Τ. Αβραμίδης: Η Κυβέρνηση έχει στόχο την ακυβερνησία

Του Τάκη Αβραμίδη*

H αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές αρχές στην Ελλάδα, προφασίστηκε την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη και  αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Παράλληλα με το αίτημα της δικαιότερης εκπροσώπησης των τοπικών δυνάμεων, είναι λογικό  να τίθεται και το αντίστοιχα θεμιτό αίτημα της αποτελεσματικής και αποδοτικής διακυβέρνησης και λειτουργίας του ΟΤΑ, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι ο θεσμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι απλώς ένας δημοκρατικά νομιμοποιημένος θεσμός οργάνωσης του κράτους, αλλά ο διοικητικός μηχανισμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη με δράσεις που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά του.

Η συζήτηση αυτή όμως, ποτέ  δεν περιστραφεί  προς την αναζήτηση των «δόσεων αναλογικότητας» στο εκλογικό σύστημα ως προς το τι ακριβώς δηλαδή «διανέμεται» αναλογικότερα κι ως εκ τούτου δικαιότερα.

Καθεστωτική και αντιδημοκρατική αντίληψη

Ταυτόχρονα, προφανής ήταν και είναι  η έλλειψη των εργαλείων για την εξασφάλιση της αποδοχής από την κοινωνική συνείδηση ενός συστήματος διακυβέρνησης στο τοπικό επίπεδο της αυτοδιοίκησης και η απειρία και η απουσία κουλτούρας και θεσμών, διαδικασιών πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικού ελέγχου -που θα εξασφάλιζαν τους όρους βιωσιμότητας ενός μοντέλου διακυβέρνησης, σε τοπικό επίπεδο, που συγκροτείται στη βάση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

Σήμερα  μόλις 9 χρόνια από τη ψήφιση του «Καλλικράτη» ήταν πρόωρο να προχωρήσει, μέσα σε τόσο πυκνό χρόνο, μια νέα  διαρθρωτική αλλαγή, με καθαρά επιφανειακή προετοιμασία που ξεκινάει και τελειώνει, με τη μεταβολή του εκλογικού συστήματος.

Είναι φανερό ότι η  Κυβέρνηση με την απλή αναλογική έχει στόχο την ακυβερνησία αφού προβλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές και θα  πάρει με τον εκλογικό νόμο αυτό που οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών δεν της έδωσαν το 2014 και ούτε θα της το δώσουν στις εκλογές της 26ης Μάιου 2019.

Μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική αντίληψη που  θέλει να επιβάλλει τις ιδέες της στην Αυτοδιοίκηση και  τελικά στην κοινωνία.

Τάκης Αβραμίδης είναι προέδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά “Κανάλι Ένα 90,4” και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλός με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη 

 

Αναδημοσίευση από: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τσίπρας: Ζητά ισχυρή εντολή αυτοδύναμης πλειοψηφίας

«Ισχυρή εντολή αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, παρουσιάζει το σχέδιό του για τη δομή και τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος και προαναγγέλλει ότι θα προτείνει για[…]

Περισσότερα »

Ιδρύει νέο κόμμα ο πρώην υπουργός Α. Παπαδόπουλος

Στην ίδρυση κόμματος προχωρά ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Σε δήλωσή του προανήγγειλε ότι η διακήρυξη, το πρόγραμμα, η ονομασία και το έμβλημά του θα γνωστοποιηθούν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *