Bενιζέλος: Συμφώνησαν 4ο μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει το τρίτο

Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνδέεται και με τέταρτο δάνειο, σημειώνει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στα Νέα συμπληρώνει: «Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι έχει συμφωνηθεί 4ο μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου».
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση νομιμοποιείται δημοκρατικά να δεσμεύσει τη χώρα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Βενιζέλος απαντά:

«Προφανώς όχι. Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει ούτως ή άλλως εξαντληθεί. Δεν νομιμοποιούνται όμως ούτε αυτοί που λένε ότι όλες οι εξελίξεις ήταν και είναι μοιραίες και αναγκαστικές, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση.

» Αν συνεχιζόταν το 2015-2017 η πολιτική της περιόδου 2011-2015, η θέση της χώρας θα ήταν σήμερα τελείως διαφορετική. Η βλάβη της περιόδου 2015-2017 λειτουργεί γεωμετρικά. Επηρέασε ήδη δυσμενώς τη δυναμική του χρέους και άρα τη βιωσιμότητά του.»
Για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρως (QE) της ΕΚΤ, ο ίδιος εκτιμά ότι η ένταξη βοηθά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων αν η χώρα βγει πάλι στις αγορές, δηλαδή αν βρεθεί εκεί όπου ήταν την Άνοιξη του 2014, οπότε και έγινε δοκιμαστική έκδοση νέων ομολόγων.

«Στο μεταξύ, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, θα αυξηθούν οι πιέσεις να σταματήσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Μακάρι να προλάβουμε, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Το μεγάλο θέμα είναι οι τράπεζες. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ‘ξανακοκκίνισμα’ δανείων που αναδιαρθρώνονται και η νέα διαρροή καταθέσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα που έχω προτείνει εδώ και μήνες. Πρώτον, μια ειδική ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, παρότι δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων και δεν έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Δεύτερον, μια θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που σε συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αξιοποιήσει διαθέσιμους αλλά αδρανείς αναπτυξιακούς πόρους (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικές όψεις της ΚΑΠ).»

Τέλος, σε ερώτηση για τη σύζητηση που γίνεται για τα λεγόμενα αντίμετρα, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει:

«Δυστυχώς φοβούμαι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως διευκόλυνση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης. Ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει. Συμφωνούνται δημοσιονομικά μέτρα που υπερβαίνουν εμφανώς τον στόχο και δημιουργούν υπερβάλλον πλεόνασμα συνολικά ή ανά μέτρο που στη συνέχεια αναδιανέμεται.

» Αν περικόψεις τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ για να ενισχύσεις με μια εφάπαξ παροχή όσους παίρνουν συντάξεις έως 800 ευρώ, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, τι κάνεις ακριβώς; Αν μειώσεις το αφορολόγητο και επιβαρύνεις όσους έχουν ετήσιο εισόδημα γύρω στα 8.000 με 9.000 ευρώ και το προϊόν το διαθέσεις για προνοιακή πολιτική, ποιο είναι το πρόσημο της πολιτικής αυτής;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος

«Ο κίνδυνος της δεξιάς παλινόρθωσης δημιουργείται από τις πολιτικές και την ανικανότητα της κυβέρνησης (του κ. Τσίπρα)», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στα Νέα, συμπληρώνντας ότι η άρνηση του πρωθυπουργού να συζητήσει το αναλογικό σύστημα που προτείνε το κόμμα της, «θα χαρίσει στον επόμενο προικοθήρα της εξουσίας προίκα 50[…]

Περισσότερα »

Στηρίζει την Ελλάδα για τις συλλογικές συμβάσεις η γ.γ. του υπ. Εργασίας της Γερμανίας

Tην υποστήριξη της στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εξέφρασε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Yasmin Fahimi. Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της ανισότητας στις ευρωπαϊκές κοινωνικές πολιτικές, αλλά και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *