Αγώνας για την διάσωση του μαυσωλείου του Εθνικού Ευεργέτη Χρ. Ζωγράφου

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Την μνήμη του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την γέννηση του, τίμησαν οι απόφοιτοι του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μαυσωλείο του Χρηστάκη Ζωγράφου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου εκτός από τον μεγάλο Ηπειρώτη Εθνικό Ευεργέτη, μνημονεύθηκαν οι ιδρυτές, οι ευεργέτες και οι διδάσκαλοι του Ζωγραφείου και του Γένους.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Νίκο Κόλμαν και τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) Νίκο Ουζούνογλου και χαιρετισμός από τον αντιπρόεδρο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα, μιας και ο Χρ. Ζωγράφος καταγόταν από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου.

Το μαυσωλείο Ζωγράφου είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ταφικό οικοδόμημα σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατά τις ομιλίες έγινε αναφορά για την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τους φορείς των Κωνσταντινουπολιτών για την διάσωση του, αφού το σπουδαίο αυτό μνημείο είναι επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο!

Ν. Ουζούνογλου: Έως τον Νοέμβριο πρέπει να είναι έτοιμη η μελέτη για το μαυσωλείο

«Σήμερα τελέσαμε το μνημόσυνο του αείμνηστου Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου και των τέκνων του που είναι ενταφιασμένοι στο μαυσωλείο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, καθώς επίσης και των ιδρυτών και εκπαιδευτικών των σχολών μας στην Κωνσταντινούπολη και γενικότερα του Γένους. Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών εδώ και τρία χρόνια, μεταξύ των άλλων προσπαθειών της, έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία να συντηρηθεί το μαυσωλείο του Ζωγράφου, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο ιδιωτικό μαυσωλείο σε ολόκληρη την Ευρώπη Είναι, ένα κτίριο του 1898-1900», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. Νικόλαος Ουζούνογλου.

«Κατόπιν απόφασης του Δήμου Αθηναίων, η Ομοσπονδία είναι τώρα στη φάση να εκπονήσει δωρεάν την μελέτη. Θα την υποβάλλουμε εντός των επομένων μηνών, ελπίζουμε εντός του Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια υπάρχει η δέσμευση του Δήμου να αναλάβει την εφαρμογή της μελέτης για τις εργασίες συντήρησης.

Είναι ένα έργο το οποίο είναι εφικτό να γίνει, δεν έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, υπάρχει βέβαια μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και γι’ αυτόν τον λόγο δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε υποστηριχθεί από τον Ζωγράφειο Λύκειο και τον Διευθυντή του, τον κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, αλλά και από εθελοντές χορηγούς Κωνσταντινουπολίτες», σημείωσε ο κ. Ουζούνογλου.

Όπως τόνισε μάλιστα, «Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο, γιατί για εμάς, τους ευεργετηθέντες από τον Χρηστάκη Ζωγράφο, δεν είναι σωστό να μένει το μαυσωλείο του σε μία κατάσταση η οποία δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι».

Όσον αφορά την σημερινή εικόνα του μνημείου, το οποίο εκτός του ότι είναι αφημένο στην τύχη του αλλά και για πολλά χρόνια περιτριγυρισμένο από σκαλωσιές, ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. ανέφερε ότι, «Οι σκαλωσιές, σύμφωνα με τα αρχεία στα οποία έχουμε ανατρέξει, μπήκαν μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 1999 και έχουν τοποθετηθεί κυρίως για να κρατάει τον μεγάλο σταυρό που βρίσκεται στην κορυφή του μαυσωλείου. Οπωσδήποτε θα φύγουν μετά την συντήρηση».

Ν. Κόλμαν: Χάρη σε ανθρώπους σαν τον Χρηστάκη Ζωγράφο συνέχισε ο Ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη

«Όπως κάθε παιδί που αποφοιτά από ένα σχολείο, έτσι και εμείς νοιώθουμε υπερήφανοι που αποφοιτήσαμε από το Ζωγράφειο Λύκειο, με μία ιδιαιτερότητα χάρη στην οποία βρεθήκαμε σήμερα εδώ. Η σχολή αυτή κρατάει επί 127 χρόνια, σε όλες τις περιόδους, και στις πολύ δύσκολες και στις φυσιολογικές, την Ελληνική Παιδεία, την Ελληνική Γλώσσα, την Ελληνική Πίστη και την Ελληνική Γραμματεία σε εγρήγορση και σε διάρκεια. Αυτή η διάρκεια όμως δεν είναι κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, γι’ αυτό και έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα», είπε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Νίκος Κόλμαν.

«Ο Χρηστάκης Ζωγράφος, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 200 χρόνια στο Κεστοράτι Βορείου Ηπείρου, ήταν ένας Έλληνας οραματιστής, όπως πολλοί ευεργέτες εκείνης της περιόδου, ο οποίος δεν αρκέστηκε στο να επενδύσει τα χρήματα του μόνο για να εξασφαλίσει την υστεροφημία του.

Την εποχή που άλλαζαν πολλά πράγματα στην Ευρώπη και ακόμα, λόγω Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ομογένεια και η Παιδεία γενικότερα βρίσκονταν σε ένα μεταίχμιο, σκέφθηκε ρηξικέλευθα και αποφάσισε να κάνει ένα σχολείο, όπως το Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έπρεπε να γίνει πραγματολογικό.

Είχε πει ότι θα μπουν πολλές ώρες μαθημάτων σε φυσική, χημεία και μαθηματικά, ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις της νέας βιομηχανικής επανάστασης που ερχόταν.

Συνεπώς ήταν και οραματιστής, κυρίως όμως, και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, χάρη σε ανθρώπους σαν τον Χρηστάκη Ζωγράφο συνεχίζει ο Ελληνισμός να υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Κυρίως όμως μας δίνει ελπίδα για το μέλλον. Γι’ αυτό και εμείς στηρίζουμε το σχολείο μας, γι’ αυτό κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όχι για να γυρίζουμε στο παρελθόν, αλλά αναφερόμενοι και υπογραμμίζοντας τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, να βλέπουμε το μέλλον. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται ο Ελληνισμός για να μπορεί να προσβλέπει σε ένα αισιόδοξο μέλλον», επισήμανε ο κ. Κόλμαν.

Η σημερινή κατάσταση στο Ζωγράφειο Λύκειο

Παράλληλα μίλησε και για την σημερινή κατάσταση στο Ζωγράφειο Λύκειο: «Σήμερα το Ζωγράφειο έχει λίγα παιδιά, αλλά έχει πολύ καλούς δασκάλους, μαχητές, γιατί ανδρώνεσαι πιο ενισχυμένα και πιο επιθετικά όταν οι δυσκολίες είναι πολλαπλάσιες απ’ ότι σε μία φυσιολογική κατάσταση.

Όταν αποφοιτούσα το 1974, ήμασταν 700 μαθητές και λειτουργούσαν άλλα τρία εξατάξια σχολεία. Από τότε όμως άρχισε μία ραγδαία μείωση. Παρά τις σκληρές επιθέσεις που είχε υποστεί ο Ελληνισμός στην Πόλη, με τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τις μαζικές απελάσεις το 1964, μέχρι το 1974 είχε μείνει αρκετός κόσμος ακόμη. Μετά όμως τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τους Έλληνες ακόμα περισσότερο, όχι στο επίπεδο των διωγμών, αλλά με την ψυχολογική πίεση και το όλο και πιο εχθρικό κλίμα.

Τώρα είναι συνολικά 150 παιδιά. Υπάρχει όμως το οξύμωρο φαινόμενο τα Ελληνόπουλα να είναι πολύ περισσότερα από αυτόν τον αριθμό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επιλέγουν άλλα σχολεία και όχι όπως στην γενιά την δική μας που επέλεγαν τα ελληνικά σχολεία.

Σήμερα είναι τρία ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε λειτουργία στην Πόλη. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο και το Ζωγράφειο. Μόνο με την παλιννόστηση Ελλήνων που θα ήθελαν να συνεχίσουν εκεί την ζωή τους, κάτω από συνθήκες διαφορετικές βέβαια, νομίζω ότι τότε θα είναι το μέλλον ορατό έστω και δύσκολα».

“Χωρίς Παιδεία δεν μπορείς να έχεις συνέχεια”

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών αναφέρθηκε και στην προσπάθεια για διάσωση και ανάδειξη του μαυσωλείου του Χρηστάκη Ζωγράφου:

«Λίγοι, ακόμα και απόφοιτοι του Ζωγραφείου Λυκείου γνωρίζουν ότι υπάρχει το μαυσωλείο αυτό. Είναι λοιπόν μία ευκαιρία να το μάθουν όλοι με το μνημόσυνο που τελέσαμε εδώ.

Αυτό το μνημείο έχει εγκαταλειφτεί. Είμαστε τυχεροί πάντως που έχει κτιστεί πάνω σε βράχο και συνεπώς το γεγονός ότι το εντοπίσαμε πριν καταρρεύσει σαν ανάγκη συντήρησης και να βρούμε υποστηρικτές, μα κάνει να νοιώθουμε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι μελέτες. Ελπίζω ότι όταν κάνουμε μνημόσυνο του χρόνου, το μνημείο θα είναι καθαρό, θα λάμπει και θα είναι συντηρημένο γιατί αξίζει τον κόπο.

Δεν τα κάνουμε αυτά για να υπάρχει ακόμα ένα μνημείο σε αυτό το κοιμητήριο – μουσείο της Αθήνας, αλλά για να μην ξεχνάν οι επόμενες γενιές και να διδάσκονται για τις εποχές αυτές, το πως κτίστηκε ο σύγχρονος Ελληνισμός και το μέλλον του. Χωρίς Παιδεία δεν μπορείς να έχεις συνέχεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών

Ολιγόωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών από τη 1:00 έως τις 3:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης 22 Μαρτίου, λόγω εκτέλεσης έργων. Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση την Πάτρα, μεταξύ των κόμβων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, θα εκτρέπεται[…]

Περισσότερα »

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο δολοφόνος του Μένη Κουμανταρέα

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο δολοφόνος του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Πρόκειται για έναν 25χρονο Ρουμάνο ενώ αναζητείται ένας 29χρονος ομοεθνής του. Ο 29χρονος συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας. Ο 83χρονος συγγραφέας είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του στην Κυψέλη, από τον ανιψιό του στη μια τα ξημερώματα του Σαββάτου 6[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *