Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύνοδος Κορυφής

Άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων, το σχέδιο και η κρίσιμη ημερομηνία

0 σχόλια Χωρίς κατηγορία

Άνοιγμα σχολείων και άνοιγμα λιανεμπορίου είναι στα κυβερνητικά σχέδια και μάλιστα άμεσα. Το σχέδιο είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη μέθοδο τόσο του click away όσο και του click in shop καθώς και να επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να ανοίξουν η κοινωνία και το λιανεμπόριο, με άλλα λόγια τα σχολεία και τα καταστήματα, αποτυπώνεται η στρατηγική, αλλά και η αγωνία της κυβέρνησης να επανεκκινήσει, έστω και μερικώς, η οικονομική δραστηριότητα. Άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την εξέλιξη της πανδημίας, μετά την περαιτέρω αυστηροποίηση του lockdown και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρά τον αυξημένο αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία αλλά και των διασωληνώσεων που καταγράφονται, στις περίπου δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων αλλά και οι συνολικοί δείκτες θα επιστρέψουν τη σταδιακή ελαστικοποίηση του lockdown.

Στα κυβερνητικά σχέδια είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη μέθοδο τόσο του click away όσο και του click in shop καθώς και να επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ενδεχομένως, εναλλάξ ανά εβδομάδα, οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, κάτι που όμως θα αποφασιστεί λίγο πριν τα τέλη του μήνα.

Στόχος – και ευχή – της κυβέρνησης είναι να κατορθώσουν να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία και το λιανεμπόριο ολόκληρο τον Μάρτιο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε ξανά σε καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα επιδιώξουν να γίνει το επόμενο βήμα, κι ας χρειαστεί στη συνέχεια να ξαναπάμε ένα βήμα πίσω. Άλλωστε, όσο περνά ο καιρός, μεγαλώνει ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών, κάτι που δίνει αισιοδοξία ότι από τις αρχές του καλοκαιριού, η κατάσταση θα είναι αρκετά πιο διαχειρίσιμη από ό,τι σήμερα.

Παρά ταύτα, κι επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα…, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη εκπονηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική, το οποίο, ωστόσο, όλοι ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί μέχρι το τελευταίο στάδιο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή τη στιγμή, είμαστε στο δεύτερο στάδιο. Αυτό προβλέπει τη δέσμευση αυξημένου αριθμού κλινών του ΕΣΥ για την περίθαλψη ασθενών με COVID-19. Tο επόμενο στάδιο είναι περαιτέρω αύξηση των κλινών που δεσμεύονται για COVID-19. Στο τέταρτο στάδιο προβλέπεται και η χρήση και του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που έγινε και στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προβλέπει ότι αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, τότε θα αξιοποιηθούν οι κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων για τη νοσηλεία ασθενών non COVID, ώστε να αποδεσμευθούν περισσότερες υποδομές του ΕΣΥ και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών λοίμωξης από τον κορoνοϊό.

Επιπλέον, εφόσον χρειαστεί, θα αξιοποιηθούν και μονάδες αυξημένης φροντίδας για την ανάπτυξη κλινών Εντατική, ενώ ήδη υπάρχει η πρόβλεψη για αναστολή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με την εξαίρεση των ογκολογικών περιστατικών.
iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , ,