Alpha Bank: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Τους θεμελιώδεις παράγοντες που προσδιορίζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη θέτει στο επίκεντρο της εβδομαδιαίας ανάλυσής της η Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,46% επιχειρώντας να εξηγήσει τη δυνατότητα παραγωγής πλεονασμάτων σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σύμφωνα με την ελληνική τράπεζα, οι κύριοι παράγοντες που προσδιορίζουν την μεγέθυνση της οικονομίας, είναι:

  • η εξέλιξη του μεγέθους του εργατικού δυναμικού της χώρας
  • η συσσώρευση κεφαλαίου
  • η πορεία της παραγωγικότητας

Eργατικό δυναμικό

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, σημαντικό μέρος του πλέον καταρτισμένου ανθρωπίνου κεφαλαίου της χώρας αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό (brain drain).

Ο λόγος του ποσοστού ανεργίας των αποφοίτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκε σημαντικά από το 2008 και μετέπειτα, γεγονός που αντανακλά την εκροή των επιστημόνων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υποδηλώνει, επίσης και τις δυσχέρειες που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη νέα αναπτυξιακή φάση της ελληνικής οικονομίας για την εύρεση ανθρώπινων πόρων υψηλής ειδίκευσης.

Παραγωγικότητα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιστροφή -έστω και μέρους- αυτού του ανθρώπινου κεφαλαίου αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στην παραγωγικότητα, η οποία μειώνονταν στην περίοδο 2007-2013, ενώ την τελευταία διετία εμφανίζει στασιμότητα.

Η αύξηση της παραγωγικότητας, ωστόσο, μακροπρόθεσμα θα προσδιοριστεί από την επίδραση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας και προϊόντων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Συσσώρευση κεφαλαίου

Η συσσώρευση του κεφαλαίου αναμένεται να επιταχυνθεί. Το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία φθάνοντας το επίπεδο του 11,4% το 2016. Μεσοπρόθεσμα αναμένεται ισχυρή άνοδός του ως ανάγκη αντικατάστασης του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού και των αποθεμάτων.

Η επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση απαιτεί την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, την επάνοδο της μέσης ροπής προς αποταμίευση στο μακροχρόνιο μέσο όρο και την επιστροφή σημαντικού μέρους των αποταμιευτικών πόρων που διοχετεύθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Συμπερασματικά, ο μακροχρόνιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να προσδιορισθεί από:

  • την περιορισμένη, ενδεχομένως και αρνητική συμβολή, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και τη βραδεία αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας
  • την άνοδο της παραγωγικότητας που δύναται να στηριχθεί στο υψηλής ποιότητας και εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και την εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών
  • την ισχυρή θετική επίπτωση της συσσώρευσης κεφαλαίου, η οποία θα υποστηριχθεί από την ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού, την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας μέσω της σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων και από την τόνωση της μέσης ροπής προς αποταμίευση

naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση στους διεθνείς διαγωνισμούς για τα πετρέλαια

Από μέρα σε μέρα, ίσως και εντός της εβδομάδας, αναμένεται η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. των δύο διεθνών διαγωνισμών για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των δικαιωμάτων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης στα τρία θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης και του Ιονίου. Αυτό έκανε γνωστό στη διάρκεια του συνεδρίου Balkans Petroleum[…]

Περισσότερα »

Βερολίνο: Βλέπει αίσιο τέλος στις 22/5, απορρίπτει μέτρα για το χρέος

Αισιοδοξία αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Εκπρόσωπός του ανέφερε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πεπεισμένος πως στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *