Αποκλειστικό… Δημόκριτος: 8 δηλητήρια πνίγουν τον ουρανό της Δραπετσώνας

Του Νίκου Παρασκευά

Καταπέλτης είναι το Δ’ Παραδοτέο Πρωτόκολλο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για την προέλευση της δυσοσμίας που αναστατώνει και προκαλεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Το 2018 σε πέντε σημεία στην περιοχή, όπου μετρήθηκαν σε καθημερινή βάση αιωρούμενα σωματίδια και πτητικές οργανικές ενώσεις (οσμηρές και μη οσμηρές) διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα. Επίσης ανιχνεύθηκαν οι πηγές των μετρούμενων ρύπων και εκτιμήθηκε η συνεισφορά τους στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Τα σημεία που έγιναν οι μετρήσεις ήταν το 2o Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, το 4o ΓΕΛ Κερατσινίου, το 1o Ενιαίο Λύκειο Κερατσινίου, ο Οικισμός Μετρήσεων Ατμοσφαιρικών Ρύπων και η Γέφυρα στο Κερατσίνι.

Η έρευνα απέδειξε ότι επτά παράγοντες προκαλούν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας που αντιστοιχήθηκαν σε επτά πηγές. Αυτές είναι: Η βιομηχανική δραστηριότητα (καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών), τα δευτερογενώς σχηματιζόμενα νιτρικά αιωρούμενα σωματίδια, οι δραστηριότητες του λιμανιού, η επαναιώρηση σκόνης από το έδαφος, τα δευτερογενώς σχηματιζόμενα θεϊκά αιωρούμενα σωματίδια, οι εκπομπές οχημάτων και οι φυσικές θαλάσσιες εκπομπές.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της έρευνας, τα υψηλά ποσοστά SPAH, διοξειδίου του θείου, χαλκού και νικελίου υποδεικνύουν συσχέτιση με εκπομπές από βιομηχανικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών. Η επίδραση μάλιστα της πηγής ήταν εντονότερη όταν φυσούσαν δυτικοί, νοτιοδυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι, δηλαδή όταν η φορά των ανέμων ήταν από την παράκτια ζώνη μεταξύ Περάματος και λιμένος Πειραιά.

Η συνεισφορά των πηγών στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η εξής:

Πρώτος φορέας ρύπανσης είναι οι εκπομπές των δευτερογενώς παραγόμενων θειικών σωματιδίων, που προέρχονται από βιομηχανική ή ναυτιλιακή δραστηριότητα, καύση βιομάζας με 24%.

Δεύτερος είναι οι εκπομπές κλασμάτων άνθρακα από τα οχήματα (και ειδικά τα βαρέα) με 21%.

Τρίτος, η καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών, με ποσοστό 17%.

Τέταρτος, τα δευτερογενώς παραγόμενα νιτρικά σωματίδια που προέρχονται από βιομηχανική δραστηριότητα, κίνηση οχημάτων, καύση βιομάζας, ναυτιλιακή δραστηριότητα κ.λπ., με 13%.

Πέμπτος, η επαναιώρηση σκόνης από το έδαφος με 11%.

Έκτος, από τα καύσιμα των πλοίων με 11%.

Έβδομος, οι φυσικές θαλάσσιες εκπομπές χλωρίου, νατρίου και μαγγανίου που βρίσκονται σε θαλασσινό αλάτι με ποσοστό 5%. Αυτός ο παράγοντας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά με το ποσοστό που προαναφέραμε (5%) συμμετέχει στην παραγωγή οσμών.

Η μελέτη των Πτητικών Οργανικών Ενώσεων έδειξε ότι τέσσερις πηγές ευθύνονται για την ύπαρξη δυσοσμίας στην περιοχή. Αυτές είναι οι εκπομπές πλοίων, οι εκπομπές οχημάτων, η βιομηχανική δραστηριότητα (επεξεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων) και η βιομηχανική δραστηριότητα που δεν κάνει εκπομπές οσμηρών ενώσεων.

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία οσμών δείχνει να έχει η επεξεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων, καθώς παρατηρείται συγκέντρωση Sec-butyl mercaptan, S8 mercaptans και lenze, που είναι ενώσεις προερχόμενες από συστατικά πετρελαιοειδών, τα οποία έχουν ισχυρή δυσάρεστη οσμή.

Στα συμπεράσματα της μελέτης, σε ό,τι αφορά τις οσμές, επισημαίνονται τα εξής:

«Οι μερκαπτάνες (μεθυμερκπτάνη αιθυλομερκαπτάνη και προπυλομερκαπτάνη) είναι συστατικά του ακατέργαστου πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έχουν ισχυρή, δυσάρεστη οσμή. Τα θειοφαίνια είναι μια κατηγορία ενώσεων που εμφανίζεται συνήθως στο κλάσμα βενζολίου των αποσταγμάτων λιθανθρακόπισσας.

Το σουφλίδια περιλαμβάνουν έναν αριθμό ενώσεων που είναι δύσοσμες και παράγονται κατά την επεξεργασία και καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλια βρίσκονται σε φυσική μορφή στο αργό πετρέλαιο και τη βενζίνη και απελευθερώνονται στο περιβάλλον ανεξάρτητα από το εάν αυτά τα καύσιμα καίγονται ή όχι.

Το κυκλοεξάνιο υπάρχει στο ακατέργαστο πετρέλαιο και πιθανόν απελευθερώνεται στο περιβάλλον κατά την αποθήκευση, χρήση και εξευγενισμό των προϊόντων πετρελαίου. Το εννεάνιο είναι ένα συστατικό στο κλάσμα παραφίνης του ακατέργαστου πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το ισοπροπυλοβενζόλιο ή αλλιώς κουμένιο είναι ένα φυσικό συστατικό του αργού πετρελαίου και μπορεί να απελευθερωθεί στο περιβάλλον από διάφορες ανθρωπογενείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων καύσιμων υδρογονανθράκων».

Ουσιαστικά, δηλαδή, η μελέτη αναφέρει ξεκάθαρα πως η δυσοσμία προέρχεται από οκτώ παράγοντες (χημικές ενώσεις ή παράγωγα) που είναι συστατικά του ακατέργαστου πετρελαίου (οι πέντε απ’ αυτούς), ο ένας παράγωγο αποσταγμάτων λιθανθρακόπισσας και ο τελευταίος προέρχεται από την καύση βενζίνης ή πετρελαίου που χρησιμοποιούν πλοία και οχήματα.

Κατά συνέπεια και επειδή εμφανίζεται η πηγή των ρύπων κοντά στα σημεία μέτρησης, ενώ το μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαϊκών αποβλήτων στην περιοχή είναι η OIL ONE, σίγουρα αυτό φωτογραφίζεται ως υπεύθυνο για τη δυσοσμία που πνίγει τους κατοίκους. Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δώσει πριν από έξι χρόνια την άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου και η κυβέρνηση Τσίπρα παρέτεινε το 2018 τη λειτουργία του κατά 20 χρόνια. Όταν πριν από δύο χρόνια ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος είχε καλέσει το αρμόδιο υπουργείο να κάνει έλεγχο, τα όργανα που έστειλε είπαν ότι δεν… τους μυρίζει τίποτα. Τώρα όμως που… μύρισε ο «Δημόκριτος» και αποκάλυψε την αιτία δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Ιδού η Ρόδος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Β. Μιχαλολιάκος: “Είμαστε στρατιώτες για τον Πειραιά της καρδιάς μας”

Το πλαίσιο των αρχών  και των προγραμματικών θέσεων που θα κινηθεί ο συνδυασμός «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» του Δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, παρουσίασε ο  κ.  Μιχαλολιάκος, στους υποψήφιους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους. Ο κ. Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στα 3.5 χρόνια  της δημαρχιακής μας θητείας[…]

Περισσότερα »

Οι Δήμοι μπαίνουν σε πρόγραμμα για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα

Σε μια «Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» στοχεύει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Dogs’ Voice μέσα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει σε δήμους εντός και εκτός Αττικής. Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *