Αγώνας για την σωτηρία τη οικίας που γεννήθηκε ο Νικηταράς

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Οι προσπάθειες που γίνονται για την διάσωση της οικίας που γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης του 1821 Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς), στην Νέδουσα Μεσσηνίας, αναδείχθηκαν κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του θρυλικού Τουρκοφάγου στον αύλιο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς.

«Το ιστορικό και γραφικό χωριό μας, η Νέδουσα Μεσσηνίας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ως αντίδοτο στη λήθη ύστερα δυστυχώς από πλήρη αδιαφορία του κράτους και τοπικών φορέων προχώρησε το 2016 μετά από έρανο – ναι όπως ακούσατε έρανο και επαιτεία – και θυσίες προσωπικές από απλούς πολίτες απ’ όλη την χώρα αλλά και από Έλληνες της διασποράς, στην εξαγορά του ταπεινού σπιτιού που γεννήθηκε ο Εθνικός Ήρωας Νικηταράς.

Έπειτα όμως οι οικονομικοί πόροι πάγωσαν και δυστυχώς ακόμα και σήμερα παραμένει ερείπιο», είπε κατά την σύντομη ομιλία του στην εκδήλωση ο πατήρ Βασίλειος Βεργινάδης, εφημέριος στην Νέδουσα Μεσσηνίας.

Απευθυνόμενος στον δωρητή της προτομής Ευάγγελο Μαρινάκη είπε, «Τολμώ να πω, ελπίζοντας και στην δική σας συνδρομή αξιότιμε πρόεδρε κύριε Ευάγγελε Μαρινάκη, με ταχείς ρυθμούς πλέον να κατορθώσουμε να το ανακατασκευάσουμε και να το αποδώσουμε αναπαλαιωμένο σε όλους τους περιηγητές που θα το επισκέπτονται με σκοπό την λειτουργία του ως ζωντανό κύτταρο αναβίωσης της εποχής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και τη διατήρηση της μνήμης του Ήρωα».

Ο π. Βασίλειος Βεργινάδης τόνισε ότι, «Μοναδικός σκοπός μας είναι να πάρει η οικία που γεννήθηκε ο Νικηταράς την θέση που της αξίζει στην Ιστορία. Η ολοκλήρωση των εργασιών προγραμματίζεται Θεού θέλοντος για το τέλος αυτού του καλοκαιριού και με την δική σας ελπίζουμε έμπρακτη συμβολή να το εγκαινιάσουμε όλοι μαζί φέτος τον Σεπτέμβριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπ. Παιδείας: Θα διαλευκανθεί το περιστατικό με τον θάνατο του μαθητή

Τη θλίψη του για τον τραγικό χαμό του 10χρονου μαθητή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής, εκφράζει το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήριά του στην οικογένεια του παιδιού και την εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα, δηλώνει βέβαιο ότι αυτό το περιστατικό[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *