Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θέτει ως προϋπόθεση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταθέτοντας για τον Σεπτέμβριο τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας ευρείες συλλογικές διαδικασίες και συνέδριο.

Σε πολύ αυστηρούς τόνους προς όσους καταψηφίζουν τη συμφωνία προβάλλοντας ως εναλλακτικό σχέδιο την χρεοκοπία και την αλλαγή νομίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί σε σύσκεψη συνεργατών του είπε ότι«μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα».

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής.

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και απάντησε στα περί τρίτου νομοσχεδίου με προαπαιτούμενα μέσα στο καλοκαίρι, ξεκαθαρίζοντας ότι «αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση».

Όπως σημείωσε, «η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερις παρακάτω άξονες:

– Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,

– Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

– Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

– Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να «προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας».

Παράλληλα ανέφερε ότι ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό» ώστε να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. «Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.