«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»: Το μυστικό της καθημερινής ασφάλειας του πολίτη

 

Από την Ασημίνα (Μήνα)  Σαμαρά

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης και ανασφάλειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει  ταχύρρυθμα  και παγκοσμιοποιείται, όπου η έξαρση νέων μορφών βίας και εγκληματικότητας αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, παραβατικότητα ανηλίκων, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες μορφές ακραίων παραβατικών συμπεριφορών που συμβάλλουν στην όξυνση  της ανασφάλειας και του φόβου των πολιτών. Η έντονη κινητικότητα μεταναστών που δεν συνοδεύεται τις πιο πολλές φορές από τον απαιτούμενο έλεγχο, επιτείνει το πρόβλημα.  Αναδεικνύονται ζητήματα εξαιρετικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας για την κοινωνία μας. Καθημερινά παρατηρούνται εγκληματικές επιθέσεις  και τραυματισμοί αθώων πολιτών από επικίνδυνους δράστες.   Ακόμα διάχυτα είναι στην κοινωνία φαινόμενα εκφοβισμού τα οποία περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Εικόνες  χάους, φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας διαρκώς αυξάνονται. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές σήμερα περισσότερο από ποτέ. Άθλιες εικόνες βίας, αναρχικοί, κουκουλοφόροι και μπαχαλάκηδες, δολοφονικές επιθέσεις, τραυματισμοί σε αστυνομικά τμήματα, μολότοφ και πέτρες στα   ΜΑΤ, επιθέσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και καταστήματα. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του  Ρουβίκωνα, όπου συχνά τον βλέπουμε να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια κτίρια και όχι μόνο, όπως υπουργεία, πρεσβείες, ακόμα και στο Πεντάγωνο. Τελευταία μάλιστα έχουν κατασκηνώσει και εντός  των Ιδρυμάτων δημιουργώντας σύγχυση και φόβο σε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Σε συγκεκριμένες ευαίσθητες  συνοικίες του λεκανοπεδίου (όπως στα Εξάρχεια, στην Ομόνοια,  στου Φιλοπάππου, στον Πειραιά κτλ) η ιδιωτική ζωή των κατοίκων δεν προστατεύεται.

Είναι προφανές ότι ο προβληματισμός και ο τρόπος που διατυπώνονται τα αιτήματα για την εγκληματικότητα με αντικείμενο την δημόσια τάξη και ασφάλεια οδηγούν σε αδιέξοδο.

Τι γίνεται με την αστυνόμευση στις πόλεις;

Είναι αλήθεια ότι έντονες είναι οι  αντιδράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων, που μετατρέπεται η περιοχή τους σε εμπόλεμη ζώνη ανάμεσα στα ΜΑΤ και στους αναρχικούς, αφού τους έχουν παραχωρηθεί άσυλο και έδαφος που αποτελούν άβατο για τον νόμο και την Δικαιοσύνη.

Αυτό το είδαμε, την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι και επαγγελματίες της πολύπαθης περιοχής για το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και ζήτησαν την ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην περιοχή. Η πορεία παραλίγο να χαλάσει από άτομα που επέβαιναν σε μηχανές και άρχισαν να βρίζουν τους παρευρισκόμενους . Έκαναν άγρια επίθεση και στον Κώστα Μπακογιάννη, που είχε παρευρεθεί στα Εξάρχεια, φωνάζοντας συνθήματα σοκ κατά του δολοφονημένου πατέρα του, τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη. Μεγάλη ντροπή. Παρόλα αυτά, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τους κατοίκους για την γενναιότητά τους και τους είπε ότι σε αυτή την μάχη θα είναι δίπλα τους.

Γιατί  η σημερινή κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  αδιαφορούν για την  ασφάλεια των πολιτών. Η Υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπακώστα προκαλεί αποκαλώντας τα Εξάρχεια «Μονμάρτη» της πρωτεύουσας και κέντρο τέχνης και πολιτισμού! Η αστυνομία και οι ειδικοί φρουροί αντέδρασαν στις προκλητικές δηλώσεις της Υφυπουργού, που δε σέβεται τα θύματα πολίτες και αστυνομικούς και στην ανακοίνωσή τους, απευθυνόμενοι στην κυρία Παπακώστα, της συστήνουν να μην επισκεφτεί την «Μονμάρτη» των Αθηνών γιατί θα έχει την ίδια τύχη με την Μαρία Αντουανέτα ή των «Μαγισσών του Σάλεμ».

Αλήθεια για ποια ασφάλεια μιλάμε; Όταν το κράτος και η σημερινή πολιτική ηγεσία χαϊδεύει τους αντεξουσιαστές; Να αναλάβει ο λαός την ασφάλειά του; Η ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει. Οι αστυνομικοί φοβούνται για καταλήψεις αστυνομικών τμημάτων από χούλιγκανς. Δυστυχώς, τα αστυνομικά τμήματα συνεχώς αποδυναμώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Υπάρχει έλλειψη σε μηχανές και ασυρμάτους. Λιγοστεύει η αστυνόμευση. Μπορεί τα μέλη του Ρουβίκωνα να δρουν ανενόχλητα, όμως η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Παπακώστα μιλάει για μηδενική ανοχή και υποστηρίζει ότι οι ένοχοι συλλαμβάνονται και τιμωρούνται. Ο Ρουβίκωνας έχει καταδικαστεί 100 φορές. αλλά είναι ακόμα έξω. Η ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης εμποδίζει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Όμως τα προβλήματα των πολιτών ζητούν τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητούν ενίσχυση της αστυνόμευσης, εντείνονται τα παράπονα, δεν υπάρχουν περιπολίες και κινδυνεύουν καθημερινά εξαιτίας υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων. Υπάρχει έλλειψη και ανικανότητα στρατηγικής σχεδίασης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η ασφάλεια του Πολίτη δεν μπορεί να περιμένει.

Ποια τα μέτρα πρόληψης κατά της εγκληματικότητας;

Το ερώτημα είναι, ποιά κυβέρνηση θα τολμήσει να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές.

Από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να περιμένουμε μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Ανταποκρινόμενη στην επικίνδυνη αύξηση των φαινομένων της εγκληματικότητας, η Νέα Δημοκρατία θα προστατέψει τους πολίτες από την ανασφάλεια που αισθάνονται εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Θα εκπονηθούν και θα εφαρμοστούν σχέδια δράσης με αστυνομικούς ελέγχους και ομάδες πρόληψης και καταστολής.

Μόνο η Νέα Δημοκρατία διά του ιδίου του  Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την δημόσια ασφάλεια, θα φέρει την Νέα Αντεκληματική Πολιτική με στόχο  την επικοινωνία μεταξύ της Αστυνομίας και των Πολιτών. Θα αναδείξει ως κύριο σημείο της πολιτικής της  την επαναφορά του νόμου και της τάξης και την πάταξη της εγκληματικότητας ως πρώτη προτεραιότητα, ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη και στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας, να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας.

Ήρθε η ώρα για την ασφάλεια του πολίτη. Χρειάζεται η διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου και στοχευμένου σχεδίου δράσεως, που θα φέρει σε άμεση επικοινωνία  και συνεργασία με την ΕΛΑΣ, Δήμους, Περιφέρειες, Εκκλησία, άλλους κοινωνικούς φορείς και ενεργούς πολίτες που θα συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στον ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.

Είναι αλήθεια ότι η έντονη παρουσία της Αστυνομίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Γνωρίζουμε και εκτιμάμε το πολύπλευρο έργο της, αν και ο αριθμός του προσωπικού είναι σημαντικά μειωμένος. Είναι κοντά στον πολίτη για την καταπολέμηση της κάθε μορφής εγκληματικότητας και υπάρχουν ειδικά σχέδια δράσης και αστυνομικές εξορμήσεις. Οι διευθύνσεις  της Αστυνομίας έχουν επίγνωση της αποστολής τους και εργάζονται με αυτοθυσία, αλλά έχουν φθάσει στα όριά τους διατρέχοντας και οι ίδιοι κίνδυνο. Αξίζουν συγχαρητήρια για την προσφορά τους και την ανθρωπιά τους.

Ήρθε η ώρα του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, όπως αναφέρεται στο βιβλίο μου «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ».

 

 H ΣΑΜΑΡΑ ΑΣΗΜΩ (ΜΙΝΑ) είναι συγγραφέας του βιβλίου:  «ΕΘΝΙΚΟ  ΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Φιλοσοφία και Αρχές για μια Σύγχρονη Κοινωνική Πολιτική»

**  ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ  -Μέλος του τομέα Προστασίας του Πολίτη στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη στο Δημόσιο

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, με φόντο τα εργασιακά και με σύνθημα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ανατροπές κατ’ εντολή των δανειστών, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11:00στην πλατεία Κλαυθμώνος.  Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, αναφέρεται πως διανύεται μια περίοδο κατά την οποία εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *