Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαθίσταται ο Ναός του Ολυμπίου Διός

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Αυτοψία στο έργο «στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός»  ή στην καθομιλουμένη στις Στήλες του Ολυμπίου Διός ή Στύλους του Ολυμπίου Διός , στον αρχαίο ναό στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν σήμερα (11/5) η Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Πατούλης.

Η υπουργός Πολιτισμού και ο Περιφερειάρχης Αττικής επιθεώρησαν τα έργα δομικής αποκατάστασης και συντήρησης, τα οποία ξεκίνησαν πρόσφατα και υλοποιούνται με χρηματοδότηση  3,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Πρόκειται για έργα συντήρησης μεγάλης κλίμακας που  πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο μνημείο το οποίο έχει διαγνωσμένα χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ήδη από το 2018, ωστόσο λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων δεν είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Με παρεμβάσεις της Υπουργού και του Περιφερειάρχη τα ζητήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και η υλοποίηση του έχει ήδη επιταχυνθεί με στόχο να  ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων από τον υπεύθυνο παρακολούθησης του έργου Αρχιτέκτονα Μηχανικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ  Δρ Μιχάλη Λεφαντζή, ενώ συνοδεύονταν από το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, τον  Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλο  και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ,

Το έργο

Το Πρόγραμμα του Έργου «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα», είναι ενταγμένο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και με συνολική  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3.425.870,00€

Το Φυσικό αντικείμενο του έργου μεταξύ άλλων αφορά:

στην υλοποίηση εργασιών δομικής αποκατάστασης,

στην υλοποίηση εργασιών συντήρησης,

διενέργεια περιορισμένων ανασκαφικών καθαρισμών  και αποχωματώσεις,

εκπόνηση  γεωτεχνικής μελέτης, μελέτης σεισμικής συμπεριφοράς, μελέτη ενόργανης παρακολούθησης, καταγραφή διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών. Έλεγχο μηχανικών αντοχών και αναλύσεις των δομικών υλικών του μνημείου.

Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος γίνεται αρχαιολογική έρευνα στα ανάντη του δυτικού περιβόλου του αρχαίου Ιερού.

Ο Ναός

Ο Αδριάνειος Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, είναι κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Είχε μήκος 110,35μ., πλ. 43,68μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους 17μ. Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού που λατρεύονταν εδώ ως σύμβωμοι, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε τα εξής: “Μία ακόμα επίσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη σε ένα από τα πολλά έργα που γίνονται στην Αθήνα και στην Αττική από το τρέχον ΕΣΠΑ2014-2921 σε συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Αττικής. Είμαστε στον χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα, που η ιστορία του πηγαίνει πολύ πίσω, στην εποχή του Πεισίστρατου στον 6ο αιώνα π.Χ. για να φθάσει μέχρι τα χρόνια του Αδριανού, του Ρωμαίου αυτοκράτορα στον 2ο αιώνα μ.Χ.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του μεσογειακού χώρου, το οποίο παρουσιάζει πολύ σημαντικά προβλήματα. Έτσι η αναστήλωση και η αποκατάσταση  των κιόνων του ναού μαζί με τα επιστύλιά τους και τα κιονόκρανα ήταν προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ.

Το έργο εντάχθηκε το 2018 στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Στην ουσία όμως το εργοτάξιο ενεργοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Ήδη η Διαχειριστική Αρχή και ο Περιφερειάρχης, τους οποίους ευχαριστώ, είναι ενήμεροι και νομίζω ότι είναι απολύτως θετικοί στην εξασφάλιση της ομαλής εξέλιξης του έργου στο τρέχον και στο επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου η Αθήνα να ξαναδεί απελευθερωμένους από τις  βαριές σκαλωσιές τους 9 κίονες, αλλά και απολύτως υγιείς. Το μνημείο σήμερα είναι στην εντατική. Σιγά σιγά θα «αποσωληνωθεί» με τη βοήθεια όλων και φυσικά με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων του ΥΠΠΟΑ.”

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης σημείωσε :“Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειές μας συμβάλλαμε προκειμένου να ξεμπλοκάρουν και να ξεκινήσουν τα έργα στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός. Το έργο είναι ενταγμένο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και προϋπολογισμό 3.425.870,00 ευρώ.

Σε στενή συνεργασία με την Υπουργό Λ. Μενδώνη και συνολικά με τα στελέχη του ΥΠΟΑ συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάδειξη και συντήρηση εμβληματικών πολιτιστικών μνημείων τα οποία ενισχύουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής και αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης.

Δημιουργούμε  τις κατάλληλες συνθήκες και εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και να μεταβούμε στην  μετά-covid εποχή. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας,  του Υπουργείου  και της αναδόχου για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , , ,