Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα

 

     του Νίκου Μπαρδούνια

Αυξημένος κατά 15,6% ήταν ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019 σε σχέση με το 2018 σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ). Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και για φέτος αναμένεται να συνεχισθεί η αύξηση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας που θα χρησιμοποιήσουν ελληνικά λιμάνια περίπου κατά 8% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος το 2019 επισκέφθηκαν τα ελληνικά λιμάνια 5.537.500 επιβάτες κρουαζιέρας έναντι 4.788.642 επιβατών κρουαζιέρας το 2018. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 14,3% ,στις 3.889 έναντι 3410 αφίξεων που καταγράφηκαν το 2018.

Σημαντική θέση στην διακίνηση επιβατών το 2019 , κυρίως στην από-επιβίβαση (homeporting), είχε το λιμάνι του Πειραιά το οποίο κατέγραψε αύξηση της τάξης του 15,8% ήτοι 410.512 επιβάτες έναντι του 2018 που διακινήθηκαν από τον συγκεκριμένα λιμένα 354.398 επιβάτες.

Το λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποιήθηκε σταθερά από την εταιρεία Celestyal Cruises με δύο πλοία, το «Celestyal Olympia» και το «Crystal», ενώ κατά διαστήματα το λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες: Royal Caribbean, MSC, Costa, Silver Cruises και HOL and America.

Επίσης, βάσει των στοιχείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος , στη Σαντορίνη και στη Μύκονος καταγράφηκε σημαντική αύξηση κρουαζιερόπλοιων και επιβατών σε σχέση με το 2018. Η Σαντορίνη εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση, καθώς το 2019 κατέπλευσαν στο νησί 592 κρουαζιερόπλοια με πάνω από 900 χιλιάδες επιβάτες. Πολύ καλό είναι και το ποσοστό της Μυκόνου, καθώς υποδέχθηκε 550 κρουαζιερόπλοια με περίπου 800.000 επιβάτες.

Επίσης σε υψηλό επίπεδο κινήθηκε η Κέρκυρα με 420 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων και 770 χιλιάδες επιβάτες και το Κα΄τακωλο με 199 αφίξεις και περίπυ 400 χιλιάδες επιβάτες.
Τέλος, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στα λιμάνια της, Σούδας των Χανίων, της Ρόδου, του Αγ. Νικολάου Κρήτης και Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλληνες πλοιοκτήτες: Nαι στην Σύνοδο του ΙΜΟ για το περιβάλλον

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες υποστηρίζουν σθεναρά την επικείμενη Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού με στόχο την επίτευξη αποτελεσματικών

Περισσότερα »

Τι έρχεται για τη φορολόγηση της ναυτιλίας

Σε συμφωνία κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολόγηση του ναυτιλιακού εισοδήματος και της ναυτιλίας γενικότερα. Η συμφωνία περιλαμβάνει τρεις παρεμβάσεις με τις σχετικές διατάξεις να έχει προγραμματισθεί να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου. Ειδικότερα,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *