Απλή λογική χρειάζεται… Και ευελιξία στα προβλήματα!

Toυ Νίκου Σηφάκη

Μπορεί ο θανατηφόρος ιός του COVID-19 όχι μόνο να έχει μπει πλέον στη ζωή μας αλλά και να σκορπά τον θάνατο και τον πανικό, ωστόσο κάποια πράγματα δημιουργούν συγκεκριμένες ατέλειες ή αρρυθμίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούν προβλήματα.

Ο κοροναϊός είναι γνωστό ότι δεν ξεχωρίζει πρόσωπα, φύλα, ηλικίες και κοινωνικές τάξεις. Και υπό αυτή την έννοια, είναι ένας «ίσος» ιός απέναντι σε όλους τους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η αυστηροποίηση του περιορισμού της κυκλοφορίας είναι λογικό να δημιουργεί καθημερινά εκνευρισμό και κυρίως άγχος που συνοδεύεται από μία σειρά παρενεργειών.

Προς τούτου, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση σε συγκεκριμένες παραμέτρους να παρεμβαίνει ουσιαστικά και όχι να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Αφορμής δοθείσης, οι εικόνες που βλέπουμε είτε δια ζώσης, είτε μέσω της τηλεοπτικής μας οθόνης με ανθρώπους όλων των ηλικιών να περιμένουν όρθιοι έξω από τις τράπεζες «με τις ώρες» προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, είναι αν μη τι άλλο τραγικές.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, οι αποστάσεις πολλές φορές δεν τηρούνται είτε λόγω του κλίματος που επικρατεί, είτε του εκνευρισμού, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ συχνά η παρέμβαση της Αστυνομίας προκειμένου όλα να οριοθετούνται σωστά χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Είναι εύκολο να πεις σε έναν άνθρωπο π.χ. 70 χρόνων ότι μπορεί να κάνει τις συναλλαγές ή ό,τι άλλο χρειάζεται ηλεκτρονικά μέσω κάποιου υπολογιστή από το σπίτι του, ωστόσο στην πράξη είναι πολλές φορές από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κυριότερος εξ αυτών αφορά στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της ηλικίας έχουν ελάχιστη έως καμία εξοικείωση με την τεχνολογία.

Πώς λοιπόν η Πολιτεία έρχεται να επιβάλλει σε αυτούς τους ανθρώπους την υποχρέωση να πράξουν τα απαραίτητα όταν δεν γνωρίζουν ούτε καν τα στοιχειώδη γύρω από κομπιούτερ, ίντερνετ και όλα όσα τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας;

Μέχρι πρότινος, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πραγματοποιούσαν ορισμένες υποχρεώσεις τους μέσω του διαδικτύου, όχι γιατί γνωρίζουν να χειρίζονται υπολογιστές, αλλά διότι λάμβαναν την βοήθεια είτε από τα παιδιά τους είτε από τα εγγόνια τους, γνωστούς, συγγενείς κ.λπ.

Τώρα όμως με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια, υπολογιστή δεν έχουν, αλλά ακόμη και αν είχαν, δεν θα ήξεραν πώς να τον χειριστούν.

Επομένως, είναι υποχρεωμένοι από τα χαράματα να βρεθούν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες σε μία ουρά αρκετών ατόμων με σημαντική καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους λόγω της αποφυγής συνωστισμού.

Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι μία τέτοια μεταχείριση;

Προφανώς όχι. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι αποκρουστική και γίνεται στη ματιά του απλού πολίτη ακόμα χειρότερη, όταν γνωρίζει ότι έχουν στερηθεί τις αγαπημένες τους συνήθειες και έρχεται τώρα τρόπον τινά «σαδιστικά» το κράτος να τους στήνει στην ουρά προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους ή να πληρώσουν τις όποιες υποχρεώσεις τους.

Κοντολογίς, η εικόνα αυτή δεν τιμά κανέναν μας. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα και με αποφασιστικό τρόπο (όπως πολύ σωστά και αποτελεσματικά έκανε μέχρι τώρα σε πλείστες όσες περιπτώσεις για την αποφυγή διασποράς του ιού) να ανακοινώσει με συγκεκριμένο και απλό τρόπο ότι επί παραδείγματι παρατείνεται ο χρόνος πληρωμών των υποχρεώσεων, οι συντάξεις θα δίνονται διαφορετικές ημέρες ανά Ταμείο και ανά αρχικό γράμμα επιθέτου, έτσι ώστε να αποφεύγεται αυτή η τόσο μεγάλη ταλαιπωρία.

Ψυχραιμία χρειάζεται, λογική, σύνεση, ευελιξία και κατάλληλος χειρισμός ώστε τελικά ο πολίτης και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων ηλικιών να νιώθει ότι έχει το κράτος σύμμαχό του και όχι απέναντί του για να του δυσκολεύει τη ζωή.

Απλά πράγματα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάση εργασίας στα λεωφορεία την ερχόμενη Τετάρτη

Μετ εμποδίων θα διεξάγονται οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού την ερχόμενη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έκαναν γνωστό ότι θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 π.μ. – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ από την έναρξη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *