Αλβανικά σχολικά βιβλία Γεωγραφίας θέλουν αλβανική την Β/Δ Ελλάδα

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Εδώ και πολλά χρόνια τα βιβλία του μαθήματος της Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία περιλαμβάνουν το κεφάλαιο «αλβανικές περιοχές σε γειτονικές χώρες».

Συγκεκριμένα αναφέρουν καταχρηστικά ως αλβανικές περιοχές, επαρχίες του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και των Σκοπίων όπου υπάρχουν αλβανικοί πληθυσμοί που είναι αναγνωρισμένοι ως εθνικές μειονότητες.

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο όμως κάνει λόγο ακόμα και για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», εννοώντας την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία!

Σύμφωνα με τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Γεωγραφίας στις περιοχές αυτές κατοικούσαν εδώ και αιώνες Αλβανοί, αλλά αποδόθηκαν άδικα στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις με την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913!

Για το θέμα αυτό έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των Υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας που προέβλεπαν αφαίρεση από τα σχολικά βιβλία και των δύο κρατών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης.

Βάσει αυτής της συμφωνίας το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα καλής θέλησης απέναντι στους γείτονες. Η αλβανική πλευρά όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή, αφού τα εν λόγω βιβλία Γεωγραφίας θα διδάσκονται στους Αλβανούς μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης και κατά τη σχολική χρονιά 2017 – ΄18. Το γεγονός αποδεικνύει την μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας.

«Η Αθήνα έσβησε από τα σχολικά της βιβλία την μνήμη ενός ζωντανού τμήματος του Ελληνισμού, ενώ τα Τίρανα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανύπαρκτες αξιώσεις που προσβάλλουν την Ελλάδα», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 που ανέδειξε την χρονίζουσα υπόθεση για άλλη μία φορά.

«Δεν θα ανεχτούμε το θέμα ως τετελεσμένο και θα το επισημαίνουμε κάθε χρόνο μέχρι επιτέλους κάποια Ελληνική κυβέρνηση πράξει το αυτονόητο και αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας τέλος στην πολιτική της υποχωρητικότητας έναντι των αλβανών. Αναμένουμε επίσης την καταδίκη του συγκεκριμένου κεφαλαίου και από τους διεθνείς οργανισμούς», τονίζει ο βορειοηπειρωτικός φορέας.

Τι ακριβώς γράφουν τα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας για τις «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα»;

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 του βιβλίου Γεωγραφίας της 9ης τάξης αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα η «Τσαμουριά», η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της «Μακεδονίας», όπως αναγράφουν το κράτος των Σκοπίων.

Στη σελίδα 7 γίνεται αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 η οποία «μοίρασε αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη». Σύμφωνα με το επίμαχο βιβλίο, εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!

Στη σελίδα 8 υπάρχουν «ιστορικές αναφορές», όπως η απόδοση της «αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς» στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.

Στη σελίδα 29 παρατίθενται στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό «αλύτρωτων αλβανικών περιοχών», μεταξύ των οποίων και η «Τσαμουριά», ενώ στις σελίδες 134-135, υπάρχει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας» με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.

Στο βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης τάξης, οι σελίδες 8-12 παραθέτουν «ιστορικά στοιχεία» για τον… αλβανικό χαρακτήρα της Ηπείρου. Γίνονται αναφορές για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν «οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους».

Στις σελίδες 188-190 το ίδιο βιβλίο κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας και διάφορα στοιχεία για την «Τσαμουριά» (κλίμα, μορφολογία εδάφους κ.α.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον μέσο όρο της ΕΕ οι φτωχοί συνταξιούχοι σε Ελλάδα

Από τη Λιθουανία ως τη Γαλλία, περνώντας από την Ελλάδα, οι συντάξεις στην Ευρώπη κυμαίνονται από τα 250 ως τα 1.500 ευρώ και πλέον, όμως λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, η φτώχεια πλήττει κατά μέσο όρο το 12,6% των ευρωπαίων συνταξιούχων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το ζήτημα των συντάξεων[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *