Αναγκαία η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας στο προσφυγικό

Την ανάγκη για εξεύρεση συλλογικών λύσεων και απαντήσεων στο προσφυγικό – μεταναστευτικό επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας κατά την παρέμβαση του στην υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, και αύριο στη Βιέννη.
Θέση της Ελλάδας όπως είπε είναι να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και να θεσμοθετηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Όσον αφορά την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ο κ. Βίτσας, σημείωσε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πλήρης εφαρμογή της, δηλαδή η επίτευξη μηδενικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση. Υπογράμμισε πως η Τουρκία αποτελεί χώρα με ιδιαίτερη σημασία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί της.
Σχετικά με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον στην διαχείριση των συνόρων, αλλά θα πρέπει να ενσωματώνει ως κεντρικούς άξονες τις διαστάσεις της υποδοχής και του ασύλου.
Ο υπουργός, τόνισε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της χώρας μας στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη και ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και των ευθυνών σε όλους τους τομείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση και εμπέδωση της συνεργασίας.
Ακόμη επισήμανε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών από μόνη της, η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της με το παραπάνω, προσθέτοντας ότι η χώρα μας προσδοκά από όλους τους εταίρους της να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς της υποδοχής και του ασύλου.
Σημειώνεται ότι την υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια και την μετανάστευση συγκάλεσε η αυστριακή προεδρία. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της σκληρής γραμμής στο μεταναστευτικό, ενώ έχει στο παρελθόν απειλήσει με κλείσιμο συνόρων και μονομερείς ενέργειες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“H Ελλάδα κουβάλησε στις πλάτες της δυσανάλογο βάρος στο όνομα της Ευρώπης”

Παρέμβαση για το μέλλον της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου της Ε.Ε. την 25η Μαρτίου στη Ρώμη, κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μέσα από τις στήλες της «Εφημερίδας των Συντακτών» και υπό τον τίτλο, «Ευρώπη “πολλαπλών ταχυτήτων” ή “πολλαπλών επιλογών”», ο πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η πολιτική της λιτότητας και[…]

Περισσότερα »

ΝΔ: Οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Σειρά θεσμικών αλλαγών προτείνει η Ν.Δ. για την συνταγματική αναθεώρηση. Τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση έδωσε στην δημοσιότητα ο  πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Μεταξύ άλλων βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας και η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *