Blue Lab: Η καρδιά της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» χτυπά στον Πειραιά

του Νίκου Παρασκευά

Το παράθυρο στη θάλασσα, με το οποίο επιδιώκει ο Δήμος Πειραιά να υλοποιήσει το σχέδιο του για ανάπτυξη του Πειραιά μέσω των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, άνοιξε διάπλατα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου με την παρουσίαση και ουσιαστική έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Το Κέντρο αυτό βρίσκεται στο 5ο όροφο του κτηρίου της οδού Κάστορος 55 στη γωνία με τη Μαυρομιχάλη, η κωδική του ονομασία είναι BLUE LAB και αποτελεί το πρώτο κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά που σκοπό έχει να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων, ιδεών και προϊόντων με χρήση προηγμένης τεχνολογίας και με γνώμονα πάντα και προσανατολισμό τη γαλάζια οικονομία.

Στο «γαλάζιο εργαστήριο» του Δήμου Πειραιά οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν συνολικά για την υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, να γνωρίσουν , να εκπαιδευτούν και να πειραματιστούν πάνω σε κύριε τεχνολογίες ευρείας εφαρμογής και μικροηλεκτρονικών συστημάτων και να μάθουν τα πάντα για τις τάσεις της γαλάζιας ανάπτυξης όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

Το μέλλον του Πειραιά είναι η θάλασσα

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, αναφερόμενος στο Κέντρο αυτό είπε ότι δημιουργήσαμε μια υποδομή η οποία θα προωθεί και θα υλοποιεί κάθε τι που αφορά τη γαλάζια ανάπτυξη πραγματοποιώντας την αρχική μας δέσμευση και άποψη ότι το μέλλον του Πειραιά είναι η θάλασσα. Προς αυτή την κατεύθυνση κάναμε αρκετά πράγματα συνέχισε ο Δήμαρχος Πειραιά και σήμερα είμαστε η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που υλοποιεί αυτόν τον προσανατολισμό και μάλιστα για αυτόν το λόγο έχουμε τιμηθεί.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ. Μώραλης ότι από τα 80 εκατομμύρια που διασφάλισε για την Ο.Χ.Ε. τα 24 αφορούν δράσεις που άπτονται της γαλάζιας ανάπτυξης.

Συνεργαζόμαστε, κατέληξε ο Δήμαρχος Πειραιά, με το Πανεπιστήμιο της πόλης μας και μετά Επιμελητήρια για την γαλάζια οικονομία και έχουμε όλοι τη διάθεση, τη θέληση και την επιθυμία να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη του Πειραιά θα έρθει από τη θάλασσα.

Από την Περιφέρεια Αττικής η χρηματοδότηση του έργου τα δύο πρώτα χρόνια

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα. Αντωνάκου τόνισε ότι η χρηματοδότηση του έργου για τα δύο πρώτα χρόνια γίνεται αποκλειστικά από την Περιφέρεια με κονδύλια ύψους 1,8 εκατομμυρίου ευρώ τα οποία διασφαλίστηκαν από την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση.

“Εμείς, βεβαίως”, συνέχισε η κα. Αντωνάκου, “θα εξακολουθήσουμε την προσπάθεια αυτή που γίνεται στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας και θα την αναπτύξουμε. Επίσης, αν χρειαστεί θα εγκρίνουμε και νέα χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια. Λέμε ναι στις νέες ιδέες”, κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, “ναι στις νέες τεχνολογίες, ναι στις καινοτόμες επιχειρήσεις”.

Νέες κατευθύνσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, συνεχάρη το Δήμαρχο Πειραιά και την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία αυτή και είπε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δίνει δύο νέες κατευθύνσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη.  Δηλαδή, προσαρμοστικότητα στις νέες τεχνολογίες για τη ναυτιλία και συνδεσιμότητα της πόλης με το ναυτιλιακό επιχειρείν.

Ο κ. Κορκίδης δεσμεύτηκε ακόμα ότι αν δεν υπάρξουν πόροι από την Περιφέρεια, το ΕΒΕΠ θα είναι εκείνο που θα βοηθήσει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη να συνεχίσει τη λειτουργία του για πολλά χρόνια ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aγώνας μεταξύ εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ και Βετεράνων Ολυμπιακού

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έδωσε το παρών στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες)  και των Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο κ. Μώραλης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της φιλικής αναμέτρησης. Ο αγώνας, ο οποίος διεξήχθη στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», είχε φιλανθρωπικό σκοπό[…]

Περισσότερα »

Γ. Πατούλης: Δε θα ανεχθούμε να είναι η Αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών

Το μήνυμα ότι η ΚΕΔΕ δε θα  ανεχθεί περεταίρω μείωση των εσόδων της έστειλε ο Γ. Πατούλης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της. Σχετικά με το θέμα της αναζωπύρωσης των  προσφυγικών ροών, αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα τα οποία[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *