Αποστολή τραπεζικών καρτών μόνο συστημένα αποφάσισε το Ειρηνοδικείο

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Η εμπειρία μιας 76χρονης υποχρέωσε τις τράπεζες να στέλνουν με τη μορφή συστημένης αλληλογραφίας τις τραπεζικές κάρτες και τα pin.

Την υποχρέωση των τραπεζών να αποστέλλουν τις κάρτες για τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης με συστημένη επιστολή αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Ειδικότερα, η απόφαση του δικαστηρίου (αρ. 3446/2019) υποχρεώνει τις τράπεζες, στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των συναλλαγών με τους καταθέτες, να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η  υποχρεωτική αποστολή των επίμαχων στοιχείων (κάρτα και pin) μόνο συστημένα, ακόμη κι αν αυτό δεν προβλέπεται από αντίστοιχο κανονισμό του ιδρύματος.

Αφορμή στάθηκε η δραματική εμπειρία μιας ηλικιωμένης, η οποία παρότι έκανε επανέκδοση της κάρτας όταν την έχασε, αυτή δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της.

Όταν η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε ότι η κάρτα της είχε καθυστερήσει αισθητά να φτάσει, πήγε ξανά στην τράπεζα. Όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Είχε ήδη χάσει το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ.

Κάποιος κατάλαβε ότι η νέα κάρτα και ο προσωρινός κωδικός είχαν φτάσει με απλή αλληλογραφία και έτσι απέσπασε το ποσό.

Η προσφυγή της 76χρονης είχε αίσιο τέλος, αφού το τραπεζικό ίδρυμα κλήθηκε να την αποζημιώσει για τα απολεσθέντα χρήματα, να καταβάλει το ποσό των διακοσίων ευρώ για ηθική βλάβη αλλά και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

Τη δικαστική περιπέτεια της 76χρονης, διηγήθηκε μιλώντας στο Kανάλι Ένα, ο συνήγορός της, Αριστείδης Καραμπασιάδης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικογραφίες για ιστοσελίδες με παράνομα τυχερά παιχνίδια

Δικογραφίες τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από τη διερεύνηση από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δύο υποθέσεων ιστοσελίδων που παρείχαν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων χωρίς τις νόμιμες άδειες. Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση στοιχείων-καταγγελιών, εντοπίστηκαν οι δύο ιστοσελίδες και ταυτοποιήθηκαν οι χώρες αδειοδότησης των εταιρειών, στο εξωτερικό, ενώ για[…]

Περισσότερα »

Χωρίς αστικά λεωφορεία σήμερα Πέμπτη η Θεσσαλονίκη

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία σε καμία περίπτωση δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα και φυσικά ούτε τίθενται σε αμφισβήτηση οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ.», επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *