Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αν.Ξανθός: Επιστράτευση όλων των διαθέσιμων ιδιωτικών και δημόσιων υγειονομικών δομών και δυνάμεων της χώρας (ηχητικό)

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με το οποίο θα επιστρατεύονται όλες οι διαθέσιμες ιδιωτικές και δημόσιες υγειονομικές δομές και δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα, ώστε να μην πέσει πάλι όλο το βάρος στο ΕΣΥ πρότεινε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση με τη Λία Λάππα.

Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  «η χώρα βρίσκεται σε εθνική κρίση και το πολιτικό σύστημα δεν κάνει μία κίνηση  διασφάλισης minimum συνεννόησης για ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης συνθήκης. Πρέπει όλοι μαζί να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο και να προσπαθήσουμε να πείσουμε την κοινωνία. Πρέπει να εμβολιάσουμε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία».

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας. Δυστυχώς διαψεύστηκε πλήρως το σενάριο ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Αντιθέτως βιώνουμε μία κατάσταση που ήδη πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας. Χρειάζεται ένα συνολικό restart σε αυτή τη φάση , που θα αφορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα και την καλή προετοιμασία του συστήματος και ειδικότερα της προνοσοκομειακής φροντίδας, με την εμπλοκή της ΠΦΥ, δημόσιας και ιδιωτικής και βεβαίως την ενδυνάμωση των νοσοκομείων, που μοιραία σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας τόνισε ότι «η εικόνα που παρουσιάστηκε χθες στην παρουσίαση των μέτρων από τον Υπουργό Υγείας είναι αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης  στην οποία βρισκόμαστε. Δεν μπορεί να ξεκινάς και να λες ότι η Κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα καλά και έχει προετοιμάσει το σύστημα υγείας. Το υγειονομικό προσωπικό είναι σε κατάσταση εξουθένωσης. Υπάρχει έντονη τάση φυγής από το ΕΣΥ αυτή την περίοδο. Η σημερινή τροπολογία που δίνει κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία είναι μέρος μιας αναποτελεσματικής στρατηγικής. Κανείς ιδιώτης γιατρός δεν πρόκειται να έρθει στο σύστημα υγείας. Λύση είναι να δώσουμε κίνητρα για να παραμείνουν οι άνθρωποι που είναι σήμερα στα νοσοκομεία, να πάρουν το μήνυμα οι άνθρωποι αυτοί ότι υπάρχει προοπτική στήριξης και αναβάθμισης  και των εργασιακών και των οικονομικών τους συνθηκών».

Ο πρώην Υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης για τους λόγους μη εμβολιασμού, μίλησε για κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς, στην επιστήμη. Όπως είπε «στις μεγάλες κρίσεις ενισχύεται δυστυχώς η παραδοξολογία, η συνωμοσιολογία ο αντι-επιστημονικός σκοταδισμός.  Πρέπει λοιπόν να μελετήσουμε σοβαρά τις αιτίες αυτής της άρνησης. Το 25% άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι, το 28% των καρκινοπαθών είναι ανεμβολίαστοι».

Παράλληλα ο κ. Ξανθός επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των οικογενειακών γιατρών στην προσπάθεια προώθησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος, τη σημασία προσέγγισης με διαφοροποιημένο μήνυμα των διαφορετικών ακροατηρίων, την αγωγή υγείας, τη συστράτευση ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού, ακόμη και της Εκκλησίας».

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,