Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Blister in the Sun: Ένα τραγούδι για κάθε καλοκαίρι

0 σχόλια ΜΟΥΣΙΚΗ

του Δημήτρη Αντωνόπουλου

Το υπέροχο Blister in the Sun, των Violent Femmes, έχει ανακηρυχθεί άτυπα, εδώ και χρόνια, ως το τραγούδι που σηματοδοτεί την αληθινή έναρξη του καλοκαιριού.

 

Σχεδόν, είναι το καλοκαίρι το ίδιο πια.

Ξέρεις δηλαδή πολύ καλά πλέον, πως όταν θα έρθει η στιγμή που θα το ακούσεις σε κάποιο μπαρ, στο ραδιόφωνο, από το απέναντι διαμέρισμα, η οπουδήποτε, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ (μου έχει συμβεί), κάποιο αδιάφορο και συνηθισμένο μεσημέρι, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις να ψάχνεις για το αντηλιακό και το μαγιό σου.

Δεν μπορώ στ” αλήθεια να σκεφτώ κάποιο άλλο τραγούδι, που κάθε, μα κάθε καλοκαίρι όμως, να χωράει σχεδόν παντού και την ίδια ακριβώς στιγμή να σκορπίζει τόσα και τέτοια χαμόγελα τριγύρω.

Κάτι σαν ύμνος στην ανεμελιά μέσα σε μια αιώνια εφηβεία που ποτέ δεν τελειώνει.

Που επιστρέφει δηλαδή διεκδικώντας τα πάντα εδώ και τώρα, με το ξεκίνημα κάθε καλοκαιριού, μέχρι το τέλος του κόσμου.

Αυτό το πολύ – πολύ φωτεινό, το φευγαλέο και ιδανικό μαζί, το αληθινά αυθόρμητο και ατρόμητο της νεότητας ως αντίληψη, ως βαθύ βίωμα, όχι ως βιολογικό φαινόμενο απλά και μόνο, αυτό φαίνεται να περιγράφει, αυτό να τονίζει και να στο περνάει σε κάθε του δευτερόλεπτο για όσο διαρκεί, από τότε που το άκουσες για πρώτη φορά.

Ακριβώς αυτή την αίσθηση, αυτή την εικόνα, αυτή τη γεύση αποτύπωσαν οι Violent Femmes στο βινύλιο, τότε, το μακρινό σήμερα 1983, με το συγκεκριμένο διαχρονικό τραγούδι.

 

Καθώς είχα την τύχη να μοιραστώ στην εκπομπή μου μια συνέντευξη με τη μπάντα, μα και να γνωρίσω λίγο αργότερα από κοντά τόσο τον Gordon Gano όσο και τον Brian Ritchie, κάπως έτσι, πάνω – κάτω, το ανέφερα, το κουβέντιασα και με τους ίδιους, για να εισπράξω εκφράσεις επιδοκιμασίας και ικανοποίησης.

Με το φάντασμα των θρυλικών Velvet Undergound μάλιστα να στοιχειώνει (εμπνευσμένα και γόνιμα πάντα) το ντεμπούτο του συγκροτήματος από τις ΗΠΑ, το Blister in the Sun μοιάζει να ανήκει σε μια άλλη, ξεχωριστή κατηγορία, σαν ένα τραγούδι που θα είχε υπάρξει και χωρίς το συγκεκριμένο ιστορικό άλμπουμ.

Μόνο μου και όλα σας, μοιάζει να λέει στα υπόλοιπα, στις υπόλοιπες (κλασικές σήμερα) συνθέσεις, που είναι επίσης σπουδαίες, μα δίχως εκείνη τη στόφα μιας μαγικής στιγμής που αποτυπώθηκε ηχητικά κάπου στο χρόνο και από τότε ταξιδεύει μέσα στα καλοκαίρια μας.

Οι Violent Femmes, με το τραγούδι αυτό, κέρδισαν σίγουρα μια θέση στην αιωνιότητα.

Το συγκεκριμένο άλμπουμ άλλωστε, παραμένει μια καλοκαιρινή (ηχητική) πολυτέλεια από τις λίγες, γιατί πολύ απλά δεν έχει ηλικία.

Από το 1983 μέχρι το 2022, σχεδόν 40 χρόνια μετά, το ντεμπούτο τον Violent Femmes, παραμένει σταθερά, η πιο φρέσκια και ταιριαστή πρόταση για ακρόαση μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα σε κάθε καλοκαίρι.

Αρκεί βέβαια πρώτα κάποιος να ακούσει το Blister in the Sun που ανοίγει το άλμπουμ, δέκα φορές στη σειρά (το λιγότερο) μέχρι να πάει στο επόμενο.

Ζήτημα καλού ακροατή, ναι. Γιατί κάθε άλμπουμ, έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να σε οδηγήσει εκεί που ξέρει.

Αν υπάρχουν δέκα άλμπουμ άλλωστε που αξίζει κάποιος να απολαύσει μέσα στο καλοκαίρι, το συγκεκριμένο, βρίσκεται σίγουρα ανάμεσά τους.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,