Αυξημένα κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία τα έντονα καιρικά

Το 2019 ο αριθμός των καταγεγραμμένων έντονων καιρικών γεγονότων στην Ελλάδα ήταν περίπου 40% πάνω από τον μέσο όρο της 20ετίας 2000-2019, σύμφωνα με τη βάση έντονων καιρικών γεγονότων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Όπως αναφέρουν, σε σχετική ανάλυσή τους, οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Κατερίνα Παπαγιαννάκη, το 2019 ήταν μία χρονιά με ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό θυμάτων και σημαντικές καταστροφές.

Συγκριμένα:

– Καταγράφηκαν 33 έντονα καιρικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 15 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

– Τα 13 από αυτά τα 33 γεγονότα αφορούσαν κακοκαιρίες στις οποίες είχαν δοθεί ονόματα.

– Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αττική (14 φορές), τα Δωδεκάνησα (οκτώ), τα Χανιά (επτά) και η Χαλκιδική (έξι).

– Έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι: Οι 11 εξαιτίας ισχυρών ανέμων (επτά στη Χαλκιδική, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και ένας στα Δωδεκάνησα), εννέα λόγω πλημμύρας (τρεις στην Αττική-Κερατέα, τέσσερις στο Ηράκλειο-Μεσσαρά, ένας στη Ρόδο, ένας στα Χανιά) και οκτώ από χαμηλές θερμοκρασίες (εκ των οποίων έξι πρόσφυγες στον Έβρο).

– Εκ των 32 θυμάτων, τα τέσσερα προέκυψαν από πτώση κεραυνού (Ηλεία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από κεραυνό μέσα σε ένα έτος από το 2001, οπότε καταγράφονται συστηματικά τα θύματα κεραυνικών πληγμάτων.

– Τα κυριότερα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των 33 γεγονότων ήταν οι ισχυρές βροχές-πλημμύρες (65% των συνολικών φαινομένων), οι χιονοπτώσεις (12%) και οι ανεμοστρόβιλοι και ανεμοθύελλες (10%).

– Τα περισσότερα γεγονότα έλαβαν χώρα φθινόπωρο και χειμώνα, κυρίως τον Ιανουάριο (21%) και τον Νοέμβριο (18%).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες εστίες γρίπης των πτηνών στη Φλώρινα και την Αρκαδία

Για την επιβεβαίωση δύο νέων εστιών γρίπης των πτηνών σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Φλώρινα (υπότυπος H5) και την Αρκαδία (υπότυπος Η5Ν8) ενημερώνει η Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους ιδιοκτήτες πουλερικών να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας, που βρίσκονται σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπότυπος Η5Ν8 (ιός της γρίπης[…]

Περισσότερα »

Μυστηριώδης τρύπα εντοπίστηκε στους πάγους της Ανταρκτικής

Μία μυστηριώδες τρύπα με μέγεθος αντίστοιχο της πολιτείας των ΗΠΑ, Μέιν, εμφανίστηκε στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με το National Geographic, η τρύπα ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM, οι οποίοι παρακολουθούσαν στενά την περιοχή με αφορμή την εμφάνιση παρεμφερούς τρύπας τον περασμένο χρόνο. news.nationalgeographic.com Η τρύπα υπολογίζεται[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *