Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλ. Τσίπρας: Να αποκρούσουμε την επίθεση που επιχειρείται απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχουμε μπροστά μας άλλη μια προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου που πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» που διοργανώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία». Πρόσθεσε ότι αυτή η επίθεση έρχεται μετά από τις «δύο μεγάλες πληγές που ήδη έχουν ανοίξει στο δημόσιο πανεπιστήμιο»: την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και «τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε επικοινωνιακά να αντιμετωπίσει κάποια υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργία ιδίως ορισμένων ΑΕΙ στο Κέντρο της Αθήνας, όπου αντί να τα αντιμετωπίσει μέσα από συνεργασία με τους ανθρώπους μέσα στο πανεπιστήμιο, ενισχύοντας τις δομές και προσλήψεις υπαλλήλων για τη φύλαξη των χώρων, προχώρησε στη λογική της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας». «Αυτό που χρειάζονται όμως σήμερα τα πανεπιστήμια μας είναι πανεπιστημιακούς δασκάλους και όχι πανεπιστημιακούς αστυνόμους», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του «για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει σε ένα ‘νεκρό” χρόνο, στο ‘93′ -με όρους ποδοσφαιρικούς-, να εισάγει στη βουλή ένα νομοσχέδιο που αλλάζει όλο το πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου». Είπε ότι το επιλέγει σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει πάρα πολλά κρίσιμα θέματα που την ταλανίζουν: «σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων στην περιοχή, σε μια περίοδο που είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει να βρει την ημερομηνία των εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού. Θα είναι στις 11 Σεπτέμβρη, θα είναι στις 18, θα είναι 25; “Αλλωστε οι ίδιοι από το Μ. Μαξίμου είναι αυτοί που διακινούν τις αντίστοιχες διαρροές». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημα που εμείς θέσαμε εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά στα μεγάλα συσσωρευμένα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική του έχει δημιουργήσει και έχει μεγεθύνει».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση κοινωνικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο». Σχολίασε ότι προξενεί εντύπωση «η διαρκής επίθεση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου» και σημείωσε ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας παρότι έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα όλη την περίοδο των μνημονιακών χρόνων από έλλειψη χρηματοδότησης και υποστελέχωση, βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει η κατασυκοφάντηση, η στοχοποίηση και η αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου», υποστηρίζοντας ότι «καθοριστικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας και της σημαντικής παρουσίας των ελληνικών ιδρυμάτων στην παγκόσμια κατάταξη σε σύγκριση και σε σχέση με την ποιότητα παρεχόμενων σπουδών, είναι και η δημοκρατική δομή της διοίκησης και οι εξαιρετικές ερευνητικές επιδόσεις καθηγητών και νέων επιστημόνων».

Τόνισε ότι «σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται είναι να αποκρούσουμε αποτελεσματικά αυτή την επίθεση που δεχόμαστε», «να αποκρούσουμε, το γκολ οφσάιντ στο ‘93, αλλά ακόμα κι αν αυτό μπει να δεσμευτούμε ότι ο διαιτητής που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που σύντομα έρχονται, θα το ακυρώσει και θα επαναφέρει τον ουσιαστικό διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει ξανά ισχυρό, ποιοτικό, ανταγωνιστικό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται, όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά η χώρα συνολικά και η οικονομία είναι η ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού υποδείγματος, παραγωγικού μοντέλου. «Το τι πανεπιστήμιο θέλουμε, έχει να κάνει και με το τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε στη χώρα», είπε, υποστηρίζοντας ότι «αν θέλουμε να έχουμε παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, αν θέλουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τους όρους που οι νέοι υψηλά εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι επιστήμονες θα βρίσκουν τη δυνατότητα να στελεχώνουν την ελληνική παραγωγική δομή και όχι να φεύγουνε με το brain drain στο εξωτερικό, τότε θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο». Μίλησε για δημόσιο, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, ποιοτικό πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δημοκρατική δομή διοίκησης και λειτουργίας, χωρίς διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των συλλογικών οργάνων διοίκησης, χωρίς ενίσχυση της χρηματοδότησης του. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τώρα δεν υπάρχει τρόικα πάνω απ” το κεφάλι μας, υπάρχουν κάποιες δημοσιονομικές ανάσες, όχι απεριόριστες, αλλά υπάρχουν και πως «αντί να δαπανά κανείς όπως η σημερινή κυβέρνηση 7,5 δισ. σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα για την αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,