Απάντηση Θ. Δρίτσα σε ανάρτηση της ιστοσελίδας kanaliena.gr

Από τον βουλευτή Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη απάντηση στο προχθεσινό δημοσίευμά μας για την τοποθέτησή του στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Πειραιά Σταυρούλας Αντωνάκου για το θέμα της OIL ONE και της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης που προκαλεί σύμφωνα με τις μετρήσεις του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ», κυρίως σε ότι αφορά την δυσοσμία.

«Απάντηση Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών, στο παραπλανητικό δημοσίευμα του κ. Νίκου Παρασκευά στο “kanaliena.gr” για την «oil one» και τις πηγές ρύπανσης στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι.

Ο εθισμός σε στημένες προβοκάτσιες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, έχει και όρια…

Αυτό που όλοι οι παριστάμενοι στη χθεσινή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια άκουσαν να λέω, – εκτός ίσως από τον κύριο Νίκο Παρασκευά- , είναι ότι όντως σε όλα τα μεγάλα Λιμάνια, προβλέπεται η λειτουργία μιας τουλάχιστον σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων των πλοίων προσθέτοντας βέβαια, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτό, η μονάδα αυτή να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον και μάλιστα μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων.

Πρόσθεσα ότι, τέτοιες αδειοδοτήσεις βιομηχανικών μονάδων, ενώ έχουν άλλη αντιμετώπιση στο Αμβούργο, στη Μασσαλία ή σε άλλα μεγάλα Ευρωπαϊκά Λιμάνια, με διαφορετικούς κανόνες – δυστυχώς- δρομολογήθηκε η αδειοδότηση στην εταιρεία «oil one» από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, τον τότε αρμόδιο Υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη και από την τότε Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Περιέγραψα επίσης, επιβεβαιώνοντας και την ενημέρωση που είχε προηγηθεί τόσο από την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, όσο και από την Διευθύντρια της Αντιπεριφέρειας, ότι από το 2015 η Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, δρομολόγησαν συστηματικά, τουλάχιστον δέκα πέντε ελέγχους από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Αυτή η διαδικασία δεν είχε αποτελέσματα δεδομένου ότι, η αρμόδια Διεύθυνση Επιθεώρησης βεβαίωσε τελικά ότι παρά τις προσπάθειες για το σύνθετο αυτό ζήτημα δεν διέθετε επαρκή τεχνογνωσία και υποδομή.

Έκτοτε από το 2017 και τελικώς το 2018, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο αποφασίστηκε η ανάθεση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «∆ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», αλλά και σε άλλους έγκυρους Οργανισμούς, όπως το «Αστεροσκοπείο Αθηνών», η οργάνωση συστηματικής μελέτης για τον ακριβή και πλήρη εντοπισμό, όχι μόνο της προέλευσης των οσμών που ταλαιπωρούν τους κατοίκους του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος, της Σαλαμίνας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά και για τον εντοπισμό και μέτρηση όλων των βλαβερών ρύπων που παράγονται τόσο στο Κερατσίνι, όσο και στην Ελευσίνα, με αναζήτηση των πηγών ρύπανσης.

Προϊόντα και αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας από τότε, μέχρι και σήμερα, διαδοχικά είναι τα τέσσερα «παραδοτέα» της μελέτης.

Το 4ο παραδοτέο παρουσιάστηκε εχθές από την Αντιπεριφερειάρχη κα. Σταυρούλα Αντωνάκου και τον αρμόδιο ερευνητή του «Δημόκριτου» κ. Θωμά Μάγγο. Εκκρεμεί το 5ο παραδοτέο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο.
Ήδη όμως από το 4ο παραδοτέο προκύπτει σαφέστατη ένδειξη, ότι η «oil one» είναι όντως μια από τις βασικές πηγές και ευθύνεται όπως προκύπτει για τις οσμές και για τη ρύπανση.

Εναντιώθηκα επίσης ρητά στην δηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κων/νου Χατζηδάκη, να αναθέσει σε άλλο φορέα την εκπόνηση νέας μελέτης !!

Πράγματι απάντησα σε σχετικό ερώτημα της Περιφερειακής Συμβούλου κας Αντριάνας Λαμπροπούλου – Αβραμίδου, αποσαφηνίζοντας ευθαρσώς ότι, η αναγκαιότητα λειτουργίας τέτοιων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων των πλοίων σε κάθε Λιμάνι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, ότι μπορούν να ρυπαίνουν και αυτό να είναι ανεκτό. Και φυσικά ποτέ δεν είπα αυτό που γράφει ο κ. Παρασκευάς, δηλαδή ότι «Κατά συνέπεια, τόνισε ότι η συγκεκριμένη μονάδα πρέπει να υπάρχει».
Εννοώντας ό συντάκτης όπως το γράφει, ότι εγώ θεωρώ θεμιτή τη λειτουργία της «oil one» στη συγκεκριμένη θέση και μάλιστα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. ΈΛΕΟΣ!!!

Αντίθετα, απαντώντας στην κα Αβραμίδου συμπλήρωσα ότι για τις παραπέρα ενέργειές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά συλλογικά, θα συναποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας, συμπαρατασσόμενοι σε κάθε περίπτωση, με τις δίκαιες διαμαρτυρίες και τα αιτήματα τόσο της Αντιπεριφέρειας Πειραιά και της Αντιπεριφερειάρχου κας Σταυρούλας Αντωνάκου, όσο και της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας και του Δημάρχου κ. Χρήστου Βρεττάκου. Πρόσθεσα επίσης ότι στα ζητήματα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν και οι διεκδικήσεις για τη λειτουργία των καζανιών στο Δήμο Περάματος αλλά και τα ανοικτά θέματα στο Λιμάνι του Πειραιά.

Αναλαμβάνοντας τέλος τις όποιες ευθύνες της δικής μας διακυβέρνησης, δίνοντας μάλιστα σαφείς εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι συγκεκριμένοι νομοθετικοί χειρισμοί τότε, οι οποίοι σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν μπορούν να τεκμηριώσουν ευθύνη για την εγκατάσταση της «oil one».
Αυτή η ευθύνη βαρύνει εξ’ ολοκλήρου την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το έτος 2014.

Αγαπητέ – παρόλα αυτά – κύριε Νίκο Παρασκευά, συγγνώμη αν μπήκα στα χωράφια της δημοσιογραφίας, κάνοντας ένα ακριβές και έγκυρο ρεπορτάζ, για όσα είπα.
Εγώ αυτά είπα. Το δημοσίευμά σας, όπως και ο τίτλος που προτάξατε στρεβλώνουν πλήρως τον πραγματικό λόγο ευθύνης μου.

Εντάξει, τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον συμπαθείτε. Αλλά την εγκυρότητα της ιστοσελίδας του Καναλιού Ένα δεν την υπολογίζετε;

Πειραιάς, 23/ 6/2020                                                                              Το Γραφείο Τύπου»

Aπάντηση Νίκου Παρασκευά: “Στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, ούτε παραπλανούμε,ούτε στήνουμε καταστάσεις”

Κατ’ αρχάς ευχαριστώ τον κ. Δρίτσα για τα καλά του λόγια και να είναι σίγουρος ότι θα τα περιλάβω στο βιογραφικό μου.

Κατά δεύτερον όμως, το λογίδριο του συμπαθούς του κατά τα άλλα βουλευτή, το ύφος και η λογική του αποκαλύπτουν και εξηγούν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με τα ποσοστά που είχε πριν το 2000.

Διότι ενώ εγώ αφιέρωσα σαράντα πέντε λέξεις όλες και όλες για όσα είπε ο βουλευτής στην σύσκεψη που συγκάλεσε η κα. Αντωνάκου, εκείνος απάντησε με 800 περίπου, χωρίς να πει τίποτα περισσότερο επί της ουσίας πέρα από το να επιβεβαιώσει αυτό που του αποδώσαμε!

Φρόντισε όμως στους τίτλους να μας κατηγορήσει για «παραπλάνηση» και για «στημένη προβοκάτσια», την κλασική δηλαδή συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι αν θέλεις να παρουσιάσεις το άσπρο μαύρο, γράφεις ένα μεγάλο κουραστικό κείμενο για να μην το διαβάσει κανένας και στον τίτλο βάζει αυτό που σε βολεύει για να μείνουν οι εντυπώσεις. Αυτό αποτελεί τη βασική αρχή του γκαιμπελισμού και φαίνεται την έχει ασπαστεί ολοκληρωτικά ο κ. Δρίτσας.

Επί του θέματος τώρα, ο κ. βουλευτής απλά επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε. Αναφέρει ότι είπε πως σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας των αποβλήτων των πλοίων. Όταν όμως οι κάτοικοι που αγωνιούν και επί πέντε χρόνια απαιτούν να φύγει το συγκεκριμένο εργοστάσιο από την περιοχή τους, γιατί «τους πνίγει», τι αντιλαμβάνονται ; ότι προφανώς ο κ. Δρίτσας ψάχνει δικαιολογίες για να μην φύγει το εργοστάσιο.

Αυτό ακριβώς αναφέρθηκε και στην ιστοσελίδα μας με την διαφορά ότι απορρέει και συμπεραίνεται από την τοποθέτηση του κ. Δρίτσα και δεν το είπε ο ίδιος. Αυτό όμως που έχει πει, όπως ομολογεί ο ίδιος, ότι σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου υπάρχουν τέτοια εργοστάσια τι μπορεί να σημαίνει και τι μπορεί να υποθέσει κανείς όταν το ακούει; Παίζουμε με τις λέξεις;

Και κάτι ακόμα. Ο κ. Δρίτσας όταν η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Λαμπροπούλου – Αβραμίδου εξανέστη, όπως και όλος ο κόσμος που άκουγε, για αυτήν ακριβώς την τοποθέτηση, και του ζήτησε διευκρινήσεις ο κ. Δρίτσας το ξαναείπε! Τον ρώτησε συγκεκριμένα: Κατάλαβα καλά; Είπατε τέτοια εργοστάσια είναι αναγκαίο να λειτουργούν στα λιμάνια; Και απάντησε ο κ. Δρίτσας, ευθαρσώς όπως αναφέρει ο ίδιος, ότι είναι αναγκαίο αλλά χωρίς να ρυπαίνουν κλπ, κλπ.

Δηλαδή ο κ. Δρίτσας πιστεύει ότι πρέπει να λειτουργούν τέτοια εργοστάσια, δηλαδή και το συγκεκριμένο υπό προϋποθέσεις βέβαια. Ο κόσμος όμως, ο Δήμος και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν να φύγει το εργοστάσιο από την περιοχή. Γι’ αυτό υποχρεώθηκε μετά να διευκρινήσει ότι την οριστική απόφαση επί του θέματος θα την πάρει συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς γιατί διαπιστώθηκε ή διεφάνη ότι έχει διαφορετική άποψη.

Αυτή είναι η αλήθεια και την ομολογεί όσο μπορεί ο κ. Δρίτσας στην απάντησή του με την οποία επιχειρεί περισσότερο να δικαιολογηθεί στο ακροατήριό του και τους συναδέλφους του, παρά να απαντήσει σε μας.

Κατανοούμε τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει, αλλά τους χαρακτηρισμούς τους επιστρέφουμε γιατί εμείς εδώ, στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, ούτε παραπλανούμε, ούτε προβοκάρουμε, ούτε στήνουμε καταστάσεις. Αν κρίνει εξ ιδιών τα αλλότρια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαίωμά του. Αυτές τις τακτικές όμως ας τις αναζητήσει αλλού και ενδεχομένως στους κύκλους του, πάντως όχι σε μας. Γιατί τουλάχιστον θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάποιοι στον Πειραιά … δεν λιάζονται !

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορονοϊός: Τι φοβούνται οι επιστήμονες – Το «όπλο» που αντιπαρατάσσουν

Αυξητική τάση της πανδημίας τον επόμενο μήνα αναμένουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας πως ο κορονοϊός παρουσιάζει ήδη έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να καταγράφει ημερησίως τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Ποιο είναι το «πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή» απέναντι στην υγειονομική κρίση. Αναλυτικά οι κύριες τοποθετήσεις[…]

Περισσότερα »

Κομισιόν: 56 εκατ. στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα, για την ενίσχυση των διαδικασιών καταγραφής και επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου. Εξ αυτών τα 30 εκατ.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *