Ανοίγει (και) το εσωτερικό μέτωπο στα εργασιακά

Το πρώτο ραντεβού για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει και η τρίμηνη διάρκεια μετενέργειάς της. Βέβαια, ενώ τα εργασιακά βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, στην πράξη, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων δεν θα μπορέσουν να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα.
Η διαδικασία αναμένεται να περιοριστεί στη διάσωση του οικογενειακού επιδόματος αλλά και μιας σειράς θεσμικών θεμάτων που τα τελευταία χρόνια κατοχυρώνονται με την Σύμβαση. Και αυτό γιατί δεν φαίνεται καμία απολύτως διάθεση από πλευράς πιστωτών να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά, ακόμη κι αν αυτά αφορούν την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία το σύνολο των εργοδοτικών φορέων και η ΓΣΕΕ έχουν ζητήσει να “επανέλθει στα χέρια τους”.
Η διαδικασία υπογραφής νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θεωρείται βέβαια αναγκαία, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα, για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, το επίδομα γάμου και μια σειρά από άδειες που θεσμικώς κατοχυρώνει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας. Στις 31/12 έληξε η πλέον πρόσφατη ανανέωση που είχε δοθεί στην ΕΓΣΣΕ και 31/3 εκπνέει και το τρίμηνο της χρονικής επέκτασης κατά το οποίο μετενεργούν, ισχύουν δηλαδή όλοι οι όροι της παλιάς σύμβασης.
Βέβαια, αν μετά τη λήξη αυτού που λέμε “μετενέργειας” δεν ανανεωθεί η Σύμβαση τότε βρίσκεται αυτομάτως στον αέρα το επίδομα γάμου και μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα που κατοχυρώνει η ΕΓΣΣΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΣΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία και την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιείται συνάντηση – διαπραγμάτευση της Συνομοσπονδίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καταγγελίες εργαζόμενων για προσπάθειες εργοδοτών να καταργήσουν μονομερώς το επίδομα γάμου, ισχυριζόμενοι πως από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του εργοδότη να το καταβάλλει. Μάλιστα, σύμφωνα με συνδικαλιστές υπάρχουν εργαζόμενοι που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη και κερδίζουν τις δίκες, επειδή ακριβώς υπάρχει έστω και αποδυναμωμένη, η ΕΓΣΣΕ. Αν όμως παρέλθει η 31/3 χωρίς να έχει στο μεταξύ επαναβεβαιωθεί η ΕΓΣΣΕ τότε οι εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς νομική κάλυψη, καθώς το επίδομα γάμου δεν «μετενεργεί», δεν καλύπτεται δηλαδή από το μανδύα της μετενέργειας που ξεκινά μετά την λήξη του τριμήνου της χρονικής επέκτασης. Στην «μετενέργεια» μπαίνουν ο μισθός και 4 επιδόματα (ωρίμανσης – πολυετίας το οποίο έχει σταματήσει να ωριμάζει από 14.2.2012, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).
Η συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία τα εργασιακά έχουν αναδειχθεί στο μεγαλύτερο «αγκάθι».
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κλείσει το Staff Level Agreement χωρίς να περιλαμβάνει τα εργασιακά, κάτι που αποκλείουν ακόμη και ευρωπαϊκές πηγές. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, αλλά και της επέκτασης τους και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ενός κλάδου εφόσον εκπροσωπείται το 51% των εργοδοτών.
Την ίδια στιγμή, ζητά μετ’ επιτάσεως την αύξηση των απολύσεων από το 5 στο 10%, αίτημα που δεν το συνερίζονται οι ευρωπαϊκοί εκπρόσωποι στους θεσμούς, όμως κοινή είναι η θέση για κατάργηση της προέγκρισης στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Το ΔΝΤ θέτει επίσης τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος της ανταπεργίας (lock out), την αλλαγής του πλαισίου για 
την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά του συνδικαλιστικού νόμου.

Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΑΣ: Κατάργηση και συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων

Του Χρήστου Παπαδόπουλου… Κατάργηση και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο έχει σκοπό την εξοικονόμηση δυνάμεων και την βελτίωση της αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα: Στην Αττική από 240 αστυνομικά τμήματα θα μείνουν 188 με συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Ερυθραίας-Κηφισιάς, Παπάγου-Χολαργού, Βούλας-Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας-Νέας Φιλαδέλφειας και πιο[…]

Περισσότερα »

Στους 54.230 οι πρόσφυγες στην επικράτεια

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 54.230 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων μόλις 2 είναι νέες αφίξεις. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (28.730), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (9.007), στο Χέρσο του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *