Αθήνα: Τιμήθηκε η 98η επέτειος της Γενοκτονίας των Μικρασιατών

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, εκπροσώπων της  πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, φορέων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου οι κεντρικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την  Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

Αρχικά τελέστηκε μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για τα θύματα της Γενοκτονίας των Μικρασιατών, με τον κ. Κουμουτσάκο  να απευθύνει ομιλία εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης πίσω από τον Μητροπολιτικό Ναό και κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπρόεδρο της ΟΠΣΕ Γιάννη Τριανταφυλλίδη.

«Αιώνιο παράδειγμα αυτοθυσίας ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης»

Κατά την σύντομη ομιλία του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανέφερε:

«Άπαντες οι κληρικοί και λαϊκοί αδερφοί μας της Μικράς Ασίας οι οποίοι όδευσαν προς τον θάνατο και την θυσία ως αληθινοί Μάρτυρες του Έθνους και της Εκκλησίας.

Η υπέροχη μορφή που βρίσκεται ενώπιον μας ο Άγιος Ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης έχοντας πάντοτε υψηλή συναίσθηση του χρέους προς το Γένος και την Εκκλησία του Χριστού όταν συνελήφθη από τον εχθρό του, πλημμυρισμένος από αισθήματα ανώτερα, από αισθήματα που οδηγούν προς τον Ουρανό και γνωρίζοντας ότι την στιγμή εκείνη ετέλη την υστάτην Θεία Λειτουργίαν του, βαδίζει προς την θυσία ως πρόβατο επί σφαγής, ψιθυρίζοντας δύο λόγια της Αποκαλύψεως “Γίνου πιστός άχρι θανάτου και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής”.

Ενώπιον του Αγίου Χρυσοστόμου, του Μάρτυρα της χριστιανικής πίστεως που θυσιάστηκε για το Γένος μας, ως Έλληνες έχουμε το χρέος όχι μόνο να τον τιμήσουμε, διότι δεν εξηφανίσθη από τις καρδιές των Ελλήνων ποτέ, δεν χάθηκε η μνήμη, μπορεί το σώμα του να εξαφανίστηκε διότι το τεμάχισαν και το έριξαν στους ποταμούς ή στην θάλασσα και δεν ευρέθη ίχνος του σώματος του, όμως η πίστη μας, ο σεβασμός μας θα μένει εσαεί, ζωντανή και βαθιά ριζωμένη η αγάπη προς το πρόσωπο του. Θα μείνει το αιώνιο παράδειγμα της αυτοθυσίας στη μακραίωνα ιστορία μας.

Να μην ξεχάσουμε αυτές τις θυσίες των προγόνων μας αλλά να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές».

Πατούλης: Σκύβουμε το κεφάλι σε αυτούς που τίμησαν την πατρίδα

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης συμβολίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής σε ιστορικά γεγονότα όπως της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«98 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. 98 χρόνια πέρασαν από τότε που οι συνέλληνες μας εκδιώχθηκαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η πατρίδα τους όμως είναι η Ελλάδα, είναι η μνήμη όλων μας περιφραγμένη ως μία κληρονομιά στις θυσίες των Ελλήνων απέναντι από εκείνους που θεωρούν ότι η ζωή είναι η κατάκτηση.

Η κατάκτηση η επίγεια η οποία πολλές φορές είναι μία απάνθρωπη πράξη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μία πράξη η οποία ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Νομίζοντας ότι η κατάκτηση βρίσκεται σε κομμάτια γης θεωρούμε ότι αυτό που έχει μείνει σε όλους μας είναι η ανδρεία, είναι η θυσία, είναι η αδελφοσύνη, είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη του Έλληνα προς τον Έλληνα, του ανθρώπου προς τον άνθρωπο.

Και δυστυχώς η ιστορία των Ελλήνων έχει πολλές τέτοιες ιστορικές αναφορές. Από την Βόρειο Ήπειρο μέχρι λαούς οι οποίοι ξεσηκώθηκαν αλλά και συγχρόνως εκδιώχθηκαν δίνοντας το στίγμα ενός κατακτητή που πολλές φορές δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις ιστορικής αξίας», είπε ο κ. Πατούλης.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε αυτή την μεγάλη ιστορική αναφορά της Μικράς Ασίας, ενός λαού που όπου κι αν βρέθηκε έχει μεγαλουργήσει, δημιουργώντας νέες πόλεις, νέες κατακτήσεις νέες δυνατότητες.

Εμείς θα είμαστε εδώ πάντα για να δίνουμε το στίγμα της ιστορικής αναφοράς και όπως ειπώθηκε αυτό που μένει ζωντανό είναι η μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν την δύναμη της ψυχής τους για αυτήν την πατρίδα και τις αξίες.

Γι’ αυτό ακριβώς θα έλεγα σε αυτή την γωνιά της επιμνημόσυνης δέησης όλοι εμείς και ακόμα περισσότεροι, θα σκύβουμε το κεφάλι μας απέναντι σε αυτούς που τίμησαν την πατρίδα, τις αξίες, την θρησκεία μας. Αιωνία τους η μνήμη», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Στον Άγνωστο Στρατιώτη

Στην συνέχεια έγινε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αργότερα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ο Ελληνισμός της Ανατολής και η Επανάστασης του 1821», με ομιλητή τον επικεφαλής του Κινήματος Άρδην Γιώργο Καραμπελιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρολούκας Χαλκιάς: Κλαρίνο με ψυχή! (στο Half Not)

Τον λατρέψαμε την περασμένη άνοιξη όταν έκανε το κοινό να βγαίνει από το Half Note εν χορώ σε ομόκεντρους κύκλους, όπως συμβαίνει άλλωστε και στα κλασικά παραδοσιακά γλέντια!  Τώρα ο σπουδαίος αυτός μουσικός/αυτοσχεδιαστής της δημοτικής μας παράδοσης επανέρχεται στο Half Note για να μας απογειώσει και πάλι με το μαγικό[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *