Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανοίγματα στην Κίνα από τον Ερντογάν (πάλι κόντρα στις ΗΠΑ)

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα εδώ και καιρό σφυρηλατεί μια νέα σχέση με την Πεκίνο και μάλιστα σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ερντογάν υποδέχθηκε τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας στο προεδρικό μέγαρο. 
Η χρονική στιγμή της συνάντησης δεν διαφεύγει της προσοχής των αναλυτών επί διεθνών θυμάτων καθώς έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τις νέες κυρώσεις που συντονισμένα επέβαλαν ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Καναδάς στην Κίνα εξαιτίας των διώξεων και των μαζικών φυλακίσεων μουσουλμάνωνν Ουιγούρων που ζουν  στα ανατολικά σύνορα της επικράτειας της.
Μια κρίσιμη βέβαια λεπτομέρεια εδώ, είναι πως οι Ουιγούροι δεν είναι απλά μουσουλμάνοι αλλά και τουρκογενείς μουσουλμάνοι.
Όσο λοιπόν και εάν τέτοιου είδους συναντήσεις προγραμματίζονται ακόμη και μήνες πριν, είναι σαφές πως η ίδια η απόφαση να πραγματοποιηθεί αυτή στέλνει πολλά μηνύματα.
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής σαφώς φαίνεται πως η Τουρκία, λίγο ανησυχεί για το πως εκλαμβάνουν οι  ΗΠΑ τη συνεχής εμβάθυνση των σχέσεων της με την Κίνα αν και γνωρίζει πως η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του «εμπορικού πολέμου» με το Πεκίνο, προσπαθεί να πάρει με το μέρος της όλους τους δυνατούς συμμάχους.
Σε εσωτερικό επίπεδο επίσης, η απόφαση να συναντηθεί με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, προκαλεί επίσης δυσφορία καθώς ήδη το καθεστώς Ερντογάν επικρίνεται σφόδρα πως προς χάρην οικονομικών συμφωνιών, αφήνει «Τούρκους αδερφούς» στο έλεος του Πεκίνου και των σκληρών πολιτικών του (πολιτικών βέβαιων πολύ δημοφιλών και στην  Άγκυρα).  Και αυτό μάλιστα τη στιγμή που δυνάμεις της Δύσης, όπως ήδη επισημάνθηκε, επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα για το θέμα των Ουιγούρων -ασχέτως εάν οι λόγοι είναι πολύ βαθύτεροι.
Η Άγκυρα όμως δεν κάνει πίσω και θέλει να συμπορευθεί με το Πεκίνο.
Ο Ερντογάν έχει αποδώσει ιδιαίτερο βάρος στην συμμετοχή της χώρας του στην πρωτοβουλία «μία ζώνη, ένας δρόμος» με στόχο, μεταξύ άλλων, να αυξήσει και τις εξαγωγές προς την Κίνα.
Η Τουρκία κάνει και σχέδια για μια νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει μέσω της Κασπίας την Κίνα με την Τουρκία και θα συνεχίζει στη Δυτική Ευρώπη ενώ γίνονται και συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν για την αναθέρμανση ενός παλαιότερου σχεδίου για σιδηροδρομική γραμμή που θα διέρχεται αυτών των χωρών και θα καταλήγει την Κίνα και εκτιμάται πως θα μειώσει τους χρόνους μεταφοράς αγαθών.
Σημειώνεται πως το Πακιστάν για την Τουρκία αποτελεί έναν στρατηγικό σύμμαχο (και συνεργάτη σε θέματα παραγωγής οπλικών συστημάτων) που επίσης διατηρεί πολύ καλή σχέση με το Πεκίνο, κάτι που εξυπηρετεί και τα τουρκικά συμφέροντα.
Παράλληλα δε ο Ερντογάν θα ενδιαφερόταν να εκμεταλλευτεί και την προηγμένη τεχνολογίας που προσφέρει στο Πακιστάν η Κίνα ειδικότερα τώρα που η Άγκυρα είναι σε φάση αναβάθμισης της αμυντικής της βιομηχανίας.
Κάτι τέτοιο όμως θα την έφερνε και παλι απέναντι στο ΝΑΤΟ, ακριβώς όπως έγινε και στην περίπτωση των ρωσικών S-400 και για άλλη μια φορά το θέμα είναι «πόσο θέλει να τραβήξει στο σκοινί;».
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κ.Πρίφτη

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , ,