Αλ. Τσίπρας: Η πραγματική ζωή απέχει έτη φωτός από την φούσκα Μητσοτάκη

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτόγνωρες συνθήκες μνημονιακής εποπτείας, πέτυχε τη μείωση του ποσοστού φτώχειας για το 2018 στο ιστορικό χαμηλό του 17,9%, σημειώνει.
Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα ήταν «σε ιστορικό χαμηλό» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση ότι «η εικόνα της χώρας αρχίζει να μοιάζει με την περίοδο πριν από το 2015».

«Η ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο το χρέος, με ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα, με την ανεργία να μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και με 37 δισ. ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία» αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε σημερινή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, κατάφερε να γυρίσει τη χώρα σε χρόνο-ρεκόρ ξανά πίσω στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων».

«Η οικονομία μπήκε σε ύφεση από τον Οκτώβρη του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία και σήμερα η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός μας χτυπούν ξανά απειλητικά την πόρτα» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος σε σχετικό πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ πρόσθεσε: «Επειδή όμως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, ας δούμε λίγο τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των πολιτών από τη φτώχεια».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτόγνωρες συνθήκες μνημονιακής εποπτείας, πέτυχε τη μείωση του ποσοστού φτώχειας για το 2018 στο ιστορικό χαμηλό του 17,9%. Ακόμα και την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης και των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2005, το ποσοστό ήταν σχεδόν στο 20%. Σήμερα πολύ φοβάμαι ότι η εικόνα της χώρας αρχίζει να μοιάζει με την περίοδο πριν από το 2015», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό συμβαίνει γιατί «η χώρα έχει ένα πρωθυπουργό που αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να δώσει λύσεις, επιλέγει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων, μιλώντας για “αέρα αισιοδοξίας” στην οικονομία».

«Στην πραγματική ζωή, που απέχει έτη φωτός από τη φούσκα του κ. Μητσοτάκη, είναι επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται αποκλεισμένες από χρηματοδότηση, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που σήμερα εξωθούνται στο να επιλέξουν ανάμεσα στην ανεργία ή στη μείωση του μισθού τους και να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που σήμερα, ξανά, βρίσκονται στο περιθώριο», καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών

Καίρια ερωτήματα ως προς τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη, άμεσα και με επάρκεια, των νοικοκυριών και συνολικά των πολιτών της χώρας που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, θέτουν, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, ορμώμενοι από το περιστατικό λιποθυμίας του 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο.
Με την Ερώτηση ζητείται και η ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Αναλυτικά:

Τα αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του Covid-19 άρχισαν ήδη να εμφανίζονται με τον σκληρότερο τρόπο: η είδηση του 9χρονου κοριτσιού που λιποθύμησε από πείνα, έξω από έναν φούρνο στη Ρόδο, περιμένοντας μαζί με τη μητέρα της να πάρουν ψωμί, κάνει το γύρο των ΜΜΕ και είναι γροθιά στο στομάχι.
Όπως μαθαίνουμε από δηλώσεις της ίδιας της μητέρας της σε τηλεοπτικούς σταθμούς, η ίδια έχει δύο παιδιά και είναι άνεργη λόγω των κλειστών επιχειρήσεων στην Ρόδο και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω δουλειά.

Η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη. Από εδώ και πέρα πολλά παιδάκια θα λιποθυμήσουν, όχι μόνο το δικό μου» τόνισε, μεταξύ άλλων, η γυναίκα. Διευκρίνισε δε ότι παρότι έχει λάβει το επίδομα των 800 ευρώ, σήμερα τα βγάζει πέρα με μόλις 168 ευρώ (σ.σ.: από το επίδομα παιδιού). «Όταν πληρώνομαι φροντίζω να γεμίζω τα ντουλάπια μου. Κάποια στιγμή όμως αυτά τελειώνουν. Τώρα θα τρώμε πέτρες». Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν και πότε θα επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο, στο οποίο εργάζεται, γεγονός το οποίο παρατείνει την αβεβαιότητά της.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και του επιβληθέντος lockdown, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την ανάγκη για άμεση λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων. Ειδικά, στον τομέα του Τουρισμού η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά και περιοχές όπως η Ρόδος, που ο τουρισμός είναι η βασική οικονομική δραστηριότητα ήδη πλήττονται βαριά και η ύφεση θα βαθαίνει όλο και περισσότερο αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Αντιθέτως, αναλώνεται σε ενέργειες καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως να παρουσιάζει αριθμούς «θετικής ύφεσης».

Το περίφημο «επιτελικό κράτος», που έχει καθυστερήσει 6 και πλέον μήνες την κοινωφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ, που στερεί τη δουλειά σε 36.500 ανέργους και τους Δήμους από προσωπικό, που δεν μπορεί να χορηγήσει το επίδομα παιδιού για τεχνικούς λόγους της πλατφόρμας, που έκοψε τη 13η σύνταξη, οφείλει να σταματήσει να ενισχύει τον παρασιτισμό χωρίς καν να ενημερώνει δημόσια που πάνε τα χρήματα μας και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με αγωνία και ενημερώνεται καθημερινά για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης και έχει δημοσίως και επανειλημμένα ζητήσει από την Κυβέρνηση να θεσπίσει για τους επόμενους 4 μήνες το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που είναι η μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα (εποχικά εργαζόμενοι ιδίως στον τουρισμό, εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού αυτοαπασχολούμενοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.). Προχώρησε στην σύνταξη ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» προβλέπεται το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που είναι η μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα. Βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού: 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί, με το συνολικό κόστος να προϋπολογίζεται στα 3,5 δις ευρώ (με ωφελούμενους σχεδόν 4 εκ άτομα και διάρκεια 4 μήνες).

Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση επιχορήγηση των Δήμων ώστε να καλύπτουν αιτήματα Δημοτών για χρηματικά βοηθήματα δαπανών διαβίωσης αλλά και να επαναλειτουργήσει επιτέλους το ταμείο επανασύνδεσης ρεύματος για δικαιούχους κατηγοριών Α και Β.
Επειδή οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19 θα είναι καταστροφικές και θα θέσουν σε κίνδυνο βασικές βιοτικές ανάγκες και κοινωνικά δικαιώματα, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και στοχευμένα.
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξουν άλλα παιδιά που θα λιποθυμήσουν από την πείνα, όπως επισημαίνει η μητέρα της 9χρονης στη Ρόδο.
Επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να πάψει να ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή πολιτική –και μάλιστα με αδιαφανείς μεθόδους– και να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών της χώρας, τα οποία θα αυξάνονται όσο η ύφεση θα βαθαίνει και ενώ η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για νέο κύμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί ερωτώνται:
1. Οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί κάθε οικογένεια, κάθε παιδί και εντέλει κάθε πολίτης αυτής της χώρας, που ανήκει στις κατηγορίες που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας;
2. Οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα προβούν στη θέσπιση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλιστούν οι βασικές βιοτικές ανάγκες των συμπολιτών μας, που πλήττονται από την κρίση και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της 9χρονης στη Ρόδο;
3. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επιχορηγηθούν οι Δήμοι και να επαναλειτουργήσει το ταμείο επανασύνδεσης ρεύματος για δικαιούχους κατηγοριών Α και Β;
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Σαμαράς: Ανυπολόγιστη καταστροφή το «όχι»

Τη θέση ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι ναι ή όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Στήριξης για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα την οποία συγκροτεί η Ν.Δ. Το ΟΧΙ θα ήταν ανυπολόγιστη καταστροφή, για πολλά-πολλά[…]

Περισσότερα »

Μήνυμα του προέδρου του Ισραήλ για την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα

“Προσβλέπω στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας” τονίζει ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Ελλάδα,

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *