Αυτοψία στα έργα του Ωδείου Αθηνών

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Προχωρούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών που θα το μετατρέψουν σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτιριακό σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό. Πρόκειται για ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του.

Οι εργασίες προβλέπουν την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και του υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box δυναμικότητας 200 θέσεων, το οποίο θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους. Παράλληλα, προβλέπεται η αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και η διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, η μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών/χρηστών των χώρων του Ωδείου, η διαμόρφωση του β υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.

Για την πορεία των εργασιών εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών, που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ, ενημερώθηκαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον χώρο του Ωδείου.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στο εργοτάξιο, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και  υπηρεσιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων υλοποίησης.

Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΤΠΑ και εντάσσεται στον Θεματικό Στόχο «Προστασία Περιβάλλοντος – Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 06 «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον».

“Είναι μία εκκρεμότητα που υφίσταται από τη δεκαετία του ’70, καθώς είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτος να ολοκληρώσει τις υποδομές του Ωδείου, στο πλαίσιο σύμβασης ανάμεσα στο Ωδείο Αθηνών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, εδώ συντελείται ένα έργο 7.000.000 ευρώ, το οποίο αφορά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ωδείου. Στο ποσόν αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 2.300.000 ευρώ, τα οποία αφορούν σε ένα έργο ενταγμένο στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας του ΕΣΠΑ, το έργο «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Λειτουργία της Στέγης των Ελληνικών Ιδεών»” δήλωσε για το νέο έργο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λινά Μενδώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ματαιώνεται η συναυλία των GIPSY KINGS στο Θέατρο Πέτρας

Tελικά ματαιώνεται  η  προγραμματισμένη συναυλία των GIPSY KINGS στο θέατρο Πέτρας στις 30 Σεπτεμβρίου λόγο αστάθειας του καιρού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής: “… Λόγο της ευρωπαικής τους περιοδείας και του υψηλού κόστους μετακίνησης του τεχνικού εξοπλισμού είναι αδύνατον να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες απ την προγραμματισμένη[…]

Περισσότερα »

Έρχονται δύο νέες παραγωγές από το ΚΘΒΕ

Δύο νέες παραγωγές έρχονται από το ΚΘΒΕ τον Μάρτιο: «ΝΟΣΤΟΣ», Κουκλοθέατρο για ενήλικες,  σε σκηνοθεσία KoldoVio, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, από Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 και η μουσικοθεατρική παράσταση «Δε σε ξέχασα ποτέ», του Λέοντα Α.Ναρ,  σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, που θα ξεκινήσει το ταξίδι της από το Μέγαρο Μουσικής[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *