Ανοίγει ο δρόμος για ελληνοαμερικανική συνεργασία σε λιμάνια – ναυπηγεία

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Άνοιξε ο δρόμος για την οικονομική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στην ενέργεια και η υψηλή τεχνολογία. Η συνάντηση και η συμφωνία της διμερούς συνεργασίας έγινε σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας μέσω των αρμόδιων Υπουργών της Ελλάδος  και υψηλών αξιωματούχων και στελεχών κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Το παρόν έδωσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, ο  Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ International Development Finance Corporation (DFC), κ. Adam Boehler, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Matthew Zais, η Πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών- Εξαγωγών, κ. Kimberly Reed, η Υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, κ. Bonnie Glick ..

Με αφετηρία το Λιμάνι του Πειραιά Έλληνες και Αμερικανοί επισκέφτηκαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΝΕΧ, κ. Πάνο Ξενοκώστα και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Με τον κύριο Παπαθανάση, ήρθαμε εδώ πριν από μερικούς μήνες κι είπαμε ότι έχουμε βάλει σκοπό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να λυθεί το θέμα της Ελευσίνος, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα χρήματα που τους χρωστούν, και τα ναυπηγεία να περάσουν σε μία νέα εποχή ακμής, αποδεικνύοντας ότι η ναυπηγική βιομηχανία μπορεί να αναγεννηθεί στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Pyatt τόνισε:

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ αυτό το απόγευμα, με τον Υπουργό, κύριο Γεωργιάδη, τον Υπουργό, κύριο Παπαθανάση, αλλά το πιο σημαντικό, με μία υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον, με τον Άνταμ Μπόιλερ, που είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Development Finance Corporation των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά ο Άνταμ δεν ήρθε μόνος, ήρθε με την ηγεσία της Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, τον Οργανισμό μας για Διεθνή Ανάπτυξη, το Εθνικό μας Συμβούλιο Ασφαλείας, το Υπουργείο Ενέργειάς μας.

Αυτό που αυτή η ευρεία και βαθιά αντιπροσωπεία αντικατοπτρίζει είναι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι ένας δυνατός συνεργάτης της Ελλάδας στο να βοηθήσει να αναπτυχθεί η οικονομία πηγαίνοντας μπροστά, αλλά και να συνεχίσει να αναπτύσσει το ρόλο της Ελλάδας ως ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία στρατηγικά περίπλοκη περιοχή, μία χώρα που είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,461 δισ. ευρώ στο α΄ τετράμηνο του 2019

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,461 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2019 έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχονταν σε 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα οποία[…]

Περισσότερα »

“Ο φόβος η αιτία μη επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες”

Ο φόβος είναι η βασική αιτία μη επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας όμως πως θα πάρει καιρό η επιστροφή των καταθέσεων. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ ΕΠΤΑ, τόνισε ότι βασικοί παράγοντες για επιστροφή στην κανονικότητα είναι η σταθερότητα σε πολιτικό και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *