Αργοσαρωνικός: Επιβαρυμένος από πλαστικά και απορρίμματα

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Μεγάλη συσσώρευση πλαστικών εντοπίζεται στα νερά του αργοσαρωνικού. Στη θάλασσα συγκεντρώνονται υψηλές ποσότητες απορριμμάτων, λόγω της δραστηριότητας της πρωτεύουσας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το οικοσύστημα.

Τα θηλαστικά, σύμφωνα με μελέτες, βλάπτονται – έως και αποβιώνουν- από τα πλαστικά που εισέρχονται στο στομάχι τους. Οι επιπτώσεις μεταβιβάζονται και στον άνθρωπο, που μέσω της κατανάλωσης ψαριού «υποδέχεται» στον οργανισμό του το μικρο-πλαστικό της θάλασσας.

Το θετικό σε όλο αυτό είναι η κινητοποίηση των ευσυνείδητων πολιτών. Οι τελευταίοι δεν διαμαρτύρονται για το φαινόμενο αυτό μόνο λεκτικά. Αντιθέτως, φορείς και πολίτες λαμβάνουν δράση, για τη συλλογή πλαστικών και άλλων απορριμμάτων από τις ακτές. Χαρακτηριστική είναι η περίτωση της οργάνωσης Helmepa, που εκτός της δράσης της, μας πληροφορεί και για τους τύπους των απορριμμάτων που συλλέγουν οι εθελοντές. Ενδεικτικά:

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές
Είδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 31.524
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών 12.049
Κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. 12.016
Καλαμάκια 11.354
Κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ. 5.887
Πλαστικά μπουκάλια 5.810
Πλαστικά ποτήρια και καπάκια μιας χρήσης 5.239
Πλαστικές σακούλες 3.636
Κομμάτια χαρτιού άνω των 2,5 εκ. 3.572
Γυάλινα μπουκάλια και σπασμένα κομμάτια 2.822

Μια άλλη οργάνωση με πλούσια δράση είναι η Aegean Rebreath. Η οργάνωση παρέχει μεταξύ άλλων και τεχνογνωσία στους Δήμους, ενώ αναλαμβάνει και την εκπόνηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Ο Γιώργος Σαρελάκος από την οργάνωση Aegean Rebreath, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, χαρακτήρισε τον αργοσαρωνικό μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη ζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα “ρυθμιστής της κόντρας” Ανατολής-Δύσης

Του Βασίλη Κορκίδη… “Η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στην χώρα μας σηματοδοτεί τη συνέχιση των οικονομικών σχέσεων οι οποίες έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια και συνδέουν τη χώρα μας με μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο. Μια σειρά από διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί και έχουν να κάνουν[…]

Περισσότερα »

Τέταρτη 48ωρη απεργία για ασφαλιστικό αποφάσισαν οι εργαζόμενοι ΝΑΤ

Νέα 48ωρη απεργία, την τέταρτη κατά σειρά, αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν στη νέα κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικού Ναυτικού, σήμερα, Παρασκευή και τη Δευτέρα. «Είμαστε ήδη στην 6η ημέρα απεργίας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν λυθεί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *