Ανάπτυξη 2,2% το τρίτο τρίμηνο- ισχυρές εξαγωγές, αδύναμη κατανάλωση, επενδύσεις

Με ρυθμούς 2,2% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σχέση, ανεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με το δεύτερο. Το μεγάλο στήριγμα πρόσφεραν για ακόμη μία φορά οι εξαγωγές. Ωστόσο αδύναμη παραμένει η καταναλωτική δαπάνη, ενώ βουτιά έκαναν οι επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1% σε τριμηνίαια και 2,2% σε ετήσια στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής αρχής, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1,7% σε ετήσια και 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε πτώση 0,3% παρά την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών σε ποσοστό 0,7%. Η μείωση οφείλεται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης όπου η κατανάλωση υποχώρησε σε ποσοστό 4,1%.

Από την άλλη αύξηση κατά 7,6% κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8%. Αύξηση κατά 15% παρουσίασαν σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017 και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκαν κατά 23,2% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 42,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος των εθνικών λογαριασμών που δείχνει το τμήμα του ΑΕΠ που επενδύεται σε μια οικονομία και δεν καταναλώνεται είναι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (Gross fixed capital formation), αυτό που λέμε επενδύσεις και παρακολουθείται από την ΕΛ.ΣΤΑT., με βάση το σύστημα Εθνικών Λογαριασμών 2008. Είναι ένα στοιχείο δαπάνης κατά τον υπολογισμό του ΑΕΠ που για κάθε λογιστική περίοδο μας δείχνει πόσο από την αξία που προστίθεται στην οικονομία επενδύεται αντί να καταναλώνεται. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές και οι πωλήσεις γης, καθώς και η κατανάλωση των παγίων περιουσιακών στοιχείων (απόσβεση) που δεν υπολογίζονται στο μέγεθος αυτό.

Από την άλλη ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αποτελείται από τα εξής στοιχεία:

– Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και

– Μεταβολές στα αποθέματα

Παρόμοια ήταν η εικόνα σε τριμηνιαία βάση. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2018 και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν πτώση 14,5%.
Αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.
naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

New York Times: Η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Η οικονομία της ευρωζώνης απολαμβάνει εκ νέου ισχυρότερη και μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης, μετά από μια βραχύβια υποχώρηση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Eurostat. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη[…]

Περισσότερα »

Σκληρή η διαπραγμάτευση για εξασφάλιση 7,1 δισ. ευρώ

Με φόντο την δήλωση Χαρδούβελη περί.. «διάρκειας» της σχέσης που θα έχει η Αθήνα με την τρόικα και υπό την πίεση των αγορών η Ελλάδα βρίσκεται στην «γωνία»: Επιχειρεί πλέον να βρει την «χρυσή τομή» με τους δανειστές ώστε να εξασφαλιστούν δόσεις 7,1 δισ. ευρώ. Η «καταιγίδα» που έχει ξεσπάσει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *