“Ανέφικτη η έξοδος από τα μνημόνια με τα σημερινά δεδομένα”

Η κανονικότητα δεν υφίσταται στη χώρα και η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, αν και επιθυμητή, δεν είναι εφικτή με τα σημερινά δεδομένα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν πέντε ουσιαστικοί λόγοι γι’ αυτό, με βασικότερο όλων το γεγονός ότι, με βάση και τις προχθεσινές δηλώσεις από το Eurogroup, η Ελλάδα μπαίνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και όχι μεταπρογραμματικής εποπτείας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια.

Ο κ. Σταϊκούρας διερωτήθηκε εάν θεωρείται κανονικότητα σε μία χώρα να υπάρχουν ακόμη κεφαλαιακοί περιορισμοί, να προβλέπονται φόροι και μέτρα, περικοπές στις συντάξεις μετά το 2018, να διευρύνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας, το ιδιωτικό χρέος των πολιτών κάθε μήνα προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να διευρύνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να υποχωρεί, να μην επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι της χώρας.

Για τους λόγους που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ανέφερε ότι προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση για μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, ότι προβλέπονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για φέτος και για άλλα τέσσερα χρόνια, ότι η υλοποίηση των παρεμβάσεων που συζητιούνται σήμερα για τη ρύθμιση του χρέους, έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι του 2018, στο βαθμό που αυτό κριθεί τότε αναγκαίο από τους θεσμούς και υπό τη συνοδεία κάποιου αυστηρού μηχανισμού επιτήρησης και εποπτείας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει δεσμευτεί η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, και ότι η Ελλάδα μπαίνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

180 υπογραφές για να «στρίψει» Αριστερά η Ευρώπη

Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της διανόησης όπως ποιητές και συγγραφείς αλλά και καλλιτέχνες συνυπογράφουν το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Η Πρωτοβουλία, «συνέλεξε» 180 υπογραφές μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ονόματα του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά, πρώην συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, της εμβληματικής φωνής της Αριστεράς[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *