Ανοιχτοί οι Ναοί για προσευχή – Λειτουργίες μόνο με τον Ιερέα

Ανοιχτές είναι από σήμερα Δευτέρα οι εκκλησίες, μόνο όμως για ατομική λατρεία και προσευχή.

Στους ναούς, η κανονικότητα θα επανέλθει τη μεθεπόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, οπότε οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, για τα οποία θα φροντίζουν οι υπεύθυνοι του ναού.

Μέχρι και τις 16 Μαΐου οι θείες λειτουργίες θα τελούνται μόνο παρουσία ιερέα και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού.

Ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, μίλησε στην ΕΡΤ για τις αλλαγές που έχουν κάνει ώστε να γίνεται με ασφάλεια η ατομική προσευχή των πιστών που θα προσέρχονται στους ναούς.

Στο ναό -όπως είπε- υπάρχουν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά για τους πιστούς, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων αλλά και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ενώ θα τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι πιστοί να προσέρχονται στο ναό χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα.

Απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μόσιαλου για την αποφυγή της Θείας Κοινωνίας μέχρι να ανακαλυφθεί ένα ασφαλές εμβόλιο, ο Μητροπολίτης Πατρών επεσήμανε ότι η Θεία Λειτουργία γίνεται για να λαμβάνουν οι πιστοί το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. «Για το λόγο αυτό θα μεταδίδουμε τη Θεία Κοινωνία στους πιστούς. Δεν τίθεται προς συζήτηση το θέμα αυτό», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου Λάρισας, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, μίλησε στην ΕΡΤ για τον διαδικτυακό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί από το 2013, και την περίοδο της καραντίνας έδινε τη δυνατότητα σε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία ζωντανά και να μην νιώθουν απομακρυσμένοι. Επίσης, έχουν βάλει ήδη ηλεκτρονικά συστήματα που δείχνουν πόσοι πιστοί μπαίνουν και πόσοι βγαίνουν από το ναό.

Επίσης, έχει τοποθετηθεί μια οθόνη-προτζέκτορας όπου μπορούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από τον προαύλιο χώρο όσοι το επιθυμούν και δεν μπορούν να μπουν στην εκκλησία. Επίσης, τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχει στο ναό ειδικό μηχάνημα που θα δίνει κερί στον πιστό, πατώντας ένα κουμπί.
Ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος τόνισε ότι όλοι οι πιστοί εκτιμούν και σέβονται όσα γίνονται στο ναό και ζητούν να γίνουν και εκείνοι εθελοντές στις πρωτοβουλίες του.

Εν τω μεταξύ, θέση για την αποφυγή της Θείας Κοινωνίας μέχρι να ανακαλυφθεί ένα ασφαλές εμβόλιο πήρε ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. Θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο».

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος έχει καλέσει τους πιστούς να γίνουν οι ίδιοι Κοινωνία και να γίνουν δωρητές αίματος και πλάσματος. «Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης για τον συνάνθρωπό μας», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας από εγκαταλελειμμένο σακίδιο

Εγκαταλελειμμένο σακίδιο στην οδό Σόλωνος 137 έθεσε σε συναγερμό τις Αρχές, στο κέντρο της Αθήνας. Το σακίδιο εντόπισε διερχόμενος πολίτης ο οποίος και ειδοποίησε την Άμεση Δράση. Το σημείο δεν αποτελεί κάποιο «στόχο», πρόκειται για είσοδο πολυκατοικίας,  ωστόσο κλιμάκιο των ΤΕΕΜ έχει σπεύσει και έχει αποκλείσει την περιοχή.

Περισσότερα »

Η ανακοίνωση του EMSA για την πετρελαιοκηλίδα του Αγία Ζώνη ΙΙ

Ο EMSA (European Maritime Safety Agency), με ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει ότι κλήθηκε από τις ελληνικές αρχές να συνδράμει στον καθαρισμό του Σαρωνικού στις 13 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας σημειώνει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πως το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου στις 02:45 τα ξημερώματα (σ.σ κατά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *