Ανταρσία στο Λιμάνι: Ο κοροναϊός έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις του ΕΣΥ

“Η πανδημία του κορονοϊού έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια όχι μόνο τις τεράστιες ελλείψεις ενός δημόσιου συστήματος υγείας διαλυμένου από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ιδιωτικοποιήσεις) αλλά και την παντελή αδυναμία του παγκόσμιου καπιταλισμού να προστατέψει τον πληθυσμό του πλανήτη” αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Δημοτικού Συνδυασμού “ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ – Ανταρσία στο Λιμάνι” και παράλληλα σημειώνεται:

Για μια ακόμη φορά, όπως σε κάθε κρίση (πολεμική, οικονομική, υγειονομική), τα βάρη σε χρήμα και ανθρώπινες ζωές θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι κατατρεγμένοι. Για μια ακόμη φορά, το δόγμα “τα κέρδη είναι ιδιωτικά, οι ζημιές δημόσιες” είναι σε ισχύ.

Αυτό το δόγμα ακολουθεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματί-ες (11 εκ. για διαφήμιση, 30 εκ. στις ιδιωτικές κλινικές),  αντί να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να εφοδιάσει με τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας αυτούς που δίνουν στα δημόσια νοσοκομεία τη μάχη, να ανοίξει τις κλειστές Μ.Ε.Θ. και τα κλειστά νοσοκομεία, να κρατικοποιήσει την ιδιωτική υγεία.

Αντί για μαζικά διαγνωστικά τεστ σε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Επίσης ο Συνδυασμός τόνίζει: “Αντί για μαζικά διαγνωστικά τεστ, προχώρησε στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται απροστάτευτοι σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς. Έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύσουν, να διακόψουν συμβάσεις, να απασχολούν “εκ περιτροπής” και μετά την κρίση,  αντί να εξασφαλίσει τους μισθούς, τις συντάξεις, να δώσει επίδομα σε όλους τους άνεργους. Όλα αυτά, που έπρεπε να έχουν γίνει από προχθές, πρέπει να διεκδικήσουμε τώρα με τα συνδικάτα μας και τη συλλογικότητά μας, παρά τις απαγορεύσεις, προστατεύοντας παράλληλα ο καθένας τον εαυτό του και το σύνολο.

Ο Πειραιάς μοιάζει “ανοχύρωτη πόλη” απέναντι στην πανδημία. Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι στο λιμάνι, ακόμα και σε πλοία που έρχονται από την Ιταλία. Οι άστεγοι διώχτηκαν με επιχείρηση-σκούπα του Λιμενικού από το λιμάνι, αναζητώντας καταφύγιο στις γωνιές της πόλης. Το σωματείο των εργατοτεχνιτών του Δήμου καταγγέλλει την έλλειψη ειδών προστασίας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν μείνει χωρίς δουλειά, χιλιάδες εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις χωρίς μεροκάματο. Δίπλα μας, στο στρατόπεδο του Σχιστού εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων ζουν σε άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες”.

Σύμφωνα με τον Δημοτικό Συνδυασμό “ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ – Ανταρσία στο Λιμάνι: “Οι κοινωνικές δομές του Δήμου αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια. Και είναι πολλοί αυτοί που την χρειάζονται: ηλικιωμένοι, φτωχοί, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άστεγοι.  Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, τόσο απαραίτητο σε αυτές τις συνθήκες, είναι ουσιαστικά ανενεργό (1 ευρώ, ναι ένα ευρώ, είναι το κονδύλι για το πρόγραμμα αυτό στον προϋπολογισμό του Δήμου!). Η Δημοτική Αρχή διαφημίζει ότι έφτιαξε στο διαδίκτυο πλατφόρμα ενημέρωσης για τον κορονοϊό, λες και μπορεί να χορτάσει κανείς πατώντας κουμπάκια στον υπολογιστή. Διαφημίζει νέες κοινωνικές υπηρεσίες καταγραφής και εξυπηρέτησης φτωχών και απόρων.

Αυτά χρειάζονται κονδύλια, υποδομή και προσωπικό και ο Δήμος Πειραιά ούτε τα διαθέτει ούτε τα διεκδικεί. Η κυβέρνηση διαφήμισε έκτακτη επιχορήγηση 10,6 εκατομ. ευρώ στους δήμους.

Ο Πειραιάς θα πάρει 100.000, δηλαδή 0,60 ευρώ για κάθε Πειραιώτη! Πρόκειται για ψίχουλα κοροϊδίας. Αυτό που χρειάζεται είναι γενναία κρατική ενίσχυση στους Ο.Τ.Α. από τα χρήματα που όλα αυτά τα χρόνια έχουν κοπεί, ώστε να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια στους δημότες. Χρειάζεται να διαγραφεί το χρέος του Δήμου, τώρα! Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, στις κοινωνικές και τις υπόλοιπες υπηρεσίες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η Δημοτική Αρχή, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό. Οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάζονται ενίσχυση, όχι πούλημα.

Σε αυτή την κρίση το “μένουμε σπίτι και πλένουμε τα χέρια μας”, δυστυχώς δεν αρκεί. Με τον αγώνα μας μπορούμε να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τώρα και μετά την πανδημία, όπου οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο θα προσπαθήσουν να φορτώσουν στις πλάτες μας τη μεγάλη οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Συμβούλιο της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά

Συνεδριάζει την Παρασκευή 12-1  στις 18.00  το Συμβούλιο της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά (στο Δημοτικό Κατάστημα  της  οδού Δραγάτση 1α), για λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης: 

Περισσότερα »

Συνεδριάζει την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

Συνεδριάζει την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής: -Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη για θέματα επικαιρότητας της Αυτοδιοίκησης -Συζήτηση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη νέων οργάνων Εισηγητής:[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *