Αθήνα: Μεγάλη διαμαρτυρία των Βορειοηπειρωτών για τις συντάξεις

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου κατατέθηκε ψήφισμα.

Αίτημα τους ήταν η κατάργηση της ρύθμισης του Νόμου Κατρούγκαλου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης συνεχίζει να εφαρμόζει εις βάρος τους.

Την πρωτοβουλία και την διοργάνωση της κινητοποίησης είχε ο συνδυασμός του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής “Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική”, με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Κούρτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ισχύουν, οι συντάξεις των Βορειοηπειρωτών, που εργάστηκαν και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, θα είναι μειωμένες, έναντι των συντάξεων των υπόλοιπων Ελλήνων, με τα ίδια ένσημα.

Οι συντάξεις τους θα μειώνονται κατά 9,6 ευρώ το μήνα για κάθε χρόνο που λείπει για να συμπληρωθεί σαρανταετία από το 1999 μέχρι το έτος που γίνεται 67 ετών και συνταξιοδοτείται.

Δηλαδή, αν κάποιος αιτηθεί σύνταξη, φέτος το 2020, από το 1999 έχουν περάσει 22 χρόνια (αφού 1999 μετράει, αφαιρούμε από το έτος συνταξιοδότησης το 1998) δηλαδή λείπουν 18 χρόνια. Συνεπώς ο Βορειοηπειρώτης δικαιούχος θα λαμβάνει 172,80€ λιγότερα το μήνα.

Αυτό γίνεται με το σκεπτικό ότι οι Βορειοηπειρώτες είναι αλλοδαποί και ελληνοποιήθηκαν. Θεωρείται ότι τα χρόνια πριν το 1998 δεν έμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και δεν είχαν αναγνωρισμένη την ελληνικότητα από τη χώρα. Επίσης δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι χώρας της ΕΕ. Αν π.χ. ήταν Πορτογάλοι, θα έπαιρναν πλήρη σύνταξη.

Για τους ανασφάλιστους

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα apenadi.blogspot.com, oι ανασφάλιστοι Βορειοηπειρώτες, έπαιρναν επίδομα, μειωμένο και αυτό επειδή είναι Βορειοηπειρώτες. Στη Βουλή, ψηφίστηκε τροπολογία να παίρνουν πλήρες επίδομα, αλλά ως προεκλογικό δεν εφαρμόστηκε. Η μη εφαρμογή τροπολογίας είναι παρανομία.

Επίσης, τους δύο τελευταίους μήνες κόπηκε τελείως το επίδομα, μόνο από τους Βορειοηπειρώτες χωρίς καμία εξήγηση!

Σε ιδιωτικές οχλήσεις Βορειοηπειρωτών η απάντηση είναι πως σε Έλληνες δεν κόπηκε το επίδομα ανασφαλίστου. Επομένως οι Βορειοηπειρώτες δεν θεωρούνται Έλληνες.

Τέλος και σημαντικό, στους ανασφάλιστους Βορειοηπειρώτες, έκοψαν και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ανάρτηση – διαμαρτυρία του Χρήστου Μάστορα

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα κατάργησης των ρυθμίσεων που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κατρούγκαλου ζήτησε ο τραγουδιστής Χρήστος Μάστορας.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o γνωστός καλλιτέχνης και μέλος του συγκροτήματος «Μέλισσες», εκφράζει – για μία ακόμη φορά δημόσια- τη δυσαρέσκειά του, για όσους αποκαλούν του Βορειοηπειρώτες… Νοτιοαλβανούς.

Αφορμή για την καυστική ανάρτηση του γνωστού καλλιτέχνη, στάθηκε η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση του αιτήματος κατάργησης των άδικων ρυθμίσεων που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κατρούγκαλου και αφορούσαν το δικαίωμα ασφάλισης χιλιάδων ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο.

Ο Χρήστος Μάστορας ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας με νόημα πώς: «Αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

“Tη στιγμή που σας γράφω, βράζω μέσα μου από θυμό. Με το ζόρι καταφέρνω να πληκτρολογήσω.

Η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη Νοτιοαλβανός. Μιλάμε για τους Ελληνες που έχουν τη γλώσσα τους ελληνική και την κουλτούρα τους Ηπειρώτικη. Όχι οτι είναι κάτι το σπουδαίο η το ιδιαίτερο να γεννιέσαι Έλληνας ή Αλβανός. Αυτό δεν το επιλέγεις εσύ. Όπως δυο ξαδέρφια από την Κοσοβίτσα Πωγωνίου δεν επέλεξαν να γεννηθούν στο ίδιο χωρίο αλλά ο καθένας βρίσκεται απο την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο ένας να ζει στην Ελλάδα της δημοκρατίας και ο άλλος ίσως σε καμια φυλακή του Χότζα. Αυτό που έχει σημασία όμως για κάποιον είναι να του στερείται η αλήθεια του και αλήθεια για μένα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Η Αλήθεια αποτελείται από τη λέξη Λήθη και το α- το στερητικό(Αυτό που δεν ξεχάστηκε)! Κι εσείς μας στερήσατε την αλήθεια μας! ΞΕΧΑΣΑΤΕ δηλαδή κύριοι!

Μου στέλνει σήμερα ο πατέρας μου ένα γεγονός που τα media έκαναν αβαβά, λέγοντας μου τη φράση «τελικά δεν μας θεωρούν Έλληνες γιε μου». Πρόκειται για κάτι που ο Πρωθυπουργός που τόσοι Βορειοηπειρώτες στηρίξαμε, επέλεξε να μην τηρήσει. Την αδικία που δεσμέυτηκε κι ο ίδιος, σε σχέση με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και τον απεχθή νομο Κατρούγκαλου, οτι θα διορθώσει.

Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ΤΟΥΣ και ΜΑΣ, λαμβάνουν κατά πολύ μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν τα ίδια ένσημα!

Κι όμως εν ετει 2020 αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας! ΞΑΝΑΛΕΩ δεν είναι πιο σπουδαίο να είσαι από κάπου και δεν επιλέξαμε να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά τι να κάνουμε; Είμαστε δυστυχώς η ευτυχώς και κάποιοι προγονοί μας έφτυσαν αίμα επειδή ακριβώς ήταν Έλληνες στις φυλακές του απολυταρχικού κράτους του Χότζα. Και τελικά κάποιοι απʼ αυτούς συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους τη χώρα! Διορθώστε το λάθος κύριε Πρωθυπουργέ γιατί αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες!”.

Πέτσας: Μείωση απαιτούμενης μόνιμης διαμονής για τους Βορειοηπειρώτες

Ωστόσο φαίνεται πως οι οργανωμένες και μαζικές αντιδράσεις άρχισαν να φέρνουν κινητικότητα στην κυβέρνηση προς το θέμα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα των Βορειοηπειρωτών μειώνοντας  τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα που χρειάζονται, ώστε να δικαιούνται την Εθνική Σύνταξη, διευκρινίζοντας ότι  η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα Πέμπτη ή αύριο στη Βουλή  μαζί με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Για το ίδιο θέμα έγινε αναφορά σήμερα στην βουλή, όταν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός οικονομικών κ. Βρούτσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως έχει δρομολογηθεί  η επίλυση του θέματος των Βορειοηπειρωτών.
Βρούτσης: Θα εξετάσουμε το θέμα έως τον Απρίλιο
“Θα δούμε τον επόμενο μήνα, σε άλλο νομοσχέδιο, το θέμα των ομογενών της Βορείου Ηπείρου. Είναι κάτι που επεξεργάζεται αυτή την στιγμή το Υπουργείο Εργασίας, δεν θα διευθετήσουμε καμία κοινωνική κατηγορία συνταξιοδοτικά μέσα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση”, είπε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
“Το κομμάτι των ομογενών μας από τη Βόρειο Ήπειρο το επεξεργαζόμαστε και θα το δούμε με ιδιαίτερο τρόπο, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, τον επομενο μήνα, στην επόμενη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας”, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης τοποθετώντας την κατάθεση του νομοσχεδίου εντός του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον ανακριτή 37χρονος που ερευνάται η σχέση του με την Ρούπα

Ολοκληρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής η δικογραφία για την εγκληματική δράση του 37χρονου ποινικού, δραπέτη των φυλακών, ο οποίος απασχόλησε τις διωκτικές αρχές για σχέση του με την Πόλα Ρούπα, ενώ στο παρελθόν είχε εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του βιομήχανου Γ. Μυλωνά, από την ομάδα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Σε ότι[…]

Περισσότερα »

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά της επίσκεψης Ερντογάν

Πορεία προς την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν αυτήν την ώρα μέλη συλλογικοτήτων της αριστεράς, που συγκεντρώθηκαν λίγο νωρίτερα στα Προπύλαια, κατόπιν καλέσματος που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται κατά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο είναι δρακόντεια, ενώ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *