Ανακαλύφθηκαν δύο μετεωρίτες που είχαν στο εσωτερικό τους νερό

Το πολύτιμο νερό, καθώς και ένα μείγμα πολύπλοκων οργανικών χημικών ουσιών, όπως υδρογάνθρακες και αμινοξέα, βρέθηκε στο εσωτερικό δύο μετεωριτών που είχαν πέσει στη Γη το 1998, ο ένας στο Τέξας και ο άλλος στο Μαρόκο, αφού προηγουμένως περιφέρονταν στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία επί δισεκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται για τους πρώτους μετεωρίτες που, σύμφωνα με τη συλλογή των ερευνητικών δεδομένων έχουν στο εσωτερικό τους και τα δύο θεμελιώδη συστατικά της ζωής: Νερό και οργανικά μόρια. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη χημική ανάλυση οργανικής ύληςκαι υγρού νερού μέσα σε κρυστάλλους, οι οποίοι υπάρχουν στους μετεωρίτες που βρέθηκαν.

Το νερό που ανακαλύφθηκε μπορεί να έχει την ηλικία του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ανάλυση της χημικής σύστασης των μικροσκοπικών έγχρωμων κρυστάλλων μέσα στους μετεωρίτες δίνει ενδείξεις και για τους πιθανούς «γονείς»-«προγώνους» των δύο μετεωρητών. Ίσως είναι η Δήμητρα, ο καφέ νάνο- πλανήτης που αποτελεί το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, ή ο αστεροειδής Ήβη, απ’ όπου ίσως προέρχονται οι μετεωρήτες που πέφτουν στον πλανήτη μας.

Οι κρύσταλλοι αλάτων είχαν μήκος μόλις δύο χιλιοστών. «Είναι σαν να βρίσκει κανείς μια μύγα μέσα σε κεχριμπάρι» δήλωσε ο Ντέηιβιντ Κιλκόιντου Εθνικού Εργαστηρίου Μπέρκλεϊ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ένας εκ των δύο επικεφαλής της έρευνας. Δεύτερη είναι η Κούινι Τσαν, πλανητική επιστήμων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας.

Παρόλο που τα σημαντικά ευρήματα δεν αποτελούν απόδειξη ότι υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη, ενισχύουν τις πιθανότητες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει ή να έχει συμβεί κάποτε στο παρελθόν, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

iOS 8.0.1: Απεσύρθη λόγω προβλημάτων στα νέα iPhones

H Apple κυκλοφόρησε την Τετάρτη την iOS 8.0.1 , μια αναβαθμισμένη έκδοση, που φέρνει πολλές διορθώσεις σφαλμάτων για το νέο λειτουργικό σύστημα iOS. Η νέα έκδοση κυκλοφόρησε την προηγούμενη Τρίτη με αριθμό ανάπτυξης 12A402 και μπορείτε να την κατεβάσετε μέσω over-the-air. Η νέα αναβαθμισμένη έκδοση, διορθώνει ένα ζήτημα του εργαλείου[…]

Περισσότερα »

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο Google για το 2014

Τους πιο… «ψαγμένους» τουριστικούς προορισμούς στη μηχανή αναζήτησής της για το 2014 αποκάλυψε η Google, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent. Λέξεις-κλειδί που «χτυπήθηκαν» εκατομμύρια φορές από χρήστες που αναζήτησαν επιπλέον πληροφορίες για να κανονίσουν εκεί το επόμενο ταξίδι τους. Στην πρώτη θέση, ποια άλλη πόλη, το Παρίσι έχει την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *