Ανοδική η ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων

Ανοδικά κινείται η ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων το τέταρτο τρίμηνο 2017, σύμφωνα με την GfK TEMAX. Συγκεκριμένα, κατέγραψε αύξηση 1,5% στο σύνολο της αγοράς τεχολογικών και η συνολική αξία διαμορφώθηκε στα 653 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο του 2017 η αγορά τεχνολογικών προϊόντων, συγκριτικά με το 2016, κατέφραψε πτώση 1,9% και ανήλθε σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ

Αναλυτικότερα, ανοδικά κινήθηκαν τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά. Οι κονσόλες παιχνιδιών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, βοηθούμενες από τις έντονες προσφορές. Οι συσκευές αποθήκευσης, όπως κάρτες μνήμης και USBσυνέχισαν να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Σημαντική είναι η άνοδος την Τηλεόρασης λόγω εποχικότητας (Black Friday και Χριστουγέννων). Τα Audio Home Systems κατέγραψαν άνοδο βοηθούμενες από τα ηχοσυστήματα με δυνατότητες συνδεσιμότητας μέσω bluetoοth με άλλες συσκευές.

Με άνοδο έκλεισε και το τελευταίο τρίμηνο για την κατηγορία των πλυντηρίων ρούχων, με την αγορά να συγκεντρώνεται σε χωρητικότητα μεγαλύτερη των 8 κιλών. Επίσης η υποκατηγορία των Πλυντηρίων/Στεγνωτηρίων συνεχίζει την ανοδική της πορεία, επηρεάζοντας όμως έτσι και τις πωλήσεις της κατηγορίας των Στεγνωτηρίων.

Σημαντική αύξηση για το τελευταίο τρίμηνο και για την κατηγορία των Ψυγείων, που επηρεάστηκε και σε μεγάλο βαθμό από τις προωθητικές ενέργειες του λιανεμπορίου κατά τους τελευταίους μήνες. Οι ψυγειοκαταψύκτες σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο στην διάρκεια των τελευταίων μηνών, με την μέση τους τιμή να παρουσιάζει αντίθετα σημαντική μείωση.

Αυξητικές τάσεις παρουσίασε και τομέας του εντοιχισμού, με κύριες κατηγορίες τις εστίες, τους απορροφητήρες και τους εντοιχιζόμενους φούρνους. Σε όλες τις κατηγορίες αυτές παρατηρείται σημαντική πτώση της μέσης τιμής, λόγω των προσφορών του λιανεμπορίου.

Οι ηλεκτρικοί αποχυμωτές παρουσιάζουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που προέρχεται από την αύξηση πωλήσεων των μοντέλων με αποσπώμενο κάδο σε χαμηλότερη μέση τιμή.

Μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης εμφανίζουν οι φρυγανιέρες οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις πωλήσεις τους εξαιτίας μεγάλης προωθητικής ενέργειας σε χαμηλή μέση τιμή.

Οι οθόνες συνεχίζουν για άλλο ένα τρίμηνο να έχουν οριακά ανοδική πορεία εκμεταλλευόμενα την αύξηση του gaming και του 4Κ.

Τα Gaming & Leisure Devices συνέχισαν για άλλο ένα τρίμηνο την ραγδαία άνοδο με τις κάρτες δικτύου να αποτελούν τον κύριο άξονα της ανάπτυξης. Οι φορητοί υπολογιστές καταγράφουν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση επωφελούμενοι και από αύξηση των μέσων τιμών. Όλα τα περιφερειακά για υπολογιστές (ποντίκια, πληκτρολόγια, κάμερες) κατέγραψαν αύξηση το τέταρτο τρίμηνο.

Στις τηλεπικοινωνίες, τόσο τα Ακουστικά όσο και τα Core Wearables συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική άνοδο και το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Τα κινητά τηλέφωνα σημείωσαν άνοδο επωφελούμενα από τις προσφορές με αποκορύφωμα την Black Friday.

Οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου, τα DVD-players, και τα MP3/MP4 διατηρούν τη πτωτική τους πορεία, λόγω της αποκαλούμενης «σύγκλισης τεχνολογιών». Επίσης, τα Headphones σημείωσαν αρνητικό πρόσημο για το 4ο τρίμηνο του 2017.

O κλάδος των φωτογραφικών προϊόντων σημείωσε οριακά αρνητική τάση στο 4ο τρίμηνο της χρονιάς, λόγω της πορείας των φωτογραφικών μηχανών.

Πτώση σημειώθηκε στην κατηγορία των πλυντηρίων πιάτων για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Παρόλη την αρνητική πορεία της κατηγορίας, οι εντοιχιζόμενες συσκευές συνεχίζουν να είναι θετικές.

Ελαφρώς αρνητική εικόνα παρουσιάζει η κατηγορία των Στεγνωτηρίων, εξαιτίας και της αύξησης των πωλήσεων της υποκατηγορίας των πλυντηρίων/ στεγνωτηρίων για την ίδια περίοδο.

Οι συσκευές προετοιμασίας φαγητού food preparation συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία η οποία οφείλεται σε όλες τις υποκατηγορίες εκτός από τα Liquidizer, που παραμένουν η κυρίαρχη τάση στην προετοιμασία υγιεινών τροφών/ροφημάτων.

Η κατηγορία μηχανών καφέ/ροφημάτων παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο σε αυτό το τρίμηνο το οποίο προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από την πτώση της κατηγορίας των μηχανών με κάψουλες.

Τα Tablets συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική πτώση επηρεάζοντας συνολικά την εικόνα των προϊόντων τεχνολογίας. Επίσης, πτώση κατέγραψε για ακόμα ένα τρίμηνο η κατηγορία των Σταθερών Υπολογιστών.

Τα σταθερά τηλέφωνα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία το 2017.

Ελαφρώς πτωτική ήταν η εικόνα όλης της κατηγορίας κυρίως επηρεασμένη από το κομμάτι των Πολυμηχανημάτων και όχι τόσο των απλών Εκτυπωτών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζεται για 39ο μήνα ο αποπληθωρισμός

Σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 39ο συνεχή μήνα κινήθηκε τον Μάιο φέτος η ελληνική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,9% έναντι µείωσης 2,1% τον Μάιο πέρυσι και πτώσης 1,3% τον Απρίλιο 2016. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η µείωση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή κατά 0,9% τον Μάιο, προήλθε κυρίως από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *