Αργοσαρωνικός: Επιβαρυμένος από πλαστικά και απορρίμματα

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Μεγάλη συσσώρευση πλαστικών εντοπίζεται στα νερά του αργοσαρωνικού. Στη θάλασσα συγκεντρώνονται υψηλές ποσότητες απορριμμάτων, λόγω της δραστηριότητας της πρωτεύουσας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το οικοσύστημα.

Τα θηλαστικά, σύμφωνα με μελέτες, βλάπτονται – έως και αποβιώνουν- από τα πλαστικά που εισέρχονται στο στομάχι τους. Οι επιπτώσεις μεταβιβάζονται και στον άνθρωπο, που μέσω της κατανάλωσης ψαριού «υποδέχεται» στον οργανισμό του το μικρο-πλαστικό της θάλασσας.

Το θετικό σε όλο αυτό είναι η κινητοποίηση των ευσυνείδητων πολιτών. Οι τελευταίοι δεν διαμαρτύρονται για το φαινόμενο αυτό μόνο λεκτικά. Αντιθέτως, φορείς και πολίτες λαμβάνουν δράση, για τη συλλογή πλαστικών και άλλων απορριμμάτων από τις ακτές. Χαρακτηριστική είναι η περίτωση της οργάνωσης Helmepa, που εκτός της δράσης της, μας πληροφορεί και για τους τύπους των απορριμμάτων που συλλέγουν οι εθελοντές. Ενδεικτικά:

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές
Είδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 31.524
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών 12.049
Κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. 12.016
Καλαμάκια 11.354
Κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ. 5.887
Πλαστικά μπουκάλια 5.810
Πλαστικά ποτήρια και καπάκια μιας χρήσης 5.239
Πλαστικές σακούλες 3.636
Κομμάτια χαρτιού άνω των 2,5 εκ. 3.572
Γυάλινα μπουκάλια και σπασμένα κομμάτια 2.822

Μια άλλη οργάνωση με πλούσια δράση είναι η Aegean Rebreath. Η οργάνωση παρέχει μεταξύ άλλων και τεχνογνωσία στους Δήμους, ενώ αναλαμβάνει και την εκπόνηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Ο Γιώργος Σαρελάκος από την οργάνωση Aegean Rebreath, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, χαρακτήρισε τον αργοσαρωνικό μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη ζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντόπισαν και συνέλαβαν 53χρονο που έστελνε φακέλους με σφαίρες σε πολιτικούς

Συνελήφθη την Τετάρτη από άντρες της Αντιτρομοκρατικής ένας 53χρονος άντρας, ο οποίος φέρεται να εκείνος που έστελνε φακέλους με σφαίρες, αλλά και με απειλητικά μηνύματα τουλάχιστον για μία τετραετία, σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, αλλά και τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece o 53χρονος άντρας έστελνε από το 2013 μέχρι και σήμερα φακέλους[…]

Περισσότερα »

Λάρισα: Θύμα της «Μπλε Φάλαινας» η 16χρονη που εξέδιδε ο πατέρας της

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το κορίτσι που ζούσε τόσα χρόνια την φρίκη. Η 16χρονη φέρεται πριν από έναν χρόνο να έπεσε θύμα του διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *