Ακτοπλοΐα: Ολοταχώς για αύξηση των ναύλων έως και 10%

  του Νίκου Μπαρδούνια

Ο «κύβος ερρίφθη» και πολύ σύντομα, μετά και την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των εισιτηρίων τους , πιθανότατα έως και 10%, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο αυξημένο κατά 25%, περίπου, κόστος του νέου τύπου ναυτιλιακών καυσίμων που θα χρησιμοποιούν από την 1η ιανουαρίου 2020.

Γιατί αυτό ; Διότι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με σχετική απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ( ΔΝΟ) παγκοσμίως , άρα και στις ελληνικές θάλασσες, όλες οι κατηγορίες των πλοίων ( φορτηγά, επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια ) θα καίνε υποχρεωτικά τα νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (0,5%), τα οποία είναι πολύ ακριβότερα των συμβατικών.

Ωστόσο, επειδή οι ακτοπλοϊκές εταιρείες γνωρίζουν ότι το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων θα επιδράσει αρνητικά στους οικονομικούς δείκτες τους, από καιρό προτείνουν τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, από το 24% που είναι σήμερα, ώστε να εξισορροπηθεί η αύξηση που θα ισχύσει από την χρήση του νέου τύπου καυσίμων. Η μείωση του ΦΠΑ στους ναύλους, είναι μια πρόταση που διαχρονικά έχει υποστηριχθεί από τις ηγεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), αλλά, δυστυχώς δεν την αποδέχεται το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η τιμή ανά τόνο του νέου καυσίμου 0,5% περιεκτικότητας σε θείο κινείται κοντά στα 575 ευρώ ενώ το κόστος των καυσίμων που χρησιμοποιούσαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μέχρι τα τέλη του 2019 ,βρισκόταν στα 450 ευρώ ανά τόνο.
Κύκλοι ακτοπλοϊκών εταιρειών ανάφεραν στο www.kanaliena.gr ότι οι εταιρείες κατανοούν, πλήρως, ότι δεν μπορούν να μετακυλήσουν όλο το κόστος στον επιβάτη, ιδιαίτερα της χειμερινής περιόδου, που είναι κυρίως ο νησιώτης και ο οποίος θα κληθεί έτσι να πληρώσει το κόστος εφαρμογής ενός περιβαλλοντικού μέτρου που αφορά όλη την κοινωνία.

Λύση τα… scrubbers

Να σημειωθεί ότι βάσει της νομοθεσίας τα πλοία τα οποία έχουν εγκαταστήσει συστήματα (scrubbers) τα οποία θα καθαρίζουν το καύσιμο, συνεπώς θα μειώνουν τα ρυπογόνα αέρια στην ατμόσφαιρα, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και παλαιού τύπου καύσιμα περιεκτικότητας 3,5%, ή 1,5% σε θείο. Ωστόσο, όπως ανάφεραν οι ίδιοι κύκλοι, «για τεχνικούς λόγους, αλλά και εμπορικούς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν απ’ όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία τα συγκεκριμένα συστήματα καθαρισμού»..

Σημειώνεται ότι στην εγκατάσταση scrubbers σε οκτώ από τα πλοία του προχωρεί και ο όμιλος Attica και εκτιμάται ότι έως το Μάιο θα έχουν εγκατασταθεί scrubbers στα τέσσερα πρώτα πλοία.
Επίσης, η εταιρεία Μινωικές Γραμμές αλλά και άλλες εταιρείες του Ομίλου Grimaldi έχουν εγκαταστήσει στα πλοία τους , που δραστηριοποιούνται στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής, τέτοια συστήματα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πιο φθηνά καύσιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ασφάλεια μεταφέρθηκαν οι 205 επιβάτες του πλοίου που προσάραξε στην Ίο

Στο ταχύπλοο καταμαράν “Super Jet” επιβιβάσθηκαν για προληπτικούς λόγους και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ίου οι 205 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Blue Star Patmos”, που προσάραξε στις 01:30 το πρωί στην είσοδο του λιμανιού, παρουσιάζοντας σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, μικρή ελεγχόμενη εισροή υδάτων. Στο πλοίο επέβαινε επίσης πλήρωμα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *