Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης

Σε «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν τις ημερομηνίες θα επιδοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και εργαζόμενοι. Παράλληλα ένας άλλος «αγώνας δρόμου» διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Οι σημαντικές ημερομηνίες

Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη διαδικασία για την υποβολή της δήλωσης που απαιτείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να τυγχάνουν της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, τη μείωση του ποσοστού καταβολής ενοικίου, την αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο για τις ίδιες όσο και για τους εργαζόμενους τους.

Μέχρι τις 10 Απριλίου έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του Κράτους και όσες πλήττονται (με βάση τους ΚΑΔ) να υποβάλλουν στην σχετική πλατφόρμα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» την σχετική αίτηση προκειμένου να ζητήσουν αναστολή των συμβάσεων για τους υπαλλήλους τους και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ αλλά και μείωση της καταβολής του ενοικίου κατά 40%.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εργασίας, προκειμένου κι εκείνοι να συμπληρώσουν από την πλευρά τους τα σχετικά έντυπα για την καταβολή του 60% του ενοικίου τους (εφόσον πρόκειται για α΄κατοικία) αλλά και για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Το πρώτο 10ημερο του Απριλίου επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και γενικότερα όσοι απασχολούν έως 5 άτομα (βάσει ΚΑΔ) θα μπορούν να δηλώσουν το ειδικό έντυπο που θα υπάρχει στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

Από τις 15 Απριλίου, οι περίπου 166.000 επιστήμονες- ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, κ.α.) θα λάβουν μέσω voucher τα 600 ευρώ. Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 400 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος Απριλίου. Οι δικαιούχοι συμμετοχής στην τηλε-κατάρτιση θα μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Βασική προϋπόθεση, όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας ως πληττόμενες, για μπορούν να λάβουν τα οφέλη που προβλέπονται με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων τους.

Eurogroup: «Αγώνας δρόμου» για αποφάσεις εν μέσω διαφωνιών

Εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, πληθαίνουν οι δηλώσεις αλλά και η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το ποια μορφή θα πρέπει να πάρει η στήριξη που ενδεχομένως χρειαστούν τα κράτη-μέλη εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη του στους Financial Times, απαντώντας σε ερώτηση για την έκδοση «ευρωομολογου» δηλώνει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο για την πώληση τέτοιου είδους ομολόγων. Όμως «θα χρειάζονταν ένα, δύο, τρία χρόνια και τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να διαθέσουν σε αυτό κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα». Βραχυπρόθεσμα ωστόσο σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, θα μπορούσε να προκύψει έκδοση χρέους από τον ESM, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ένα από τα βασικά θέματα του επόμενου Eurogroup θα είναι η ενεργοποίηση του ESM και κυρίως οι όροι υπό τους οποίους μια χώρα-μέλος θα μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα από τον Μηχανισμό, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ήδη έχει συζητηθεί η χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τον επικεφαλής του ESM να σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές σε σχέση με την εποχή της κρίσης του ευρώ. «Η ECCL, όπως βλέπω, θα έχει πολύ περιορισμένους όρους, που ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι τα χρήματα δαπανώνται με τον σωστό τρόπο και ότι ο ESM θα πάρει τα χρήματα του πίσω μια μέρα».

Αρνητικός στο θέμα της έκδοσης κορονο-ομολόγου εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στην κατεύθυνση αυτήν έχουν ληφθεί αποφάσεις και θα ληφθούν και άλλες». Σε αυτές περιλαμβάνονται με βάση τον γερμανό αντικαγκελάριο,
• χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. «Θα ληφθεί πρόνοια ώστε η υλοποίηση των προγραμμάτων να μην αποτύχει εξαιτίας της εθνικής συμμετοχής»
• η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με προγράμματα έως 50 δις. ευρώ για χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν είτε τα ποσά, είτε αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες
• ο ESM, μέσω μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας για τη χρηματοδότηση του δημοσίου.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης εξαιτίας της πανδημίας. «Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού…Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή».

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε παράλληλα ότι είναι έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές προτάσεις που να μπορούν να βοηθήσουν στην επίσπευση των αποφάσεων.
Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού κλείνουν τα καυτά θέματα της τρίτης αξιολόγησης…

Με πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αρχές του Δεκεμβρίου προγραμματίζει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, που επηρεάζουν τον προς ψήφιση προϋπολογισμό. Η επιστροφή του κλιμακίου των δανειστών στις 27 Νοεμβρίου θα καθορίσει τα θέματα αυτά, ενώ θα ενημερωθεί σχετικά και το Eurogroup της 4ης[…]

Περισσότερα »

55 δισ. οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του ’17

Στα 55,775 δισ. ευρώ θα ανέλθει το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 (συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύεων). Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2017 που υπέγραψε και απέστειλε σε όλους τους φορείς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στην εγκύκλιο καθορίζονται τα ανώτερα όρια[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *