Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαίτηση όλων στον Πειραιά: Εδώ και τώρα Δικαστικό Μέγαρο

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Του Νίκου Παρασκευά

Να σταματήσουν οι τακτικισμοί και οι καθυστερήσεις και να προωθηθούν αμέσως οι διαδικασίες της κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου για να μην χαθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και χάσουμε  οριστικά το όνειρο των σύγχρονων, αναβαθμισμένων και υψηλού επιπέδου Δικαστηρίων.

Αυτό συμφώνησαν να απαιτήσουν από κάθε αρμόδιο, οι βουλευτές της Α Πειραιά, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηριων, οι Πρόεδροι των Συλλογων,οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι εκπρόσωποι των λοιπών φορέων που συνεδρίασαν λίγο πριν το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Γιάννη Μωραλη, ο οποίος και προηδρευσε στο άτυπο αλλά πολύ ουσιαστικό αυτό Συμβούλιο, το οποίο ο ίδιος είχε αποκαλέσει  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Συμβούλιο Πόλης.

Ως πρώτη αντίδραση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο που προκαλεί η κυρηξη από το ΤΑΧΔΙΚ ως αγονου,του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ίδιο για την εξεύρεση κτιρίου και την διαμόρφωση του σε Δικαστικό Μέγαρο, οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση αποφασισαν να στειλουν στο Υπουργείο  Δικαιοσύνης έγγραφο στο οποίο θα ζητούν την αναστολή της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για τα Δικαστήρια και την σύνταξη εξειδικευμένης μελέτης από το ΤΕΕ για το κτίριο των πρώην Τελωνειων στην διασταυρωση της Αιτωλικού με την Ακτή Ποσειδώνος στο λιμάνι,το οποίο θεωρούν οι πάντες ως το πλέον κατάλληλο αλλά το ΤΕΕ στην πρώτη του μελετη το είχε χαρακτηρίσει ακατάλληλο.

Ακριβώς για να διερευνηθουν οι λόγοι που προκάλεσαν τις αντιρρήσεις  του Επιμελητηρίου το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη σύνταξη νέας μελέτης με την συμμετοχή Τεχνικού Συμβούλου που θα έχει διορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο η ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Μάλιστα θα ζητηθεί όπως  η μελέτη αυτή να ετοιμαστεί μέσα σε 4 μήνες γιατί τα περιθώρια στενεύουν ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίζει σε ο,τι αφορά το κτίριο των Τελωνειων, τι είναι δύσκολο,τι δαπανηρό και τι χρονοβόρο.

Κατά την διάρκεια  των αναφορών που έγιναν κατά τη συζήτηση, εντύπωση έκαναν τα εξής.
●Το κτίριο του πρώην εργοστασίου Κερανη στα Καμινια που είχε πάρει μέρος στον πρώτο διαγωνισμό που κρίθηκε άγονος,απερρίφθη γιατι δεν πληρουσε τις στατικές προδιαγραφές καθώς οι χώροι του στους διάφορους ορόφους είχαν  αντοχές …διαμερισματων και όχι αιθουσών που μπορούν να δεχθούν πολύ κόσμο.Χαρακτηριστικα αναφέρθηκε πως από 5ΚΝ που απαιτούσε η προκήρυξη, το κτίριο είχε αντοχές μόλις 2ΚΝ.
●Ένα εμβληματικό Δικαστικό Μέγαρο θα φέρει οικονομική ανάπτυξη στον Πειραιά, καθώς στο λεκανοπέδιο υπάρχουν μόνο δύο συστοιχίες Δικαστηρίων, της Αθήνας και του Πειραιά. Το 80% των υποθέσεων εκδικαζονται στην Αθήνα και μόλις 20% στον Πειραιά,ακριβώς γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.Υποθεσεις του Μοσχάτου και της Καλλιθεας ,εκδικαζονται στην Αθήνα επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο Πειραιάς!Αν υπάρξει η κατάλληλη υποδομή ο Πειραιάς  θα μπορεί να δέχεται τις υποθέσεις όλης της Νότιας και της Δυτικής Αττικής,δηλαδή το 35-40 % των υποθέσεων του λεκανοπεδιου. Μόνο για το λόγο αυτό θα έρχονται καθημερινά στην πόλη μας κάποιες χιλιάδες άτομα επιπλέον, με προφανή θετικό οικονομικό αντίκτυπο.
●Τα Δικαστήρια του Πειραιά χρειάζονται για να λειτουργήσουν 15.000τετραγωνικα και σήμερα είναι διάσπαρτα σε 6 με 7 κτίρια.Κατα συνέπεια  ένα κτίριο γύρω στα 28.000τετραγωνικα θα ήταν ιδανικό.Το κτίριο του Τελωνείου για να φθάσει αυτό το επίπεδο θα πρέπει να σηκωθεί κατά δύο ορόφους επιπλέον.Θα πρέπει  βέβαια να αλλάξει ο οικοδομικος κανονισμός και ο συντελεστής δομησης για να γίνει αυτό,αλλά μπορεί να γίνει.Τα Δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν επιφάνειες 40.000 τετραγωνικων το καθένα.
●Το κόστος του κτιρίου του Κερανη για να γίνει Δικαστικό Μέγαρο θα ήθελε 2.600ευρω ανα τ.μ,το άλλο που είχε πάρει κι αυτό μέρος στον διαγωνισμό και βρίσκεται στη Μεθώνης 2.180 ανα τμ ενώ το Τελωνείο θα απαιτήσει μόλις  1.600 ευρώ ανά τ.μ.
Kαπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση με το Δικαστικό Μέγαρο.Αλλα υπάρχει και μια ακόμα παραμετρος που την έθιξε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και έχει ιδιαίτερη σημασία.Πριν κάνουμε οτιδήποτε, είπε,μήπως θα πρέπει να ρωτήσουμε το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκει το κτίριο των Τελωνειων, αν το παραχωρεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης; Γιατί υπάρχει και το ΤΑΙΠΕΔ που τέτοια φιλέτα δεν τα αφήνει….

Ο Δήμαρχος είπε ότι προφορικά τον έχουν διαβεβαιώσει ότι θα γίνει η παραχώρηση,αλλά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιωτης αντετεινε ότι για να γίνει η μεταβίβαση δύο ορόφων από το ένα Υπουργείο στο άλλο στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ η υπογραφή του υπουργού καθυστερεί δύο χρόνια,εδώ που έχουμε κτίριο χιλιάδων τετραγωνικών πόσο θα καθυστερησει;

Ας ελπίσουμε να μην χρειασθεί να περιμένουμε τόσο γιατί όχι το Ταμείο Συνοχής θα χαθεί αλλά και τα αυγά και τα καλάθια που λέει η παροιμία….

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,