Αποδέχτηκε την πρόταση του Γιάννη Μώραλη για κοινή συνέντευξη ο Χ. Βρεττάκος

Αποδέχθηκε την πρόταση-πρόκληση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για κοινή δημοσία συνέντευξη αποκλειστικά για το θέμα του Σχιστού, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος και ήδη το ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 904 ξεκίνησε την οργάνωσή της σε χώρο και ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι δύο Δήμαρχοι.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου Πειραιά κατά τη διάρκεια ειδικής εκπομπής που έκανε το πρωί στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 904 ο Νίκος Παρασκευάς, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρου Τζεφεράκου και του πειραιώτη δημοσιογράφου Νότη Ανανιάδη.

Ο κ. Βρεττάκος είπε ότι δεν έκανε επίθεση εναντίον του Δήμου Πειραιά ούτε πολύ περισσότερο κατά του Δημάρχου του, απλά θέλησε να προστατεύσει του δημότες του από την επιβάρυνση που θα τους προκαλούσε η εναπόθεση απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό.  Άρα, όπως είπε, υπήρχε αιτία.

Σε ερώτηση από που θα προερχόταν η περαιτέρω επιβάρυνση αφού ο Δήμος Πειραιά μαζί με 18 άλλους Δήμους μεταξύ των οποίων και ο δικός του,εναποθέτουν απορρίμματα εδώ και δεκαετίας στο ΣΜΑ Σχιστού, απάντησε ότι σε περίπτωση που ο Πειραιάς έκανε δικό του ΣΜΑ, θα εναπόθετε περισσότερα απορρίμματα από όσα δίνει τώρα στον εν λειτουργία ΣΜΑ.   Τόνισε, δε, ότι ο χώρος που επέλεξε ο Δήμος Πειραιά να κάνει δικό του  ΣΜΑ μπορεί να είναι δίπλα σε εκείνον του ΕΣΔΝΑ και η έκταση να ανήκει στο Δήμο Πειραιά, αλλά δεν παύει να βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Κερατσινίου.Σε παρατήρηση κατά πόσον η λεωφόρος Σχιστού είναι είσοδος του Κερατσινίου και όχι του Πειραιά, απάντησε ότι μπαίνουμε στο Κερατσίνι για να πάμε στον Πειραιά.  Εξάλλου σε ερώτηση εάν νομιμοποιείται ένας Δήμαρχος να λέει ότι θα παραβιάσει το νόμο, όπως ανέφερε ο ίδιος στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι ο σεβασμός στους νόμους είναι υποχρέωση όλων, όταν όμως κάποιοι άλλοι τους χρησιμοποιούν με προοπτική, που έρχεται σε αντίθεση με ζωτικά συμφέροντα των δημοτών του, τότε η αντίδραση του Δημάρχου δεν είναι μαγκιά αλλά υποχρέωση.

Ο κ. Βρεττάκος καταλήγοντας είπε ότι δεν θα τοποθετηθεί άλλο στο συγκεκριμένο θέμα και θα περιμένει την κοινή συνέντευξη με τον Γιάννη Μώραλη για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέτει στις ανακοινώσεις του ο Δήμαρχος Πειραιά.

Σε παρέμβαση του ο Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την προσωρινή αδειοδότηση ΣΜΑ σε είκοσι Δήμους μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς, δεν έγινε εν κρυπτώ.   Έχει ανακοινωθεί από καιρό, έχει γίνει διαβούλευση και έχει πάρει έγκριση από την ΚΕΔΕ, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου έχει τεθεί και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ.   Είχε όλον τον καιρό, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, είπε ο κ. Μώραλης, να μιλήσει μαζί μου και να μου πει τις διαφωνίες του.   Αντί αυτού προχώρησε σε ανακοινώσεις και καταγγελίες και έσπευσε να ευχαριστήσει του βουλευτές της Α’ και Β’ Πειραιά, που τον υποστήριξαν, ψευδόμενος, αφού μίλησα με βουλευτές της Α’ Πειραιά και μου είπαν ότι δεν υποστήριξαν ποτέ την άποψή του.

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε επίσης ότι η αδειοδότηση για τοπικούς ΣΜΑ είναι προσωρινή για πέντε χρόνια ,προκειμένου στο διάστημα αυτό να βρεθεί μια οριστική λύση.

Εμείς τα απορρίμματα που εναποθέτουμε στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ, συνέχισε, θα τα αφήναμε και στο δικό μας χώρο που βρίσκεται 800 μέτρα πιο πέρα, όπως και ο Δήμος Περάματος που και αυτός έκανε το ίδιο και πήρε άδεια για ΣΜΑ στο χώρο του παλαιού νεκροταφείου της περιοχής του.   Αν υποτεθεί , ότι ο δικός μας σταθμός μεταφόρτωσης ενοχλούσε κάποιον, αυτός θα ήταν ο Δήμος Περάματος που εκεί κοντά έχει το Νέο Ικόνιο.   Όμως δεν αντέδρασε αυτός και αντέδρασε ο Δήμος Κερατσινίου που ο χώρος στον οποίον θέλαμε να κάνουμε ΣΜΑ, ούτε ιδιοκτησία του είναι, ούτε στα διοικητικά του όρια ανήκει!

Αυτό μου θυμίζει, τόνισε ο κ. Μώραλης, την παροιμία να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.   Προφανώς επειδή ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν έχει χώρο να κάνει δικό του ΣΜΑ δεν θέλει να κάνει κανένας άλλος.   Γιατί όμως αυτός ο άλλος να είναι ο Δήμος Πειραιά, αναρωτήθηκε.

Μου προξενεί εντύπωση αυτή η στάση του κ. Βρεττάκου, είπε ο κ. Μώραλης, γιατί έχουμε βρεθεί πολλές φορές οι πέντε Δήμαρχοι του Πειραιά και έχουμε πει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα των σκουπιδιών.   Είχαμε συζητήσει μάλιστα να δημιουργήσουμε δικό μας σταθμό μεταφόρτωσης.   Πίστευα ότι μπορούσαμε να έχουμε μια καλή συνεργασία και ενωμένοι να πετύχουμε πολλά.   Εμείς ως Δήμος Πειραιά, πάντα βοηθούσαμε τους άλλους δήμους και όταν χρειαζόταν κάποιος κάτι το παραχωρούσαμε χωρίς δεύτερη συζήτηση και χωρίς δεύτερη σκέψη.  Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθούμε απέναντι για οποιοδήποτε θέμα.  Ακόμα και το γκαράζ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε δικό μας χώρο βρίσκεται, αλλά δεν το κάναμε σημαία, ούτε είπαμε αν είναι ληγμένες οι συμβάσεις του.   Πάντα είμαστε αρωγοί σε μια κοινή προσπάθεια για να έχουμε ενωμένους του κατοίκους της περιοχής και να μην δημιουργούμε εντάσεις.

Δυστυχώς, συνέχισε ο Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Βρεττάκος πάντα ψάχνει κάτι για να μας επιτεθεί αναίτια.   Λίγο πριν είχε ζητήσει την Ανάσταση.  Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας ως προς το νεκροταφείο του Σχιστού και όλοι οι τάφοι τριετούς ταφής πάνε εκεί.   Στην Ανάσταση λειτουργούν μόνο οι οικογενειακοί τάφοι.  Και όμως, κάποιοι θέλησαν να την κλείσουν.

Εμείς δεν απαντήσαμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε τον κόσμο.   Θεωρούμε ότι όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας είτε Κερατσινιώτες είτε Περαματιώτες κλπ είμαστε Πειραιώτες.  Και κάνουμε ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε αυτή τη σχέση.   Κάποιοι όμως δεν σέβονται τη στάση μας και συνεχίζουν να μας προκαλούν.  Δεν θα τους ακολουθήσουμε αλλά δεν θα μείνουμε και με σταυρωμένα τα χέρια.  Απαντάμε και με κάθε τρόπο προσπαθούμε να αποκαλύψουμε στον κόσμο πόσο άδικες και αναίτιες είναι οι επιθέσεις που δεχόμαστε.

Τα υπόλοιπα κατέληξε ο κ. Μώραλης, θα τα πούμε στη συνέντευξη.   Ο κόσμος ακούει, βλέπει και κρίνει.   Ας μάθει λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει, ας ενημερωθεί και ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το κατά πόσον ισχύουν αυτά που μας κατηγορεί ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.   Στη συνέντευξη, είπε ο Δήμαρχος Πειραιά, θα έχουμε χάρτες, σχήματα με τα διοικητικά όρια των Δήμων κλπ, για να δουν όλοι και να καταλάβουν που βρίσκεται ο χώρος που ζητήσαμε για ΣΜΑ στο Σχιστό και πού βρίσκεται το στρατόπεδο Παπαδογιωργή, που ο κ. Βρεττάκος ήθελε να κάνουμε εκεί το ΣΜΑ.  Για να δουν όλοι ποια είναι οικιστική περιοχή και ποια όχι.   Και τότε θα μπορεί να κρίνει ο καθένας αν η αντιμετώπιση που έχουμε από τον όμορο Δήμο είναι η πρέπουσα.

Το ότι θριαμβολόγησε με τον τρόπο που το έκανε ο κ. Βρεττάκος για τη μη αποδοχή του αιτήματός μας, να σημειώσουμε ότι ο Πειραιάς είναι ο μόνος Δήμος απ’ όσους είχαν υποβάλλει αίτημα που δεν του επετράπει να κάνει δικό του ΣΜΑ, δείχνει ένα ανεξήγητο μένος και μια εμπάθεια που δεν μπορώ να την εξηγήσω.  Όλα βέβαια σε λίγο θα εξηγηθούν από τα γεγονότα.  Ωστόσο, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς αυτού του είδους, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η προσπάθεια που γίνεται για να διχαστεί ο κόσμος του Πειραιά.  Θα τα πούμε, όμως, όλα αυτά στην συνέντευξη και πιστεύω ότι θα αποκαλυφθούν τα πάντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν. Κανάκης: Δίνουμε φροντίδα σε ανθρώπους που το χρειάζονται

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής που πραγματοποιήθηκε από την Κοινοφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά στον Ξενώνα Αστέγων «Ανακούφιση» μεταξύ άλλων μίλησαν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε όσους βρέθηκαν χωρίς στέγη.  «Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες χαράς και ζεστασιάς[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *