επιπλέον δισεκατομμύριο ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά αρκετές χιλιάδες.

Όσον αφορά τώρα στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα: όπως ξέρετε, είχαμε ξεκινήσει την πρώτη φάση με δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ. Σε αυτά είχαμε υπολογίσει 2 δισεκατομμύρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1,5 δισεκατομμύριο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν εγκρίνει και τα 2 δισεκατομμύρια του εγγυοδοτικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ είναι περίπου στο μισό η έγκριση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

– Σήμερα, δώσαμε εντολή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και ξεκινάει άμεσα η μεταφορά του δεύτερου δισεκατομμυρίου, ώστε να ξεκινήσει το επόμενο 20ήμερο – νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει – και η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος με δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ. Αρχικά, το υπολογίζαμε για το Σεπτέμβριο, στόχος τώρα είναι να ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου.

– Μπορω να σας ανακοινώσω σήμερα ότι σκοπός μας είναι στη δεύτερη φάση να αυξήσουμε το ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα 2 στα 3 δις ευρώ, μειώνοντάς το ισόποσα για τις μεγάλες, έτσι ώστε να πάρουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια εγγυημένα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτό συνεπάγεται αρκετές χιλιάδες δάνεια σε αρκετές χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν φυσικά να χρηματοδοτηθούν.

– Δάνεια άνευ τραπεζικών κριτηρίων οι τράπεζες ούτε μπορούν, ούτε και πρέπει να δίνουν γιατί σημαίνουν κατά βάση δύο πράγματα:-Πρώτον, νέα μεγάλη γενιά κόκκινων δανείων, η οποία θα οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία μας αναπόφευκτα εφόσον συμβεί.

Γνωρίζουμε όλοι πόσο κόπο κάναμε για να θέσουμε υπό έλεγχο την προηγούμενη γενιά κόκκινων δανείων. Μια νέα γενιά κόκκινων δανείων θα μας οδηγούσε προφανώς στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, χωρίς, όμως, να υπάρχει κανείς που να έχει λεφτά να μας δώσει. Άρα, μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή.

Αυτό πρέπει πάση δυνάμει να αποφευχθεί. Δεύτερον, όμως, και αυτό πρέπει να απασχολεί και εσάς. Θα ήταν μία τέτοια περίπτωση βασική νόθευση του ανταγωνισμού. Γιατί, αν μία επιχείρηση παίρνει το δάνειο και το επιστρέφει και μία άλλη επιχείρηση παίρνει το δάνειο και δεν το επιστρέφει, τότε αυτή που δεν το επιστρέφει αποκτά μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της πρώτης και δεν φαντάζομαι ούτε το Επιμελητήριό σας να θέλει να καταστρέψει τις υγιείς επιχειρήσεις, απλώς  και μόνο για να υποστηρίξει τις άλλες.

Άρα, εμείς, το κράτος – εν τη ευρεία έννοια είστε και εσείς μέτοχοι του κράτους -, ενδιαφερόμαστε να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς. Βασικός στόχος μας είναι να επιβιώσουν όσο περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν, αλλά δεύτερος κανόνας είναι να μην καταστρέψουμε και τις υγιείς επιχειρήσεις.

Συνεπώς, ναι, πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια.

Εγώ το λέω ως εξής: Θέλουμε τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι τραπεζική τυραννία.

– Ο ρυθμός εγκρίσεως δανείων στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοτικό -τα μετράμε στατιστικά με βάση το παρελθόντα χρόνο – είναι ακριβώς 10 φορές ταχύτερος, απ’ ότι στην προηγούμενη περίοδο.

Αφαιρέσαμε από τη σύμβαση με την τράπεζα την υποχρέωση της επιχείρησης να προσκομίσει το πιστοποιητικό μη πτώχευσης, πριν την εκταμίευση του δανείου. Υπενθυμίζω ότι μειώσαμε σε 12 τα 23 πιστοποιητικά που προβλεπόταν στην αρχή της διαδικασίας. Εντάξαμε και τις προβληματικές επιχειρήσεις.

Ψηφίσαμε και το νόμο για τις μικρομισθώσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα επενδυτικά σχήματα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σίγουρα, εντός του 2020 θα έχουμε τα πρώτα σχήματα που θα λειτουργούν και θα δίνουν χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια έως 25.000 ευρώ.

– Μέχρι στιγμής, υπενθυμίζω ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο τυγχάνουν της διεθνούς αποδοχής αλλά έχουν και αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζω την πρόβλεψη της Commission για την Ελλάδα τον Απρίλιο  ότι θα ήμαστε η χειρότερη σε ύφεση χώρα της ευρωζώνης, κυρίως λόγω της μεγάλης επίπτωσης στην οικονομία μας από τον τουρισμό.

Θυμίζω τους διαξιφισμούς μου τότε με την Αντιπολίτευση, κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, όταν είχε προβλέψει η Commission ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση, ήτοι -9,7%. Όπως ξέρετε, την 1η Ιουνίου η Commission διόρθωσε επί το θετικότερον την πρόβλεψη για την Ελλάδα και το -9,7% έγινε -9%, όταν συνολικά για την ευρωζώνη η διόρθωση ήταν, δυστυχώς, επί το αρνητικότερον με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα σε όλη την ευρωζώνη της οποίας η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε επί το θετικότερον και όχι επί το αρνητικότερον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος κύκλος ανόδου στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών

Θετικοί προδιαγράφονται οι οιωνοί για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά τη νέα χρονιά καθώς τα μηνύματα, που έρχονται από διάφορες πλευρές, γεννούν αισιοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *