Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απεργία για τις 10 Ιουνίου ανακοίνωσε το Εργατικό κέντρο Πειραιά

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Απεργιακή κινητοποίηση για τις 10 Ιουνίου προανήγγειλε το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Πειραιά, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί για διαβούλευση. Συγκεκριμένα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την προαναγγελθείσα ημέρα στςι 10 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου:

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική δράση. Εργοδοσία-κυβέρνηση επιδιώκουν να χτίσουν πάνω στα μέτρα που έχουν πάρει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να διαμορφώσουν ένα εργασιακό καθεστώς κάτεργο για τους εργαζομένους σε όλους τους κλάδους. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου, να βάλει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα έδωσε την πρώτη μεγάλη απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης στις 6 Μάη. Η συνέχεια δόθηκε στις 13 Μάη με το μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στον Πειραιά την επόμενη της γνωστοποίησης του Ν/Σ από τον Χατζηδάκη. Η επιτυχημένη απεργία στις 6 Μάη, το «νεκρωμένο» λιμάνι, από τα καράβια, τις προβλήτες στο λιμάνι ως τη Ζώνη του Περάματος και η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, δείχνει τη δύναμη των εργαζομένων να παλέψουν για το δίκιο τους. Η δύναμη αυτή μας γεμίζει αισιοδοξία, μας οπλίζει με αντοχή και αποφασιστικότητα.

Προκλητική η στάση της ΓΣΕΕ

Στην αντίπερα όχθη αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας επιχειρεί να υπονομεύσει την αγωνιστική πανεργατική απάντηση καταδίκης του αντεργατικού οδοστρωτήρα. Τον ρόλο αυτό επιτελούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, που επιδίδονται σε χαρτογράφηση των «θετικών» σημείων του νομοσχεδίου και μοιράζουν διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον …εποικοδομητικό διάλογο για τη βελτίωσή του.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που αποκαλούν τις απεργίες των Σωματείων γελοιότητες και να δημιουργούν αυταπάτες ότι το “κακό αντεργατικό νομοσχέδιο” του Χατζηδάκη θα το βελτιώσουν με διάλογο και εποικοδομητική συζήτηση. Το κρίσιμο τώρα είναι να δοθεί αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, για να αποσυρθεί. Δεν χωράει αναμονή, δεν μπαίνουμε σε καμία λογική να περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες διορθώσεις και τότε να κρίνουμε. Τα αγωνιστικά βήματα που έχουμε κατακτήσει πρέπει να δυναμώσουν δίνοντας μια μεγάλη απεργιακή απάντηση για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζουμε το πολεμικό ανακοινωθέν που εξέδωσε η κυβέρνηση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα:

  1. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καταργεί το 8ώρο και τις απλήρωτες υπερωρίες, δίνοντας το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να μεταχειρίζονται τους εργαζομένους σαν πιόνια.
  2. Γενικεύει την εργασία τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Πετώντας το τυράκι για τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα τις “Παρασκευές”, απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία.
  3. Αυξάνει το ανώτατο όριο των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%. Δίνει το ελεύθερο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζόμενους. Στο λιμάνι η COSCO και οι εργολάβοι περιμένουν με τόση αγωνία το νομοσχέδιο που προτού ακόμα κατατεθεί στην Βουλή επιβάλλουν 12ωρη εργασία στους λιμενεργάτες.
  4. Απαγορεύει τυπικά την συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε “ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία” στο 1/3 των εργαζομένων νομιμοποιώντας δηλαδή την απεργοσπασία.
  5. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων στρώνει το έδαφος για να ξεκινήσουν το πογκρόμ απέναντι στους εργαζόμενους και την συνδικαλιστική δράση
  6. Καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και υποβαθμίζει τους  ελεγκτικούς μηχανισμούς μετατρέποντας τους σε δήθεν “ανεξάρτητες αρχές”. Πετάει την μπάλα στην εξέδρα αφού πλέον κανένας δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς

Κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης

Σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καράβια, προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στα επισιτιστικά και σε άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής, οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την προστασία της υγείας, της δικής τους και των οικογενειών τους, για την ίδια τη ζωή τους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι (COSCO, μεταφορικές εταιρείες, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλέμποροι), ξεσαλωμένοι από τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης που τα κόβει και τα ράβει στα μέτρα τους, από το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαρκώς εμπλουτίζεται αξιοποιώντας καταλλήλως και την πανδημία, και με τον εκβιασμό της ανεργίας που έχει εκτιναχθεί, αναγκάζουν τους εργαζόμενους να «φτύνουν αίμα».

Τώρα είναι η ώρα σε κάθε χώρο δουλειάς να σημάνει αγωνιστικός απεργιακός ξεσηκωμός για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα!

Προετοιμάζουμε την απεργία, δυναμώνοντας την πάλη των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Καλούμε όλα τα σωματεία, συνολικά τους εργαζόμενους να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση στις 10 Ιούνη

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,