“Αποτυχία η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Αποτιμώντας τις επιπτώσεις της Συμφωνίας ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας να σεβαστεί τα πλέον βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ΕΣΠ υλοποίησε ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο «Εποπτεία των σημείων εισόδου, των διαδικασιών και συνθηκών ασύλου και υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα», με χρηματοδότηση του «Open Society Foundation». Στο πλαίσιο του προγράμματος, που διήρκεσε από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, δικηγόροι του ΕΣΠ επισκέφθηκαν τα νησιά – σημεία εισόδου του προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Η περίοδος αυτή σημαδεύθηκε από δύο ορόσημα, το μερικό και οριστικό κλείσιμο των συνόρων και τη Συμφωνία (Κοινή Δήλωση) Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στόχος της έρευνας ήταν να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατούσε και να εντοπίσει τα προβλήματα και τα κενά που υπήρξαν, μέσα από επιτόπιες έρευνες, συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και επαφές με τον προσφυγικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάσθηκαν σε σημερινή εκδήλωση, η περίοδος πριν από την Κοινή Δήλωση, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλο αριθμό αφίξεων ατόμων με προσφυγικό προφίλ, έλλειψη υποδομών υποδοχής στα νησιά, απουσία πρόνοιας για τους ευάλωτους και προτεραιοποίηση των Σύρων στις διαδικασίες καταγραφής, έδωσε τη θέση της μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στην κατακόρυφη μείωση των αφίξεων, στην απαγόρευση μετάβασης των νεοαφιχθέντων στην ενδοχώρα και σε επαναφορά της κράτησης στα νησιά, σε εξέταση των αιτημάτων ασύλου επί του παραδεκτού και όχι στην ουσία του, αλλά και στην αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας στο Αεροδρόμιο Αθηνών

Της Λιάνας Γουγή… Αμειβόμενη εργασία διάρκειας έξι μηνών προσφέρει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, “Ελευθέριος Βενιζέλος», σε 70 νέους ηλικίας από 19 έως 29 ετών, μέσω του προγράμματος AirportPraxis, εξασφαλίζοντας προϋπηρεσία και επαγγελματική εμπειρία. Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του οργανισμού, Άννα Παπαδοπούλου, μίλησε στο Κανάλι 1 και αναφέρθηκε αναλυτικότερα σε[…]

Περισσότερα »

Τι βρήκαν οι αρχές στο φάκελο με σφαίρες προς τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Ένα σημείωμα για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και για το φορολογικό σύστημα και την είσπραξη ποσών από τους φορολογούμενους εντόπισαν οι αστυνομικοί μέσα στο φάκελο που θα έστελναν οι άγνωστοι στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Ο φάκελος εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα ΕΛ.ΤΑ του Παλαιού Φαλήρου και άμεσα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *