Αγώνας για την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ασσυρίων

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Οι Ασσύριοι είναι ένας λαός με ιστορία χιλιετιών, έχοντας ως κοιτίδα την περιοχή του σημερινού βορείου Ιράκ. Είναι μία από τις χριστιανικές εθνότητες που υπέστη το έγκλημα της Γενοκτονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε πρώτη φάση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 και στην συνέχεια την περίοδο 1914-1923.

Σύγχρονες εκθέσεις εκτιμούν τον αριθμό των θυμάτων στις 250.000, ενώ ορισμένες πηγές ανεβάζουν τους νεκρούς στους 750.000.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ασσυρίων δεν είναι γνωστό στον βαθμό που είναι οι Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Διαρκής αγώνας για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ασσυρίων

“Σε έναν διαρκή αγώνα είμαστε. Στο θέμα της αναγνώρισης είμαστε πίσω από τους απογόνους των άλλων γενοκτονημένων λαών του 20ου αιώνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Αρμένιους και τους Έλληνες. Προσπαθούμε όμως ακολουθώντας τα χνάρια τους και σ’ αυτό έχουμε να προσθέσουμε την αγάπη και την συμπαράσταση και των δύο αυτών λαών, από τους οποίους παίρνουμε δύναμη”, δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στις 6-8 Δεκεμβρίου.

“Προσπαθούμε σε πρώτη φάση να διαχειριστούμε αυτή την αγάπη, τον σεβασμό, την εκτίμηση και στο δεύτερο στάδιο να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό υλικό το οποίο έχουμε συγκεντρώσει και να το αναδείξουμε μέσα από εκδόσεις και μεταφράσεις. Είναι μία μεγάλη προσπάθεια με την οποία, ακόμα και αν αυτή η γενιά δεν δει αποτελέσματα, τουλάχιστον μπαίνουν τα θεμέλια ώστε οι επόμενες γενιές να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

“Άλλωστε 6 εκατομμύρια Ασσύριοι πρέπει να αγωνιστούν ώστε να δικαιωθούν οι θυσίες των προγόνων τους. Βέβαια αν δεν ήμασταν Χριστιανοί – γιατί είμαστε από τους πρώτους Χριστιανούς αφού ιδρυτής της Ασσυριακής Εκκλησίας είναι ο Απόστολος Θωμάς – και εάν δεν βρισκόμασταν στην Μεσοποταμία, όπου ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ίσως να μην είχε γίνει γενοκτονία εις βάρος μας”, επεσήμανε ο κ. Μπατσάρας.

Οι έως τώρα αναγνωρίσεις και μία ηθική δικαίωση

“Έως τώρα η Γενοκτονία των Ασσυρίων έχει αναγνωριστεί από πολιτείες των ΗΠΑ, από πολιτείες της Αυστραλίας, αναφορές από πολλά κράτη, με πρώτη και καλύτερη την Αρμενία, όπου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της, του Ερεβάν, υπάρχει μνημείο για την Γενοκτονία των προγόνων μας. Η Ολλανδία, η Βρετανία, η Σουηδία προχώρησαν επίσης σε αναγνώριση.

Μεγαλύτερη όμως δικαίωση αποτελεί ένα άλλο γεγονός: Φυσικοί αυτουργοί της Γενοκτονίας των προγόνων μας, όταν δεν μπορούσαν να τα φέρουν εις πέρας οι Τούρκοι, ήταν οι Κούρδοι, οι οποίοι έπαιρναν τα κινητά περιουσιακά στοιχεία. Αφού οι Τούρκοι ενδιαφέρονταν για την εκκαθάριση των εδαφών, μετά από συνεννόηση, οι Κούρδοι έπαιρναν τις περιουσίες

Σήμερα πολλά εγγόνια και δισέγγονα των Κούρδων ζητάνε να βρουν απογόνους των Ασσύριων ιδιοκτητών ώστε να τους επιστρέψουν τις περιουσίες γιατί θεωρούν ότι δεν τους ανήκουν”, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.

Δίπλα μας οι Έλληνες της Μικράς Ασίας

“Στην Ελλάδα προσπαθούμε να μεταφράσουμε το υλικό με τις πηγές για την Γενοκτονία των Ασσυρίων που υπάρχει διάσπαρτο σε πολλές γλώσσες, στα γερμανικά κυρίως, στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Το ότι η δική μας Γενοκτονία δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε εμάς τους ίδιους γιατί δεν έχουμε αγωνιστεί όσο θα έπρεπε, όπως έκαναν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Γι’ αυτό προσπαθούμε με το υλικό που θα μεταφράσουμε στην ελληνική γλώσσα, να αποκτήσουμε συμμάχους, όπως είναι ήδη οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι, οι οποίοι μας έχουν αγκαλιάσει για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και από αυτό το βήμα τους ευχαριστώ για άλλη μία φορά”, υπογράμμισε.

Τα ιστορικά εδάφη των Ασσυρίων σήμερα

Ο κ. Μπατσάρας περιέγραψε την κατάσταση των Ασσυρίων στα ιστορικά τους εδάφη, παίρνοντας αφορμή από ένα γεγονός που βίωσε ο ίδιος στο Αιγάλεω, όπου και η έδρα της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.

“Το 2015 που ήταν σε έξαρση το προσφυγικό, επισκεφθήκαμε τα σχολεία στα οποία εντάσσονταν τα παιδιά των προσφύγων για να τους συνδράμουμε.

Ένα κοριτσάκι κουρδικής καταγωγής, όχι πάνω από 12 ετών, μου έκανε μία επίθεση λέγοντας μου ότι οι Ασσύριοι, που έχουμε έναν πολιτισμό 6.769 ετών, έχουν πάρει τα εδάφη του Κουρδιστάν. Αυτό το λένε οι Κούρδοι γιατί σήμερα εκμεταλλεύονται τις πηγές του μαύρου χρυσού με τον οποίον χρηματοδοτούν τον εξοπλισμό τους για να πολεμούν.

Εμείς με σεβασμό καθόμαστε απέναντι στα 40 και πλέον εκατομμύρια Κούρδων αλλά αυτοί δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν μας σέβονται.

Θα συνεχίσουμε όμως εμείς να τους σεβόμαστε και με την ανάδειξη του πολιτισμού μας θα τους αποδείξουμε ότι αυτοί είναι οι επισκέπτες στα δικά μας εδάφη και όχι εμείς. Γιατί αυτή την προπαγάνδα περνάν στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να κατοχυρώσουν την περιοχή”, δήλωσε.

“Κάτι αντίστοιχο είναι και αυτό που λέει ο σουλτάνος (σ.σ. Ερντογάν) για «τα σύνορα της καρδιάς του» τα οποία, όπως λέει, τον πονούν μέσα του και μετά για τα πραγματικά σύνορα της αυτοκρατορίας του με αναφορές στην «γαλάζια πατρίδα». Το ίδιο περίπου κάνουν και οι Κούρδοι, οι οποίοι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πολλά εκατομμύρια από αυτούς στην Τουρκία είναι όχι μόνο ψηφοφόροι αλλά και σύμμαχοι του σουλτάνου σήμερα”, υποστήριξε ο κ. Μπατσάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεϊμαράκης: Προτείνει συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη, την επομένη των εκλογών, να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας, με τη συμμετοχή ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο Ευάγγελος Μειμαράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και ότι θα κάνει ό,τι[…]

Περισσότερα »

Β. Ντούμας: Η Αστυνομία προστατεύει πια μόνο τους πολιτικούς

«Απολαμβάνουμε τα τραγικά αποτελέσματα μίας άχρηστης αντεγκληματικής πολιτικής», δήλωσε στο Κανάλι Ένα και τον Θοδωρή Ασβεστόπουλο ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής Βασίλης Ντούμας, με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων κατά αστυνομικών τους τελευταίους μήνες. Τελευταίο περιστατικό η επίθεση σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. από περίπου 15 άτομα στις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *