Αστροπαρατήρηση αύριο στις Κολόνες της Σαλαμίνας!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκαινιάζει  από αύριο Σάββατο, την πιλοτική δράση “Ιστορίες της νύχτας” που περιλαμβάνει εκδηλώσεις σ΄όλη την Ελλάδα σε δημόσια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας μέσα στον  Ιούλιο.

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνονται βράδυ από την στιγμή που η νύχτα έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς και προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας και του μύθου.

Οι θεματικές δράσεις, θα διαρκέσουν μέχρι την πανσέληνο της  7 Αυγούστου, ξεκινώντας απο αύριο,  στην Σαλαμίνα, μια ημέρα  πριν απο τη νέα σελήνη, όπου  έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ αστροπαρατήρηση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του κυκλικού μνημείου στις Κολόνες της Σαλαμίνας.

Ταξιδεύοντας με αστερισμούς και πλανήτες

Την εκδήλωση με τίτλο “Κολόνες της Σαλαμίνας” έχουν προγραμματίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το παράρτημα Σαλαμίνας της εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Οι επισκέπτες θα έχουν αύριο την ευκαιρία να παρατηρήσουν αστερισμούς και πλανήτες μέσα από τηλεσκόπια με την καθοδήγηση ειδικών, ενώ επιπλέον θα γνωρίσουν ένα εντυπωσιακό ταφικό μνημείο.

Στην πιο σκοτεινή και αφέγγαρη νύχτα

Η συγκεκριμένη εκδήλωση που θα ξεκινήσει αύριο στις 9μμ το βράδυ, θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την πιο σκοτεινή και αφέγγαρη νύχτα του καλοκαιριού πάντα με τίτλο “Κολόνες Σαλαμίνας στο φως των αστεριών” (πληρ. 210. 4640759, και 6946423844)

 Στις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε Θεσσαλονίκη, (στο ΚΘΒΕ), Χαλκιδική, Πρέβεζα, Μυτιλήνη, Μύκονο, ενώ στο Λασίθι στο οθωμανικό τέμενος Ιεράπετρας, θα υπάρχει αφήγηση αποσπασμάτων από τα έργα του Καζαντζάκη: “Αναφορά στον Γκρέκο” και  “Καπετάν Μιχάλης”. Επιπλέον, πολλές εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν στην Αττική στις 27 και 30 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

http://www.tagesschau.de/ausland/neuefunde-sakkara-101.html

Αίγυπτος: Αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας η επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας

Αιγυπτιολόγοι του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν ανακάλυψαν μια επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αιγυπτιακή πόλη Σακκάρα. Η μάσκα είναι από ασήμι και είναι μερικώς επιχρυσωμένη. Τα μάτια της ήταν ένθετα, με ένα μαύρο κόσμημα, από ασβεστίτη και οψιανό. Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής-γερμανικής ομάδας, Ραμαντάν Χουσεΐν του Πανεπιστημίου του[…]

Περισσότερα »

Δυο «χειροποίητα» θεατρικά έργα για παιδιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Η παιδική θεατρική σκηνή της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο συνεχίζει για πέμπτη σεζόν φέτος να προσφέρει στους μικρούς της φίλους ποιοτικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις, σε πρωτότυπα κείμενα

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *