Αποστολή στη Γιάλτα… την πόλη που μοιράστηκε ο κόσμος!

Αποστολή στην Κριμαία: Π Κασιμάτης – Ν Μπαρδούνιας

Το πρόγραμμα έλεγε… Γιάλτα ! Οι « Δύο ρεπόρτερ», που από το προηγούμενο βράδυ είχαμε  οργανώσει και αξιολογήσει τα σχέδιά για την επίσκεψή μας στο πανέμορφο Θέρετρο της Κριμαίας, τη Γιάλτα, είμασταν πανέτοιμοι και περιμέναμε τους συνοδούς μας στην είσοδο του ξενοδοχείου «Ουκραίνα»… Δεν άργησαν «Εγγλέζοι» στο ραντεβού.

Γιάλτα ερχόμαστε !

Αναχωρήσαμε από τη Συμφερούπολη (την πόλη της Χρησιμότητας και πρωτεύουσα της Κριμαίας) για να κατευθυνθούμε στη Γιάλτα να δούμε και να αγγίξουμε τους χώρους που υπογράφτηκε η περίφημη Συμφωνία που έδωσε τέλος στο αιματοκύλισμα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.
Με τον ίδιο τρόπο αναχώρησαν από τη Συμφερουπολη οι ηγέτες της Αγγλίας (Τζωρτζιλ) και των ΗΠΑ (Ρούζβελτ) για να συναντήσουν τον Στάλιν που ήδη βρισκόταν στο θέρετρο της Κριμαίας.

Η διαδρομή διήρκεσε περί τις δυο ώρες καθώς υπήρχε αρκετή κίνηση στο δρόμο… «Η καθημερινότητά μας βελτιώνεται και ένα στοιχείο που το αποδεικνύει αυτό  είναι  η μεγάλη αύξηση αυτοκινήτων» μας είπε η συνοδός μας Μύριεμ Χαλίλοβα , ταταρικής εθνικότητας, υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών.

Μοναδικές εικόνες , ιδιαίτερα όταν διασχίζαμε τα βουνά Ντιμερτζί με το επιβλητικό πράσινο χρώμα τους από τα πολλά δένδρα  που υπήρχαν. Δεκάδες μικρά χωριουδάκι  βρίσκονταν διάσπαρτα δεξιά κι αριστερά του κεντρικού δρόμου που οδηγούσε στην προορισμό μας, την Γιάλτα θυμίζοντάς μας ότι υπάρχει ζωή  μέσα στο μοναδικό δάσος…

« Στην Κριμαία ζουν  μονοιασμένες περισσότερες από 120 εθνικότητες» μας είπε η Μύριεμ και συνέχισε : «Η πολυπληθέστερη είναι οι Ρώσοι, και ακολουθούν οι Ουκρανοί και οι Τάταροι…Ζούμε , πλέον, με ασφάλεια και αισιοδοξούμε για καλύτερο αύριο καθώς τα δυο τελευταία έτη έχουν  «έρθει» πολλά χρήματα  από τη κεντρική κυβέρνηση στη Μόσχα, για να γίνουν έργα υποδομών , όπως δρόμοι, γέφυρες, νέο αεροδρόμιο, νοσοκομείο»….

Όση ώρα η 28χρονη Μύριεμ μας μιλούσε για την καθημερινότητά στην Κριμαία  εμείς κλέβαμε δευτερόλεπτα για να χαζέψουμε τον μοναδικότητα της φύσης.

Γραμμή τρόλεϊ

Ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι πάνω από το δρόμο υπήρχαν γραμμές τρόλεϊ, το οποίο δεν αργήσαμε να δούμε, κιόλας.

«Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται υπάρχει τρόλεϊ που πάει από την Συμφερούπολη στη Γιάλτα και κάνει τρεις ώρες»….μας είπε ο οδηγός μας ο  «Ντιαντια Σασα» ( θείος Σάσα) όπως τον αποκαλούσε η συνοδός μας.

Αφήνοντας πίσω μας τα όρη Ντιμερτζι  είδαμε μια πινακίδα που έγραφε Αλούστα, μια μικρή πόλης  35 χιλιόμετρα πριν την Γιάλτα. Μας εντυπωσίασαν οι τεράστιες εκτάσεις με αμπέλια… « Η περιοχή έχει πολύ καλό κρασί και είναι πολύ δημοφιλές στη Ρωσία» μας είπαν.

Μετά τα αμπέλια στρίψαμε ελαφρώς αριστερά και στο βάθος διακρίναμε την  θάλασσας που την χάιδευε ο πρωινός ήλιος με τις ηλιαχτίδες του γλυκά και τρυφερά όπως ο εραστής την Αφροδίτη του θέλοντας να της εκφράζει  την μοναδικότητά της….

Στο βάθος διακρίναμε ένα μικρό βουνό που έμοιαζε με αρκούδα σκυμμένη πάνω από μια πηγή νερού….

« Το βουνό λέγεται Αγιούτα, δηλαδή αρκούδα», μας είπε η Μύριεμ.

Υπομονή, σε λίγο θα δούμε τη Γιάλτα, σκεφτόμασταν κι ετοιμαζόμασταν ψυχολογικά για την εικόνα που θα αντικρίζαμε , παρακαλώντας μέσα μας, να μην διαψεύσουμε το «σενάριο» που είχαμε στήσει στο μυαλό μας….

Ωστόσο η δρόμος είχε και εκπλήξεις. Ξαφνικά βλέπουμε μπροστά μας ένα ΙΧ που στο πίσω παράθυρο έγραφε με μεγάλα γράμματα : Ψυχολόγος ! και από κάτω υπήρχε τηλέφωνο και η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.

« Μην εκπλήσσεστε, είναι διαφήμιση  καθώς τα τελευταία χρόνια  αρχίσαμε  κι εμείς να πηγαίνουμε σε ψυχολόγους είτε γιατί το χρειαζόμαστε εξαιτίας της καθημερινής πίεσης είτε από … μόδα για κάποιους !» μας είπε η 28χρονη συνοδός μας.

 Στο παλάτι του Αλέξανδρου του ΙΙΙ

Υπέροχο μοναδικό με καταπληκτική θέα. Σήμερα είναι μουσείο το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από 120 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Από το 1889 και μετά, όπως μας είπαν, το τριώροφο κτίριο που το χρησιμοποιούσε η Τσαρική οικογένεια για να πηγαίνει το καλοκαίρι ( και όχι κάθε καλοκαίρι) διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα από γεννήτρια ! και  ζεστό νερό για την τσαρική οικογένεια….  Στους πρώτους ορόφους ο επισκέπτης μπορεί να δει  αντικείμενα της τσαρικής οικογένειας, φωτογραφίες τους ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στην Σοβιετική περίοδο και το πως χρησιμοποιείτο τότε το συγκεκριμένο κτίριο.

Κατά την επίσκεψή μας στο μουσείο «πέσαμε» πάνω και στο «γύρισμα» μιας ταινίας εποχής για την ζωή ενός ψυχολόγου, απαντώντας στο ερώτημά μας  γιατί στους χώρους της καταπληκτικής αυλής του κτιρίου υπήρχαν πολλές κυρίες ντυμένες με φορέματα εποχής.

Εκεί στην κοιλάδα του ποταμού Ουτσαν-Σου με τη Γιάλτα περιτριγυρισμένη από βουνά με κέδρους και έλατα φθάσαμε στην πόλη κάτω από έναν εκτυφλωτικό ήλιο με τη θάλασσα να απλώνει το μπλε της  σε χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Στο LIvadia Palace

Τότε, οι «τρεις μεγάλοι» κατέλυσαν για την κρίσιμη Διάσκεψη στο LIvadia Palace ένα τσαρικό παλάτι που μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων η σοβιετική κυβέρνηση το χρησιμοποίησε ως σανατόριο για την περίθαλψη φυματικών. Ήταν όμως το θερινό ανάκτορο των Τσάρων. Και πριν από αυτούς η κατοικία του Λάμπρου Κατσωνη στον οποίο είχε παραχωρηθεί ολόκληρη η περιοχή της παραθαλάσσιας Κριμαίας κι εκείνος για να θυμάται τη γενέτειρα του στη Βοιωτία την ονόμασε «Λειβαδια». Ναύαρχος του Ρωσικό στόλου ήταν ο Κατσώνης που διακρίθηκε στον Ρωσοτουρκικού πόλεμο και υπήρξε ευνοούμενος της Μεγάλης Αικατερίνης για τις ανδραγαθίες του κατατροπώνοντας το στόλο των Τούρκων.

Ακόμα και στις ήττες του όμως, από τους Τούρκους ως και για τη βύθιση της Ρωσικής ναυαρχίδας «Η Αθηνα της Άρκτου» ανοιχτά της Τζιας προκείμενου να μην πέσει δυο χέρια των αλλοπιστων, και για τη γενικότερη αυτοθυσία του στο πλευρό των Τσάρων παρασημοφορήθηκε, πήρε βαθμούς , του δόθηκαν προνόμια και τέλος του παραχωρήθηκε μια τεράστια έκταση στην Κριμαία -να αυτή που περιδιαβαίνουμε τώρα….Όλοι εδω ξέρουν το έργο του Κατσώνη ως απελευθερωτή. Μα κι εμείς -εξηγούμαι στην ξεναγό μεγαλώσαμε στο Δημοτικό , το Γυμνάσιο με αυτά τα ανδραγαθήματα του Κατσώνη.

-Ξέρετε πως ήταν ο πρώτος (της λέμε για να κάνουμε τους έξυπνους) που χρησιμοποίησε καταδρομικά σώματα μέσα στα πλοία (τους πολεμιστές του Ανδρούτσου) που έκαναν γιουρούσι στα Τουρκικά πλοία…
– Ξέρετε, πως ο ίδιος είπε για την Κριμαία πως είναι ο ωραιότερος τόπος που είχε δει και στο «Παλάτι της Λειβαδιάς» είχε το δικό του σπίτι αντικρυζοντας δασώδη βουνά και απέραντο γαλάζιο στη θάλασσα….
Η ξεναγός γνώριζε από τους Τσάρους και μετά….Ας είναι…
Περιηγηθήκαμε στο παλάτι. Μπροστά μας η είσοδος που μπήκε αλαφιασμένος και χαμογελαστός ο Τζωρτζιλ με το τεράστιο πούρο του …Μπροστά μας το στρογγυλό τραπέζι όπου έπαιρναν τις αποφάσεις οι τρεις μεγάλοι νικητές του πολέμου. Μια φωτογραφία, στα κέρινα ομοιώματα των ηγετών , κάτι που λέμε υποτίθεται κρυφά στο αυτί του Στάλιν , το σημείο όπου τραβήχτηκε η τελευταία φωτογραφία εκεί στον Ιταλικό κήπο όπου έκαναν τον περίπατο τους…

Ο Ρούζβελτ έμενε στο «παλάτι της Λειβαδιάς», στον πρώτο όροφο με τα 50 δωμάτια όπου κάποτε διέμενε κι ο Τσάρος Νικόλαος κι ο γιος του Αλέξανδρος. Στον δεύτερο όροφο τα ιδιαίτερα διαμερίσματα της τσαρίνας όπου διέμενε ο στρατηγός Μαρσαλ , ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός διέμενε στη βίλα Βοροντσοφ 12 μίλια προς το Νότο. Κι ο Στάλιν κάπου στην περιοχή σε αδιευκρίνιστο σημείο.

Όταν έφυγαν μέσω Σεβαστουπολης ο Αμερικανός Πρόεδρος ειχε την ευκαιρία να δει μια ισοπεδωμένη πόλη από τους Γερμανούς. Μετα από αρκετές μέρες ρωσικής φιλοξενίας μ χαβιάρι , σολομό, μοσχάρι με μακαρόνια κ.α η Αμερικανική αποστολή απόλαυσε στο πλοίο «Catoctin» ένα συναρπαστικό steak dinner ιδιαίτερα χορταστικό για τις συνήθειες τους.
Ξανά στο σήμερα! Φωτογραφίσαμε τα γρανιτένια αγάλματα των τριών ηγετών που το χειμώνα του 1945 μοίρασαν τον κόσμο κι έδωσαν το οριστικό τέλος στον άγριο Β’΄Παγκοσμιο πόλεμο.

Βρεθήκαμε  ακόμα και στο πιο μικρό παλάτι που βρίσκεται στην άκρη της θάλασσας κι είναι το σήμα κατατεθέν της Γιάλτας.΄ Μια βόλτα στην παραλία, ένας αέρας ευεργετικός, τα παιδιά ανεμίζουν ρωσικές σημαίες , τρία σκάφη γυρίζουν την ακτογραμμή φορτωμένα με ευτυχισμένους τουρίστες και παντού Ασιάτες που φωτογραφίζουν με τις ντιτζιταλ κάμερες τα πάντα.

Με τον “φακό” των ” Δύο ρεπόρτερ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας τα Θεοφάνια: Χιόνια σε όλη την Ελλάδα

Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθεί η χώρα μας από την Πέμπτη, με νεφώσεις, βροχές, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και χιόνια που θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στην Αττική και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Σκανδιναβία[…]

Περισσότερα »

Κρουαζιερόπλοιο για τη στέγαση των πληγέντων της Δ. Αττικής

Πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των κατοίκων που έμειναν άστεγοι στις περιοχές των Δήμων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κκ. Ιωάννα Κριεκούκη, Γιώργο Τσουκαλά και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *