Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλ. Μπελαβίλας – Τροβάς: Λογικά θα έχουμε και το Φθινόπωρο κορωνοϊό

0 σχόλια ΥΓΕΙΑ

Τα διαφορετικά δεδομένα που έχει φέρει στην καθημερινότητα μας ο κορωνοϊός διεγείρουν πολλά ερωτήματα καθώς καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα.

Ο ερευνητής-υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Μπελαβίλας – Τροβάς, απάντησε στο ευρύ φάσμα των ερωτήσεων που του έθεσε το Κανάλι Ένα και η εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά, αναφορικά με την βιολογία του κορωνοϊού, τα χαρακτηριστικά της μεταδοτικότητας, την αξιοπιστία των βασικών μεθόδων διάγνωσης, τις συνθήκες που δυσχεραίνουν την συμπεριφορά του ιού, όπως επίσης τον «αγώνα δρόμου» της επιστημονικής κοινότητας για την εύρεση εμβολίου.

«Οι κορωνοϊοί είναι μια κατηγορία ιών που υπάρχουν, ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους και ένα μέρος αυτών προκαλεί το κοινό κρύωμα» τόνισε ο κ. Μπελαβίλας, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος κορωνοϊός προκαλεί ζημιά όταν μεταφέρεται στον άνθρωπο, ενώ πιο πιθανό σενάριο –μέχρι στιγμής- είναι η μεταφορά του μέσω τροφής ή επαφής από κάποιο ζώο στην Κίνα.

«Ο ιός μπορεί να εντοπίζεται αλλά δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται» σημείωσε αναφορικά με τα ασυμπτωματικά κρούσματα, υπογραμμίζοντας ότι η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από όσους έχουν συμπτώματα.

Ερωτηθείς δε, για την μεταφορά του κορωνοϊού από τις επιφάνειες των συσκευασμένων προϊόντων, ο κ. Μπελαβίλας είπε ότι η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο στον αντίποδα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μετάδοσης από το εσωτερικό των τροφών.

Για τις βασικές μεθόδους διάγνωσης σημείωσε ότι η μοριακή ανίχνευση του γενετικού υλικού μπορεί να μας δώσει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα συγκριτικά με την εξέταση ανίχνευσης των αντισωμάτων και της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία έχει χαμηλότερη «ευαισθησία» στην διάγνωση του ιού.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού υπάρχει σε όλων των ειδών τις επαφές»

Ο κ. Μπελαβίλας, στο πλαίσιο του συγχρωτισμού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες με διάφορες συγκεντρώσεις ανά την χώρα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προφύλαξης καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού υπάρχει σε όλων των ειδών τις επαφές, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το ζήτημα είναι να υπάρξει ισορροπία με την κοινωνική ζωή των πολιτών που είναι απαραίτητη για την συνολική και ψυχική υγεία των ανθρώπων».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης του κορωνοϊού από το φθινόπωρο, σημείωσε ότι οι κορωνοϊοί έχουν εποχικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι «λογικά θα υπάρχει και το Φθινόπωρο».

Ενθαρρυντικές πάντως είναι οι ενδείξεις που σχετίζονται με την θερμοκρασία και την υγρασία, οι οποίες -όπως είπε- δυσχεραίνουν την συμπεριφορά του ιού.

Καταλήγοντας ο κ. Μπελαβίλας, για το ζήτημα των εμβολίων, εξήγησε ότι χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει εμβόλια για τους κορωνοϊούς, όπως στην περίπτωση του ιού της γρίπης όπου υπάρχουν έτοιμα πρωτόκολλα και εξειδικεύονται κάθε χρόνο ανάλογα με το στέλεχος που έχει επικρατήσει.

Ωστόσο οι ασύλληπτοι χρόνοι με τους οποίους «τρέχουν» τα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα, έχουν δώσει την δυνατότητα να υπάρχουν ήδη 8 εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών, ενώ σε αναμονή για την φάση των κλινικών δοκιμών βρίσκονται περίπου άλλα 100 εμβόλια.

Όπως εκτίμησε ο κ. Μπελαβίλας τα νέα εμβόλια θα είναι έτοιμα από την νέα χρονιά, δηλαδή το 2021.

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,